szemun_borito

A Szeged Model United Nations az SZTE EHÖK Külügyi Bizottság és az SZTE ÁJTK HÖK szervezésében 2016. szeptember 28 és október 2 között

A Szeged Model United Nations, azaz SzeMUN egy diákkonferencia, melyre 2010. április 7 és 9 között került először sor Szegeden, az Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán illetve a József Attila Tanulmányi és Információs Központban. A SzeMUN három év kihagyás után idén újra megrendezésre kerül az SZTE EHÖK Külügyi Bizottság és az SZTE ÁJTK HÖK szervezésében 2016. szeptember 28 és október 2 között. Az SZTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzat által immár ötödik alkalommal kerül megrendezésre a konferencia Szegeden.

szemun_profil

A SzeMUN gyakorlatilag az Egyesült Nemzetek Szövetségének (ENSZ) munkáját szimulálja, a konferencia során a hallgatói delegáltak egy-egy országot képviselnek, és csakúgy, mint az ENSZ-ben, felvázolnak egy témát, közvetítik a képviselt ország álláspontját, érdekeit, megvitatják az aktuális kérdéseket, érvelnek a kialakult helyzet mellett, vagy ellen.


A hallgatóknak az általuk képviselt országok érdekeit szem előtt tartva kell felszólalniuk, vitázniuk, ha szükség van rá, konfrontálódni, de legfőképpen meg kell próbálni együttműködni a világ problémáinak megoldása érdekében. A rendezvény célja, hogy a jövő politikusai, diplomatái gyakorlati tapasztalatra is szert tegyenek az elméleti tudásuk mellett. Mivel több országból fogadunk résztvevőket, az ENSZ multikulturális szellemisége nemcsak a bizottságokban, hanem azokon kívül is át fogja hatni a rendezvényt.

A konferencia a tervek szerint hat bizottságból fog állni. A Security Council Észak-Korea atombomba projektével foglalkozik, az International Olimpic Committee témája értelemszerűen a 2024-es olimpia, melyre Magyarország is pályázik. A bizottságban résztvevőknek olyan kérdésköröket kell megvitatniuk, hogy mely országnak kellene a pályázók közül megrendezni az olimpiát, valamint hogyan lehetne a rendezvényt költséghatékonyabbá tenni. A European Councilban a diákok a migráció, míg a Human Right Councilban az abortusz és az eutanázia problémakörével találják szembe magukat. A Children Right's Council a gyermekmunka, valamint gyerekek háborúban történő bevetésével foglalkozik, míg a UN Women a nők helyzetével a politikában, valamint a prostitúcióval.

 

További információkért kérjük keresse fel a SzeMUN honlapját, a szemun.sztehap.hu-t, valamint a https://www.facebook.com/szemun2010/ oldalt. Kérdés esetén keressen minket a szemun2016@gmail.com-on.

Hírek RSS

Hírek

Események

Rendezvénynaptár *

 • október 16.
  18:00 - 20:00
  A Bűnügyi Tudományok Intézete 2018. október 16-án 18:00-tól tartja következő TDK ülését, amelynek keretében a BTI oktatója, meghívott előadója, Dr. Urbán Zoltán dandártábornok, Jász-Nagykun-Szolnok megye rendőrfőkapitánya, valamint Prof. Dr. Karsai Krisztina, a BTI intézetvezető egyetemi tanára tart előadást, kerekasztal-beszélgetést a következő témában: "Designer drogok elleni küzdelem - tényleg büntetőjogi kérdés?" A BTI szeretettel vár minden érdeklődőt!
 • október 17.
  13:00 - 15:00
  Az Üzleti Jogi Intézet szervezésében a La Sapienza Egyetem oktatója és kutatója, Maria Romana Allegri professzor angol nyelvű előadása
 • október 18.
  09:00 - 16:30
 • október 18.
  10:00 - 12:00
  Az Üzleti Jogi Intézet szervezésében a La Sapienza Egyetem oktatója és kutatója, Maria Romana Allegri professzor angol nyelvű előadása
 • november 14.
  17:00 - 19:30
  A Nemzetközi jogi és Európa-jogi Tanszék szervezésében I. alkalommal kerül megrendezésre a Nemzetközi Jogi Ki Mit Tud? Verseny. A Verseny fő célja a nemzetközi jogi érdeklődés felkeltése és a tanultak kötetlen környezetben való megmérettetése. A Versenyen a legjobb helyezést elérő csapatok a gyakorlaton ZH mentességet, így félév végi jegyet szerezhetnek (amennyiben a ZH mentességhez a félév során gyűjtött hiányzás a megengedett 2 alkalmon belül marad). A részletes versenykiírás letölthető az esemény oldaláról, vagy megtekinthető a tanszéki honlapon, a "Hírek" menüpontban. A verseny szervezői minden érdeklődőt szeretettel várnak a rendezvényre és az azt követő kötetlen beszélgetésre! Természetesen, a versenyt csak megtekinteni kívánó nézőket is szívesen látjuk a rendezvényen!