Francia - Magyar Összehasonlító Szociális Jogi Erasmus Szeminárium

Francis Kessler és Hajdú József professzorok kezdeményezésére az idén hatodik alkalommal került megrendezésre az SZTE ÁJTK Munkajogi és Szociális Jogi Tanszéke és a párizsi Sorbonne Egyetemmel való együttműködés jegyében a Francia - Magyar Összehasonlító Szociális Jogi Erasmus Szeminárium. Az idei évben kiemelt központi téma, amit a résztvevők részletesen bemutattak és megvitattak, a két ország nyugdíjrendszerének - különös tekintettel a kiegészítő-, ill. foglalkoztatói magánnyugdíjakra - összetett felépítése volt.

IMG_0060
Csoportkép a szeminárium résztvevőiről

Francia részről az Université Paris 1 Panthéon Sorbonne Master DPSE duális szociális jogi képzésben tanuló hallgatói és két oktató (Francis Kessler és Arnaud Casado), magyar oldalról az SZTE ÁJTK Munkajogi és Szociális Jogi tanszék munkatársai, valamint PhD hallgatók vettek részt a rendezvényen.

A három napos közvetlen hangulatú szeminárium elsődleges célja most is az volt, hogy a hallgatók megismerhessék a két ország szociális rendszereinek hasonlóságait, eltéréseit, illetve a hallgatók idegen nyelvű (angol) prezentációs gyakorlata növekedjen, továbbá a két egyetem közötti szakmai és emberi kapcsolatok tovább erősödjenek. Az előadásokat követően lehetőség volt kérdéseket feltenni és megvitatni az elhangzottakat.


A szakmai előadások mellett kiemelt célunk, hogy a francia hallgatók és oktatók Szegedet és az SZTE-t is megismerhessék, valamint ízelítőt kapjanak a magyar gasztronómiából és vendégszeretetből. A programot a már hagyományossá vált bugaci kirándulás zárta. Elmondásuk szerint sok új szakmai ismerettel és kellemes emlékekkel búcsúztak el Szegedtől.

Hírek RSS

Hírek

Események

Rendezvénynaptár *

 • október 16.
  18:00 - 20:00
  A Bűnügyi Tudományok Intézete 2018. október 16-án 18:00-tól tartja következő TDK ülését, amelynek keretében a BTI oktatója, meghívott előadója, Dr. Urbán Zoltán dandártábornok, Jász-Nagykun-Szolnok megye rendőrfőkapitánya, valamint Prof. Dr. Karsai Krisztina, a BTI intézetvezető egyetemi tanára tart előadást, kerekasztal-beszélgetést a következő témában: "Designer drogok elleni küzdelem - tényleg büntetőjogi kérdés?" A BTI szeretettel vár minden érdeklődőt!
 • október 17.
  13:00 - 15:00
  Az Üzleti Jogi Intézet szervezésében a La Sapienza Egyetem oktatója és kutatója, Maria Romana Allegri professzor angol nyelvű előadása
 • október 18.
  09:00 - 16:30
 • október 18.
  10:00 - 12:00
  Az Üzleti Jogi Intézet szervezésében a La Sapienza Egyetem oktatója és kutatója, Maria Romana Allegri professzor angol nyelvű előadása
 • november 14.
  17:00 - 19:30
  A Nemzetközi jogi és Európa-jogi Tanszék szervezésében I. alkalommal kerül megrendezésre a Nemzetközi Jogi Ki Mit Tud? Verseny. A Verseny fő célja a nemzetközi jogi érdeklődés felkeltése és a tanultak kötetlen környezetben való megmérettetése. A Versenyen a legjobb helyezést elérő csapatok a gyakorlaton ZH mentességet, így félév végi jegyet szerezhetnek (amennyiben a ZH mentességhez a félév során gyűjtött hiányzás a megengedett 2 alkalmon belül marad). A részletes versenykiírás letölthető az esemény oldaláról, vagy megtekinthető a tanszéki honlapon, a "Hírek" menüpontban. A verseny szervezői minden érdeklődőt szeretettel várnak a rendezvényre és az azt követő kötetlen beszélgetésre! Természetesen, a versenyt csak megtekinteni kívánó nézőket is szívesen látjuk a rendezvényen!