Francia - Magyar Összehasonlító Szociális Jogi Erasmus Szeminárium

Francis Kessler és Hajdú József professzorok kezdeményezésére az idén hatodik alkalommal került megrendezésre az SZTE ÁJTK Munkajogi és Szociális Jogi Tanszéke és a párizsi Sorbonne Egyetemmel való együttműködés jegyében a Francia - Magyar Összehasonlító Szociális Jogi Erasmus Szeminárium. Az idei évben kiemelt központi téma, amit a résztvevők részletesen bemutattak és megvitattak, a két ország nyugdíjrendszerének - különös tekintettel a kiegészítő-, ill. foglalkoztatói magánnyugdíjakra - összetett felépítése volt.

IMG_0060
Csoportkép a szeminárium résztvevőiről

Francia részről az Université Paris 1 Panthéon Sorbonne Master DPSE duális szociális jogi képzésben tanuló hallgatói és két oktató (Francis Kessler és Arnaud Casado), magyar oldalról az SZTE ÁJTK Munkajogi és Szociális Jogi tanszék munkatársai, valamint PhD hallgatók vettek részt a rendezvényen.

A három napos közvetlen hangulatú szeminárium elsődleges célja most is az volt, hogy a hallgatók megismerhessék a két ország szociális rendszereinek hasonlóságait, eltéréseit, illetve a hallgatók idegen nyelvű (angol) prezentációs gyakorlata növekedjen, továbbá a két egyetem közötti szakmai és emberi kapcsolatok tovább erősödjenek. Az előadásokat követően lehetőség volt kérdéseket feltenni és megvitatni az elhangzottakat.


A szakmai előadások mellett kiemelt célunk, hogy a francia hallgatók és oktatók Szegedet és az SZTE-t is megismerhessék, valamint ízelítőt kapjanak a magyar gasztronómiából és vendégszeretetből. A programot a már hagyományossá vált bugaci kirándulás zárta. Elmondásuk szerint sok új szakmai ismerettel és kellemes emlékekkel búcsúztak el Szegedtől.

Hírek RSS

Hírek

Események

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 17. - 21.
  Egész napos
  III. International Week of Criminal Law / III. Internationale Woche des Strafrechts Szervező: ÁJTK Bűnügyi Tudományok Intézete. 9 külföldi partneregyetemről (görög, német, tajvani, török, szerb, spanyol, olasz, román és orosz egyetemekről) érkeznek a karra jogászprofesszorok, akik a büntetőjog válogatott kérdéseiről tartanak előadásokat, valamint egy előre meghatározott témát (a tévedés szerepe a büntetőjogban) közösen dolgoznak fel a hallgatókkal jogösszehasonlító szeminárium keretében. Az intenzív hét végén kerekasztal-beszélgetést tartunk "Európa büntetőjoga 20 év múlva" címmel. A program angol és német nyelven folyik.
 • szeptember 26.
  14:30 - 16:00
 • szeptember 27.
  09:00 - 11:00
 • 2019. január 10.
  09:00 - 16:00