I._WIPS_Workshop_on_Intellectual_Property_Law_Szeged

I. WIPS (Workshop on Intellectual Property Law Szeged)

A 2017 májusában Szegeden megrendezésre kerülő Conference on Innovation and Communication Law című konferencia mintegy főpróbájaként 2016. március 18-án szellemi tulajdonvédelmi workshopot szervezett az Összehasonlító Jogi Intézet I. WIPS (Workshop on Intellectual Property Law Szeged) címmel, amelynek keretében a résztvevők a szellemi alkotások aktuális kérdéseiről beszélgettek.

 

A házigazdák mellett népes külföldi delegáció képviseltette magát a rendezvényen. Az első szekció nyitó előadását John T. Cross professzor tartotta. A louisville-i Louis D. Brandeis School of Law kutatója és oktatója azt vizsgálta, hogy megilleti-e védelem a szerzőt, amennyiben műve nem eléggé egyéni, eredeti jellegű. Corinna Coors a nyugat-londoni egyetem jogi karának (University of West London, Ealing School of Law) tanára azt vizsgálta, hogy milyen reláció fedezhető fel a képmáshoz való jog és a szerzői jog világában, valamint azt, hogy a jogfejlődés merre haladhat tovább a két határterület mentén. A workshop szervezője, Mezei Péter a sportmozdulatok szerzői jogi védelmének kérdéseiről tartott előadást, amelyben bemutatta a témakörben végzett kutatásainak aktuális állapotát.

 

A második szekció jórészt a jogérvényesítés kérdéseiről, lehetőségeiről szólt. Katja Lindroos, a kelet-finnországi egyetem jogi karának (University of Eastern Finland) oktatója az internet-hozzáférés szolgáltatók finnországi számonkérésének lehetőségeiről beszélt, Harkai István doktorandusz pedig ugyanezt a témát vitte tovább előadásában, amelyben nem csak a felelősség, hanem a szolgáltatókat terhelő blokkolási kötelezettség technikai és jogi kérdéseiről is szót ejtett. Horváth Péter, a Pro Art - Szövetség a Szerzői Jogokért elnöke előadásában bemutatta, hogyan próbált egy balatonboglári ügyvédnő IP címek alapján felnőtt tartalmakat néző fájlcserélőket fizetésre bírni. Daniel Acquah a turkui egyetem jogi karának (University of Turku, Faculty of Law) kutatója az Európai Unió kereskedelmi vonatkozású jogszabályaiban a szellemi alkotások és a közegészség egyensúlyát kereste. A záró előadásban Ujhelyi Dávid, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karának végzős doktorandusza a szerzői jogok megsértésének magyar büntetőjogi vonatkozásait mutatta be.

 

A mini konferenciának is beillő workshop számos tapasztalattal gazdagította nem csak a résztvevőket, hanem a szervezőket is. Folytatás következik, 2017-ben.

Hírek RSS

Hírek

Események

Rendezvénynaptár *

Legolvasottabb

2015. március 05.
2019. március 25.