Beszámoló - 2017. november 07.

Emberi_eroforrasok

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Alkotmányjogi Tudományos Diákköre 2017. november 07. napján szervezett szakmai beszélgetést Dr. Orbán Endrével az Alkotmánybíróság törzskari érdemi munkatársával. Az eseménynek az Állam- és Jogtudományi Kar főépületében található Kari Társalgó adott otthont.

IMG_2168

A beszélgetés során alkotmányjogi aktualitások mellett személyes tapasztalatain keresztül magyarázta el az Alkotmánybíróság munkáját a résztvevő hallgatóknak. A beszélgetés során az érdeklődők betekintést nyerhettek az ABtv. módosítása következtében beállt változásokról, az alkotmányjogi panasz és a normakontroll intézményéről. A szakmai beszélgetés különösen hasznosnak bizonyult a hallgatóság körében helyet foglaló másodéves hallgatóinknak, akik ebben az évben kezdték meg alkotmányjogi tanulmányaikat és ismerkednek meg az Alkotmánybíróság működésével, valamint végzős hallgatóinknak is segítette a záróvizsgára való felkészülést.

IMG_2174

A kellemes hangvételű beszélgetés végén a hallgatóságnak lehetősége nyílt kérdések feltevésére. Ennek keretében érdekes vita alakult ki az Alkotmánybíróság néhány jelentős döntésében foglalt alapjogok tekintetében, mint a gyülekezési jog vagy a véleménynyilvánításhoz való jog.

„A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt A hazai Tudományos Diákköri műhelyek és rendezvényeik támogatása – SZTE ÁJTK Tudományos Diákköreinek támogatása (2017-2018) című, NTP-HHTDK-17-0007 kódjelű pályázat támogatásával valósul meg.”
Hírek RSS

Hírek

Események

Rendezvénynaptár *

 • május 30.
  14:00 - 15:30
 • június 16.
  10:00 - 18:00
  Az SZTE alumni szervezete 2018. június 16-án (szombaton) immáron tizenkettedik alkalommal rendezi meg hagyományos családi és sportnapját, az SZTE Alma Mater Weekendet. Egy aktív és felhőtlen kikapcsolódást ígérő napra hívjuk az SZTE volt és jelenlegi dolgozóit, hallgatóit. Az Alma Mater Weekend Családi és Sportnap a mozgáson és a szórakozáson kívül ismét az ízekről is szól majd, hiszen idén is pörköltfőző versenyre invitáljuk a karokat és az egyetemi egységeket.
 • július 8.
  09:00 - 17:00