Beszámoló - 2017. november 07.

Emberi_eroforrasok

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Alkotmányjogi Tudományos Diákköre 2017. november 07. napján szervezett szakmai beszélgetést Dr. Orbán Endrével az Alkotmánybíróság törzskari érdemi munkatársával. Az eseménynek az Állam- és Jogtudományi Kar főépületében található Kari Társalgó adott otthont.

IMG_2168

A beszélgetés során alkotmányjogi aktualitások mellett személyes tapasztalatain keresztül magyarázta el az Alkotmánybíróság munkáját a résztvevő hallgatóknak. A beszélgetés során az érdeklődők betekintést nyerhettek az ABtv. módosítása következtében beállt változásokról, az alkotmányjogi panasz és a normakontroll intézményéről. A szakmai beszélgetés különösen hasznosnak bizonyult a hallgatóság körében helyet foglaló másodéves hallgatóinknak, akik ebben az évben kezdték meg alkotmányjogi tanulmányaikat és ismerkednek meg az Alkotmánybíróság működésével, valamint végzős hallgatóinknak is segítette a záróvizsgára való felkészülést.

IMG_2174

A kellemes hangvételű beszélgetés végén a hallgatóságnak lehetősége nyílt kérdések feltevésére. Ennek keretében érdekes vita alakult ki az Alkotmánybíróság néhány jelentős döntésében foglalt alapjogok tekintetében, mint a gyülekezési jog vagy a véleménynyilvánításhoz való jog.

„A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt A hazai Tudományos Diákköri műhelyek és rendezvényeik támogatása – SZTE ÁJTK Tudományos Diákköreinek támogatása (2017-2018) című, NTP-HHTDK-17-0007 kódjelű pályázat támogatásával valósul meg.”
Hírek RSS

Hírek

Események

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 17. - 21.
  Egész napos
  III. International Week of Criminal Law / III. Internationale Woche des Strafrechts Szervező: ÁJTK Bűnügyi Tudományok Intézete. 9 külföldi partneregyetemről (görög, német, tajvani, török, szerb, spanyol, olasz, román és orosz egyetemekről) érkeznek a karra jogászprofesszorok, akik a büntetőjog válogatott kérdéseiről tartanak előadásokat, valamint egy előre meghatározott témát (a tévedés szerepe a büntetőjogban) közösen dolgoznak fel a hallgatókkal jogösszehasonlító szeminárium keretében. Az intenzív hét végén kerekasztal-beszélgetést tartunk "Európa büntetőjoga 20 év múlva" címmel. A program angol és német nyelven folyik.
 • szeptember 26.
  14:30 - 16:00
 • szeptember 27.
  09:00 - 11:00
 • 2019. január 10.
  09:00 - 16:00