Verona_Julia-erkelye

Az európai közigazgatásról Rómeó és Júlia városában

Ugyan a helyiek kifejezetten sérelmezik, ha a legenda hamis nyomai alapján kategorizálják be a városukat, legtöbbünknek azonban Verona Shakespeare örökbecsű műve alapján egybeforr a tragikus sorsú szerelmesek nevével. Ebben a tudatban érkeztem én is a városba, hogy a jogász doktoranduszok számára előadást tartsak az európai közigazgatás rejtelmeiről, és egyben egy hétig (2017.02.20. – 2017.02.24-ig) az Universita' degli studi di Verona munkatársai körében végezhessem a munkámat.

Verona_Csatlos_01

A farsangi szezon kellős közepébe csöppenve tapasztaltam meg az olasz életérzés minden oldalát: a kiváló konyhát, a csodás, ókori amfiteátrummal és középkori belvárossal egyaránt büszkélkedő város lüktetését és a tudományos élet eseményeit az Egyetem patinás falai és a kellemes hangulatú éttermek asztalai mellett is.

Verona a hagyományok világa, ahol megfér egymás mellett a történelem minden sarkon otthagyott nyoma, a kialakult és a teremtett mítoszok sora, a tudományos megbeszélés, majd az ebédszünetben megtapasztalt farsangi lisztdobálás, úgy, ahogyan a komoly joghallgatói munka és a Kar udvarán a végzős hallgatók által emlékül hagyott sárga gumikacsák tengere.

Verona_Csatlos_02

Mindent egybevetve, rendkívül mozgalmas és szakmailag inspiráló hetet tudhatok magam mögött, a folytatás pedig adott: további kutatási és oktatási együttműködésben állapodtunk meg.

2017. 02. 27.

Csatlós Erzsébet

egyetemi adjunktus

Közigazgatási Jogi Tanszék