460000

Ponthatár számolgató

Bejuthatok állami ösztöndíjas jogászképzésre, ha elérem a 460 pontot? Miért volt tavaly 467 pont a határ?

Tájékoztató a miniszter által az állami ösztöndíjas képzéshez meghatározott felvételi minimumpontszámok értelemzéséhez

 

A 2017. évi felvételi ponthúzáskor magas, 467-es ponthatárt közölt az Emberi Erőforrások Minisztériuma az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar jogász szakjára, állami ösztöndíjas helyre. A hozzánk érkező kérdések és visszajelzések alapján látjuk, hogy ez a magas ponthatár sok kiváló diákot riaszthat el attól, hogy hozzánk jelentkezzen, ezért szeretnénk az ezzel kapcsolatos félreértéseket tisztázni és megfelelő tájékoztatást adni.


A nemzeti felsőoktatásról szóló törvény 46. § (4) bekezdése alapján az emberi erőforrások minisztere számos szak esetében évente, határozattal állapítja meg az államilag finanszírozott helyekre való bejutáshoz szükséges minimumpontot. Ez a jogász szak esetében évek óta 460 pont, a nemzetközi tanulmányok esetében 465 pont, a politikatudomány esetén 320, a munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatás esetén 410 pont.


Tavaly a szegedi jogász ponthatárt a nyári ponthúzáskor 467 pontban közölték, ennek oka azonban nem az, hogy 460 ponttal nem lehetett volna hozzánk bejutni. Az ok pusztán annyi, hogy ilyen magas pontszáma volt annak a hozzánk jelentkező hallgatónak, akit utolsó helyen állami ösztöndíjjal felvettünk. A miniszter által meghatározott 460 pont továbbra is irányadó, ha valaki ezt a pontot eléri, a jogi kar kapacitására tekintettel biztos állami ösztöndíjas felvételre számíthat. A vidéki jogi karokon, így a szegedi jogi karon is tapasztalt tavalyi magasabb pontszámok tehát nem jelentik azt, hogy hozzánk nehezebb bejutni, mint a fővárosi, 460 pontos karokra. Az állam a 460 pontot elért jogász felvételizőt finanszírozza a szegedi jogi karon is.

 

Bátran jelentkezzetek tehát hozzánk!

 

A határozati minimumpontokat itt böngészhetitek:

https://www.felvi.hu/felveteli/jelentkezes/felveteli_tajekoztato/FFT_2018A/2_pontszamitas

Hírek RSS

Hírek

Események

Rendezvénynaptár *

 • október 16.
  18:00 - 20:00
  A Bűnügyi Tudományok Intézete 2018. október 16-án 18:00-tól tartja következő TDK ülését, amelynek keretében a BTI oktatója, meghívott előadója, Dr. Urbán Zoltán dandártábornok, Jász-Nagykun-Szolnok megye rendőrfőkapitánya, valamint Prof. Dr. Karsai Krisztina, a BTI intézetvezető egyetemi tanára tart előadást, kerekasztal-beszélgetést a következő témában: "Designer drogok elleni küzdelem - tényleg büntetőjogi kérdés?" A BTI szeretettel vár minden érdeklődőt!
 • október 17.
  13:00 - 15:00
  Az Üzleti Jogi Intézet szervezésében a La Sapienza Egyetem oktatója és kutatója, Maria Romana Allegri professzor angol nyelvű előadása
 • október 18.
  09:00 - 16:30
 • október 18.
  10:00 - 12:00
  Az Üzleti Jogi Intézet szervezésében a La Sapienza Egyetem oktatója és kutatója, Maria Romana Allegri professzor angol nyelvű előadása
 • november 14.
  17:00 - 19:30
  A Nemzetközi jogi és Európa-jogi Tanszék szervezésében I. alkalommal kerül megrendezésre a Nemzetközi Jogi Ki Mit Tud? Verseny. A Verseny fő célja a nemzetközi jogi érdeklődés felkeltése és a tanultak kötetlen környezetben való megmérettetése. A Versenyen a legjobb helyezést elérő csapatok a gyakorlaton ZH mentességet, így félév végi jegyet szerezhetnek (amennyiben a ZH mentességhez a félév során gyűjtött hiányzás a megengedett 2 alkalmon belül marad). A részletes versenykiírás letölthető az esemény oldaláról, vagy megtekinthető a tanszéki honlapon, a "Hírek" menüpontban. A verseny szervezői minden érdeklődőt szeretettel várnak a rendezvényre és az azt követő kötetlen beszélgetésre! Természetesen, a versenyt csak megtekinteni kívánó nézőket is szívesen látjuk a rendezvényen!