Kutatok_Ejszakaja_2016

Kutatók Éjszakája 2016.

2016. szeptember 30. (péntek)

18:00-21:00 Kutatók Éjszakája a Europe Direct Szeged irodában


Europe Direct Szeged ügyfélszolgálati irodája (6720 Szeged, Tisza Lajos krt. 54. fszt. 14.)


A Europe Direct irodában nyílt est keretében várjuk mindazokat, akik szeretnék tudásukat próbára tenni a kutatás-fejlesztés és a klímapolitika terén, illetve irodánk szolgáltatásaival megismerkedni.


Program előadója: Szekeres Ildikó

 


18:00-19:00 Ez Facebook gyanús! - Tényleg mehet a facebookra/netre? Regisztrációköteles program!


6720 Szeged, Tisza Lajos krt. 54. JK209


Személyiségi jogi kvízjáték és kérdezz-felelek a tizenévesek virtuális világában zajló aktivitások kapcsán.


Program előadója: Dr. Törőcsikné Dr. Görög Márta19.00-20:00 Egy attikai bűnvádi per rekonstrukciója Lysias 1. beszéde alapján


6720 Szeged, Tisza Lajos krt. 54. JK 210. - Kovács terem


A Római Jogi Tudományos Diákkör a Kutatók Éjszakáján egy időutazásra invitálja az érdeklődőket, amelynek során képzeletben majdnem 2400 évet repülhetünk vissza a múltba, egészen az antik Hellasz kultikus és izgalmas világába. Az előadás célja az, hogy a rendelkezésre álló irodalmi források és régészeti leletek alapján rekonstruálja, hogy miként is zajlott le egy bűntetőper az ókori Athénban.


Program előadója: SZTE ÁJTK Római Jogi Tanszék Tudományos Diákköre19:30-19:50 A cybertér veszélyei a XXI. században - Üzenet a jövőből! Biometrikus adataink futurisztikus jelene


6720 Szeged, Tisza Lajos krt. 54. (SZTE ÁJTK III. em. Kari Társalgó)


Az azonosítás egyik kiváló módszere, ha az ember biometrikus adatait használjuk fel erre. Az azonosítás új korszaka nyílt meg a technológia fejlődésével, hiszen ma már a technológiai megoldások precízen képesek az azonosítás elvégzésére, gyakran emberi beavatkozás nélkül, automatikusan. Mi jelent ez a technológiai áttörés a jog fókuszából? Erre keresi a választ az előadás.


Program előadója: Dr. Lajkó Dóra19:50-20:10 A cybertér veszélyei a XXI. században - A cybertér veszélyei a XXI. században - Munkáltatás a Cybertérben


6720 Szeged, Tisza Lajos krt. 54. (SZTE ÁJTK III. em. Kari Társalgó)


A munkáltató az érdekének legjobb érvényesítéséért meddig hatolhat be jogszerűen a (leendő) munkavállalók magánszférájába, akár a kiválasztás, akár a munkáltatói ellenőrzések tekintetében, hiszen ami technológiailag lehetséges, nem szükségképpen jogszerű.


Program előadója: Dr. Hajdú József20:10-20:30 A cybertér veszélyei a XXI. században - Gyanútlan fogyasztók v. leleményes vállalkozások - avagy a fogyasztó megnyerésének modern praktikái az interneten


6720 Szeged, Tisza Lajos krt. 54. (SZTE ÁJTK, III. em. Kari Társalgó)


Az előadás azokat a sajátos módszereket mutatja be, amelyek a jogosan igénybe vehető eszközökön túlmutatva, adatvédelmi kérdéseket feszegetnek, a jogsértő reklámozás, kereskedelmi kommunikáció kategóriájába tartoznak (pl.kommentekbe bújtatott fizetett reklámok), és amelyeket az internetet használó fogyasztónak körültekintőn, kellő tudatossággal és óvatossággal kell kezelnie


Program előadója: Dr. Gellén Klára20.30-20.50 A cybertér veszélyei a XXI. században - Zsarolóprogramok - Pénzt vagy búcsút mondhatsz az adataidnak!


6720 Szeged, Tisza Lajos krt. 54. (SZTE ÁJTK, III. em. Kari Társalgó)


A zsarolóprogramok - olyan számítógépes kártevők, melyek az áldozat gépére bejutva a felhasználók fontos fájljait erős kriptográfiai módszerekkel titkosítják, majd pénzt kérnek azok visszaállításáért - típusait és működését ismerhetik meg az érdeklődők, és hogy hogyan lehet védekezni ellenük.


Program előadója: Dr. Németh L. Zoltán20:50-21:10 A cybertér veszélyei a XXI. században - Adatvédelem és anonimizálás


6720 Szeged, Tisza Lajos krt. 54. (SZTE ÁJTK, III. em. Kari Társalgó)


Az előadásban ismertetésre kerülnek a személyes adatok felhasználásával, a személyek beazonosításával kapcsolatos leggyakoribb anomáliák, gyakorlati kérdések, kiemelten az anonimizálás problémái, szabályozási kérdések és folyamatban lévő perek tükrében.


Program előadója: Dr. Alexin Zoltán20.00-21:30 „Hiénák a betegágy körül” - alternatív medicinák a büntetőjog tükrében


6720 Szeged, Tisza Lajos krt. 54. (SZTE ÁJTK, JK 102, Pólay Elemér terem)


A Pro Jure Egyesület egy a délelőtti reklámspotokból és a termékbemutatókról ismert jelenség köré szervezett diskurzussal igyekszik felhívni a figyelmet az orvos- és a jogtudomány kapcsolatára.


Program előadója: Pro Jure Egyesület
Az SZTE ÁJTK, valamint a rendezvénysorozatban szereplő progogramok az alábbi linken érhetők el:

http://www.kutatokejszakaja.hu/2016/esemenynaptar/index.php?menu_id=4&hely=23


A program terv letölthető innen!