Törvényhozás a mindennapokban

Logo


A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Alkotmányjogi Tudományos Diákköre 2017. október 10. napján szervezett szakmai beszélgetést Dr. Gulyás Gergellyel az Országgyűlés egykori törvényhozásért felelős alelnökével. Az eseménynek az Állam- és Jogtudományi Kar főépületében található Kari Társalgó adott otthont.

IMG_2164

A beszélgetés során alkotmányjogi aktualitások mellett az Országgyűlés jogalkotási folyamatát mutatta be a résztvevő hallgatóknak. A beszélgetés során az érdeklődők betekintést nyerhettek a jogalkotási folyamatok részleteibe, valamint pár szakmai titkot is elárult vendégelőadónk. Dr. Gulyás Gergely részletesen bemutatta a Jogalkotásért felelős bizottság munkáját és személyes tapasztalatait is megosztotta. A szakmai beszélgetés különösen hasznosnak bizonyult a hallgatóság körében helyet foglaló másodéves hallgatóinknak, akik ebben az évben kezdték meg alkotmányjogi tanulmányaikat és ismerkednek meg az államszervezeti témakörökkel.

IMG_2165

A kellemes hangvételű beszélgetés végén a hallgatóságnak lehetősége nyílt kérdések feltevésére. Ennek keretében az előadó beszélt az Alaptörvény megalkotásának folyamatáról, az Alaptörvény egykori koncepciójának fogadtatásáról, valamint szó esett az Alaptörvény preambulumában szereplő történeti alkotmány vívmányairól.

„A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt A hazai Tudományos Diákköri műhelyek és rendezvényeik támogatása – SZTE ÁJTK Tudományos Diákköreinek támogatása (2017-2018) című, NTP-HHTDK-17-007 kódjelű pályázat támogatásával valósul meg.”
Hírek RSS

Hírek

Események

Rendezvénynaptár *

 • *
  augusztus 11. 08:00 - 15. 18:00
 • szeptember 17. - 21.
  Egész napos
  III. International Week of Criminal Law / III. Internationale Woche des Strafrechts Szervező: ÁJTK Bűnügyi Tudományok Intézete. 9 külföldi partneregyetemről (görög, német, tajvani, török, szerb, spanyol, olasz, román és orosz egyetemekről) érkeznek a karra jogászprofesszorok, akik a büntetőjog válogatott kérdéseiről tartanak előadásokat, valamint egy előre meghatározott témát (a tévedés szerepe a büntetőjogban) közösen dolgoznak fel a hallgatókkal jogösszehasonlító szeminárium keretében. Az intenzív hét végén kerekasztal-beszélgetést tartunk "Európa büntetőjoga 20 év múlva" címmel. A program angol és német nyelven folyik.
 • szeptember 26.
  14:30 - 16:00
 • szeptember 27.
  09:00 - 11:00
 • 2019. január 10.
  09:00 - 16:00