2501474744_cover

ENSZ Akadémia Prágában

Második Session, 2017.

2017. szeptember 4. és 6. között került megrendezésre a Regionális ENSZ Akadémia második fordulója a Cseh Köztársaság fővárosában, Prágában. A szegedi csapat tagjai, Markos Anita és Sedef Bedir nemzetközi tanulmányok szakos Hallgatók, valamint Molnár Orsolya és Szemenyei Vanda jogász szakos Hallgatók utaztak az eseményre. Sajnálatos módon, a RAUN csapatunk ötödik tagja, Nagy Anna egyéb hivatalos elfoglaltságai miatt ezúttal nem tudott velünk tartani. Kísérőként dr. Sziebig Orsolya Johanna, a Nemzetközi jogi és Európa-jogi Tanszék tanársegédje utazott a társasággal.

A hosszú vonatút után szeptember 3-án, vasárnap érkeztünk meg Prágába, ahol már az első este megkóstoltuk a helyi gasztronómia jellegzetes ételeit. A hétfőn kezdődő hivatalos megnyitó után a nemek egyelőségének témájával foglalkoztunk, Michael Sojdrova, az Európai Parlament képviselőjének tolmácsolásában. Délután a prágai koordinátor, Alžběta Kuchařová tartott előadást a prezentációs technikákról és azok fejlesztéséről. A nap legérdekesebb részeként Prága történelmi belvárosában barangoltunk a Scavenger Hunt játék részeként, játékos feladatokon keresztül megismerve a legfontosabb nevezetességeket.

IMG_20170907_125507_1

A második napon is érdekes prezentációkat hallgathattunk meg. Délelőtt Branislava Marvanova beszélt a Rosa Központ munkájáról, a Women Against Violence Europe szervezet tevékenységéről. Bécsi koordinátorunk Roman Hoffmann a nők és a fejlesztési kérdések összefüggéséről tartott gondolatébresztő előadást. Michal Broza, a UN Information Centre Prague munkatársa a különböző globális krízisek és a nők helyzetéről osztotta meg tapasztalatait. Előadását a fenntartható fejlesztési célok keretébe foglalta. A Prágában megrendezett Session vendége volt Michael Platzer, aki mintegy négy évtizedig dolgozott az ENSZ-nél. Életútjának megismerése tanulságos és inspiráló volt. A második nap estéjét egy borospincében megrendezett fogadáson zártuk, ahol megkóstolhattuk a környék borait is.

Nevtelen_melleklet_00033

Az utolsó nap elsősorban a kutatócsoportok prezentációival telt, ahol minden egyes csapat előadta eddigi eredményeit és meghallgatta a konzulensek, valamint a koordinátorok építő kritikáit.

Prágában töltött utolsó napunk a város feltérképezésével telt, így meglátogattuk a várat és a Károly-hidat is. A belvárosban töltött órák után feltöltődve, de fáradtan vágtunk neki másnap a hazaútnak. A Session alatt értékes tapasztalatokkal gazdagodtunk, amelyek hozzájárulnak a bécsi útra való sikeres felkészüléshez is.

A csapat legközelebb januárban Bécsbe látogat el, a RAUN 2017/2018-as akadémiai évének utolsó fordulójára. A szegedi Hallgatók részvételét az NRTI és a Dékáni Hivatal, valamint a Hallgatói Önkormányzat támogatja.

Hírek RSS

Hírek

Események

Rendezvénynaptár *

 • október 16.
  18:00 - 20:00
  A Bűnügyi Tudományok Intézete 2018. október 16-án 18:00-tól tartja következő TDK ülését, amelynek keretében a BTI oktatója, meghívott előadója, Dr. Urbán Zoltán dandártábornok, Jász-Nagykun-Szolnok megye rendőrfőkapitánya, valamint Prof. Dr. Karsai Krisztina, a BTI intézetvezető egyetemi tanára tart előadást, kerekasztal-beszélgetést a következő témában: "Designer drogok elleni küzdelem - tényleg büntetőjogi kérdés?" A BTI szeretettel vár minden érdeklődőt!
 • október 17.
  13:00 - 15:00
  Az Üzleti Jogi Intézet szervezésében a La Sapienza Egyetem oktatója és kutatója, Maria Romana Allegri professzor angol nyelvű előadása
 • október 18.
  09:00 - 16:30
 • október 18.
  10:00 - 12:00
  Az Üzleti Jogi Intézet szervezésében a La Sapienza Egyetem oktatója és kutatója, Maria Romana Allegri professzor angol nyelvű előadása
 • november 14.
  17:00 - 19:30
  A Nemzetközi jogi és Európa-jogi Tanszék szervezésében I. alkalommal kerül megrendezésre a Nemzetközi Jogi Ki Mit Tud? Verseny. A Verseny fő célja a nemzetközi jogi érdeklődés felkeltése és a tanultak kötetlen környezetben való megmérettetése. A Versenyen a legjobb helyezést elérő csapatok a gyakorlaton ZH mentességet, így félév végi jegyet szerezhetnek (amennyiben a ZH mentességhez a félév során gyűjtött hiányzás a megengedett 2 alkalmon belül marad). A részletes versenykiírás letölthető az esemény oldaláról, vagy megtekinthető a tanszéki honlapon, a "Hírek" menüpontban. A verseny szervezői minden érdeklődőt szeretettel várnak a rendezvényre és az azt követő kötetlen beszélgetésre! Természetesen, a versenyt csak megtekinteni kívánó nézőket is szívesen látjuk a rendezvényen!