460000

Ponthatár számolgató

Bejuthatok állami ösztöndíjas jogászképzésre, ha elérem a 460 pontot? Miért volt tavaly 467 pont a határ?

Tájékoztató a miniszter által az állami ösztöndíjas képzéshez meghatározott felvételi minimumpontszámok értelemzéséhez

 

A 2017. évi felvételi ponthúzáskor magas, 467-es ponthatárt közölt az Emberi Erőforrások Minisztériuma az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar jogász szakjára, állami ösztöndíjas helyre. A hozzánk érkező kérdések és visszajelzések alapján látjuk, hogy ez a magas ponthatár sok kiváló diákot riaszthat el attól, hogy hozzánk jelentkezzen, ezért szeretnénk az ezzel kapcsolatos félreértéseket tisztázni és megfelelő tájékoztatást adni.


A nemzeti felsőoktatásról szóló törvény 46. § (4) bekezdése alapján az emberi erőforrások minisztere számos szak esetében évente, határozattal állapítja meg az államilag finanszírozott helyekre való bejutáshoz szükséges minimumpontot. Ez a jogász szak esetében évek óta 460 pont, a nemzetközi tanulmányok esetében 465 pont, a politikatudomány esetén 320, a munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatás esetén 410 pont.


Tavaly a szegedi jogász ponthatárt a nyári ponthúzáskor 467 pontban közölték, ennek oka azonban nem az, hogy 460 ponttal nem lehetett volna hozzánk bejutni. Az ok pusztán annyi, hogy ilyen magas pontszáma volt annak a hozzánk jelentkező hallgatónak, akit utolsó helyen állami ösztöndíjjal felvettünk. A miniszter által meghatározott 460 pont továbbra is irányadó, ha valaki ezt a pontot eléri, a jogi kar kapacitására tekintettel biztos állami ösztöndíjas felvételre számíthat. A vidéki jogi karokon, így a szegedi jogi karon is tapasztalt tavalyi magasabb pontszámok tehát nem jelentik azt, hogy hozzánk nehezebb bejutni, mint a fővárosi, 460 pontos karokra. Az állam a 460 pontot elért jogász felvételizőt finanszírozza a szegedi jogi karon is.

 

Bátran jelentkezzetek tehát hozzánk!

 

A határozati minimumpontokat itt böngészhetitek:

https://www.felvi.hu/felveteli/jelentkezes/felveteli_tajekoztato/FFT_2018A/2_pontszamitas