Törvényhozás a mindennapokban

Logo


A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Alkotmányjogi Tudományos Diákköre 2017. október 10. napján szervezett szakmai beszélgetést Dr. Gulyás Gergellyel az Országgyűlés egykori törvényhozásért felelős alelnökével. Az eseménynek az Állam- és Jogtudományi Kar főépületében található Kari Társalgó adott otthont.

IMG_2164

A beszélgetés során alkotmányjogi aktualitások mellett az Országgyűlés jogalkotási folyamatát mutatta be a résztvevő hallgatóknak. A beszélgetés során az érdeklődők betekintést nyerhettek a jogalkotási folyamatok részleteibe, valamint pár szakmai titkot is elárult vendégelőadónk. Dr. Gulyás Gergely részletesen bemutatta a Jogalkotásért felelős bizottság munkáját és személyes tapasztalatait is megosztotta. A szakmai beszélgetés különösen hasznosnak bizonyult a hallgatóság körében helyet foglaló másodéves hallgatóinknak, akik ebben az évben kezdték meg alkotmányjogi tanulmányaikat és ismerkednek meg az államszervezeti témakörökkel.

IMG_2165

A kellemes hangvételű beszélgetés végén a hallgatóságnak lehetősége nyílt kérdések feltevésére. Ennek keretében az előadó beszélt az Alaptörvény megalkotásának folyamatáról, az Alaptörvény egykori koncepciójának fogadtatásáról, valamint szó esett az Alaptörvény preambulumában szereplő történeti alkotmány vívmányairól.

„A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt A hazai Tudományos Diákköri műhelyek és rendezvényeik támogatása – SZTE ÁJTK Tudományos Diákköreinek támogatása (2017-2018) című, NTP-HHTDK-17-007 kódjelű pályázat támogatásával valósul meg.”
Hírek RSS

Hírek

Események

Rendezvénynaptár *

 • október 16.
  18:00 - 20:00
  A Bűnügyi Tudományok Intézete 2018. október 16-án 18:00-tól tartja következő TDK ülését, amelynek keretében a BTI oktatója, meghívott előadója, Dr. Urbán Zoltán dandártábornok, Jász-Nagykun-Szolnok megye rendőrfőkapitánya, valamint Prof. Dr. Karsai Krisztina, a BTI intézetvezető egyetemi tanára tart előadást, kerekasztal-beszélgetést a következő témában: "Designer drogok elleni küzdelem - tényleg büntetőjogi kérdés?" A BTI szeretettel vár minden érdeklődőt!
 • október 17.
  13:00 - 15:00
  Az Üzleti Jogi Intézet szervezésében a La Sapienza Egyetem oktatója és kutatója, Maria Romana Allegri professzor angol nyelvű előadása
 • október 18.
  09:00 - 16:30
 • október 18.
  10:00 - 12:00
  Az Üzleti Jogi Intézet szervezésében a La Sapienza Egyetem oktatója és kutatója, Maria Romana Allegri professzor angol nyelvű előadása
 • november 14.
  17:00 - 19:30
  A Nemzetközi jogi és Európa-jogi Tanszék szervezésében I. alkalommal kerül megrendezésre a Nemzetközi Jogi Ki Mit Tud? Verseny. A Verseny fő célja a nemzetközi jogi érdeklődés felkeltése és a tanultak kötetlen környezetben való megmérettetése. A Versenyen a legjobb helyezést elérő csapatok a gyakorlaton ZH mentességet, így félév végi jegyet szerezhetnek (amennyiben a ZH mentességhez a félév során gyűjtött hiányzás a megengedett 2 alkalmon belül marad). A részletes versenykiírás letölthető az esemény oldaláról, vagy megtekinthető a tanszéki honlapon, a "Hírek" menüpontban. A verseny szervezői minden érdeklődőt szeretettel várnak a rendezvényre és az azt követő kötetlen beszélgetésre! Természetesen, a versenyt csak megtekinteni kívánó nézőket is szívesen látjuk a rendezvényen!