dekanjaink_1170

A hazai jogászképzésben az ÁJTK az első az oktatók kiválósága alapján

A HVG országos felsőoktatási körképében rangsorolták az egyetemeket és azok karait. A jogi képzésterületi rangsorban az oktatók kiválósági szempontrendszere alapján – kiegyensúlyozott adatainak köszönhetően – a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara szerepel az első helyen.

A legjobb vidéki egyetem a Szegedi Tudományegyetem – ezt támasztja alá a HVG legújabb felsőoktatási rangsora is. A szegedi egyetem mind az intézményi, mind a képzési területi rangsorokban kiemelkedő helyeken szerepel.

A HVG listáját a hallgatói és az oktatói kiválóság alapján állították össze. Figyelembe vették például a nappali alap- és osztatlan képzésekre első helyen jelentkezők számát, a nyelvvizsgával felvettek arányát és a középiskolai tanulmányi versenyeken kiemelkedő helyezést elért elsőévesek számát. Az oktatói kiválóságot a tudományos fokozattal rendelkező oktatók száma és aránya, az egy – tudományos fokozattal rendelkező – oktatóra jutó nappali tagozatos hallgatók száma, valamint az MTA-címekkel rendelkező oktatók aránya alapján állapították meg.

Hazai viszonylatban a jogi képzési területen 4669 volt az első helyen jelentkezők száma. Közülük mintegy 3776 fő a felvett hallgatók létszáma. Érdemes egy kicsit azért az egyetemek közötti eloszlás adatai mögé nézni. „A kormány olyan magas pontszámban állapította meg a felvételi küszöböt, hogy gyakorlatilag csak az ELTE és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karának volt esélye az állami keretre” –írta a HVG. Ennek tükrében kiváló teljesítménynek értékeljük az SZTE ÁJTK harmadik helyét, amely egyben piaci vonzóképességünk erejét mutatja.

Az összes jelentkezők szerinti helyezésünk mellett örömteli tény, hogy nálunk Szegeden a munkaügyi- és társadalombiztosítási alapképzési szakra is igen sokan jelentkeztek.

A rangsor egyben rámutat a frissen felvett hallgatóink további feladatára, hiszen mintegy egyharmaduknak még nyelvvizsgát is kell megszerezni a diplomához.

Ahogy a rövid bevezetőben is írtuk, a jogi képzésterületi rangsorban az oktatók kiválósági szempontrendszere alapján – kiegyensúlyozott adatainak köszönhetően – a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara szerepel az első helyen. A legbüszkébbek tehát oktatóink kiválóságára lehetünk, amely egyben garancia a nálunk tanulóknak, hogy magas szintű szakmai és tudományos képzésben részesülnek.