SZTE-ÁJTK 2022. november

2022. november 29.
2022. november 29.
2022. november 29.

Wednesday, 30 November 2022, 10:00-12:00 am
University of Szeged, József Attila Study and Information Center (TIK)

Ady tér. 10. basement lecture hall

2022. november 29.
2022. november 28.

Időpont és helyszín:

2022. december 1–2.

Szeged, Tisza Lajos krt. 54. Aula

2022. november 22.

2022 novemberében, harmadik alkalommal rendezték meg Budapesten az Országos Alkotmánybírósági Szimulációs Versenyt, amelyen a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar hallgatói remekül szerepeltek. A megmérettetésen két csapat is indult, az egyik a dobogó legtetején végzett, a másik különdíjban részesült. A felkészülésről, és az elért eredményekről a hallgatókkal és felkészítő tanáraikkal beszélgettünk.

2022. november 19.

2022. november 18-án Kartörténeti konferenciával és kiállítás megnyitóval emlékezett fennállásának 150. évfordulójára a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar. Az eseményt Prof. Dr. Görög Márta, a kar dékánja nyitotta meg, minek után több, neves professzor is előadott. A rendezvényt a Kartörténeti kiállítás megnyitása zárta.

2022. november 18.

A 21. századra az „atlanti korszak” 500 éves időszaka lassan lezárul, és az eurázsiai korszak veszi kezdetét, amelyben Kína igen jelentős szerepet kap. 2022. november 22-én, kedden a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán mutatja be erről szóló könyvét Dr. Horváth Levente Ph.D., Kína-szakértő, korábban Magyarország Sanghaji Főkonzulja. A 17 órakor kezdődő esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

2022. november 16.

A Deák Ferenc-díjat a magyarországi jogász-hivatásrendek legfontosabb intézményeinek vezetői alapították 2004-ben: az Alkotmánybíróság elnöke, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, a Legfőbb Ügyész, a Magyar Jogászegylet elnöke, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke, a Magyar Közigazgatási Kar elnöke, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke valamint a Magyar Tudományos Akadémia Jogtudományi Bizottságának elnöke. A cél az volt, hogy minden évben kitüntessék azokat a szakembereket, akik szakmai életútjuk alapján kiemelkedő jogászi teljesítményt mutatnak fel, így a Deák Ferenc-teremtette hagyomány méltó utódai.

2022. november 16.

Több ezer középiskolást vár a Szegedi Tudományegyetem november 24-én, csütörtökön 8 órától a József Attila Tanulmányi és Információs Központba, ahol a felvételiről, az egyetem képzéseiről és a hallgatói élet mindennapjairól tájékozódhatnak a továbbtanulás előtt álló fiatalok. A kísérőprogramokon az érdeklődők megismerhetik a patikai gyógyszerkészítés titkát, a bölcsészkar ikonikus épületét, a vegyészmérnök képzés részleteit, bekapcsolódhatnak a gyógynövény- és drogismeret laborgyakorlatba, sőt, az öregségi szimulátort és az újraélesztést is kipróbálhatják.

2022. november 15.
2022. november 14.

Az elmúlt hónapban Ásotthalom adott otthont a Europe Direct Szeged szakmai programjának, amely a „Küzdelem a klímaváltozással – erdészet a 21. században” címet viselte. Az eseményen harminc fő vett részt, a Szekeres Ildikó vezette csoportot a szegedi iroda jelenlegi és korábbi munkatársai, középiskolás tanulók és tanáraik, valamint az SZTE Állam- és Jogtudományi Karának hallgatói és oktatói alkották. A programon képviseltette magát a Nemzetközi és Uniós Környezetjogi Kutatócsoport is, amely az SZTE ÁJTK környezetjogi kutatásokat folytató hallgatóit tömöríti.

2022. november 10.

Karunk Római Jogi Tanszéke és a Szegedi Akadémiai Bizottság (SZAB) Jogtudományi Szakbizottsága – a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) égisze alatt életre hívott „A magyar tudomány ünnepe” programsorozat keretébe illeszkedően – közösen rendezte meg 2022. november hó 4. napján a „Jogélet és jogtudomány az antik világban” elnevezést viselő konferenciáját.

2022. november 08.

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara a kolozsvári alapításának 150. évfordulója alkalmából ünnepi, Kartörténeti konferenciát és kiállításmegnyitót tart 2022. november 18-án (pénteken) 9:00 órától a Szeged, Tisza Lajos krt. 54. szám alatti főépületének aulájában.

2022. november 08.

A tudományos ismeretterjesztés ritka jelenség a jogi területen. A büntetőjog kényes témaköreiről nyíltan és közérthetően beszél Dr. Karsai Krisztina professzor. A Szegedi Tudományegyetem ÁJTK Bűnügyi Tudományok Intézetének intézetvezető egyetemi tanárát a büntető igazságszolgáltatással kapcsolatos és eloszlatandó tévhitekről szóló video-sorozatáról, az online platformokon elért kommunikációs sikereiről kérdeztük.

2022. november 07.
2022. november 07.
2022. november 06.

Az 1944-es strasshofi deportálásnak emléket állító Szeged-Strasshof-Szeged című kötet (2021) után november 10-én, Szegeden bemutatják Molnár Judit és Frojimovics Kinga sorozatának második, a Szolnokról Strasshofba deportáltak sorsát leíró könyvét. A Szolnok-Strasshof-Szolnok című kötet a szegedihez hasonlóan azoknak a sorsával foglalkozik, akiket 1944 nyarán sorozatos véletlenek nyomán Szolnokról nem Auschwitzba, hanem az ausztriai Strasshof “rabszolgapiacára” szállítottak. Dr. Molnár Judittal, az SZTE ÁJTK Politológiai Tanszék egyetemi docensével beszélgettünk.

2022. november 04.

2022 októberében harmadik alkalommal rendezték meg a Jurista Kupát, az eseménynek ezúttal Debrecen adott otthont. A sportrendezvényen nyolc jogi kar hallgatója, négy sportágban, három napon keresztül mérte össze erejét a szépen fénylő kupáért. A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar szerepéről, és versenyben elért eredményekről Tucsek Mátéval, az SZTE ÁJTK Pro Jure Egyesület elnökével, és Varga Andrással, az SZTE ÁJTK joghallgatójával beszélgettünk.