Comparative Criminal Justice (Law) az SZTE ÁJTK BTI szervezésében

A Bűnügyi Tudományok Intézetének szervezésében 2017. szeptember 18. és szeptember 21. között a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar angol nyelvű összehasonlító büntető eljárásjogi kurzusnak adott otthont. A meghívott vendégelőadó Prof. Dr. Stephen C. Thaman a Saint Luis-i Egyetem (USA) emeritus professzora volt, aki az amerikai kontinens mellett Európában is komoly szakmai elismerésnek örvend. Az előadó Comparative Criminal Justice (Law) kurzus során célul tűzte ki, hogy a hallgatóságnak betekintést nyújtson a kutatási területét képező államok büntető eljárásjogi szabályozásába. Ezek hangsúlyosan az Amerikai Egyesült Államok, Németország, Oroszország, Spanyolország és Olaszország voltak, tekintettel azonban arra, hogy a professzor olyan országok büntetőeljárási szabályainak kodifikációja során vett részt konzulensként, mint Grúzia vagy épp Litvánia, így hazánkban kevésbé ismert szabályozási modelleket és tendenciákat is megosztotta a publikummal.


DSC_0254015

A szeminárium keretében az eljárási modellek felvázolását követően többek között olyan lényegi kérdések kibontására került sor, mint a „mérgezett fa gyümölcse” doktrína, az őrizetbe vétel vagy épp a vádalku szabályozásának hasonlóságai, illetve különbözőségei a common law és a kontinentális jogrendszer, ezen belül pedig az említett államok között. A professzor kivételesen kamatoztatta és ötvözte a védőként elsajátított gyakorlati tapasztalatait az elméletben megszerzett tudásbázisával, így hallgatóság nemcsak informáló jellegű, hanem az adott jogintézményhez kapcsolódó, szórakoztató anekdotákkal tarkított előadásokat hallhatott.

A szeminárium-sorozatot lezáró köszönetnyilvánítás során Prof. Dr. Karsai Krisztina (SZTE ÁJTK BTI intézetvezetője) reményét fejezte ki a további együttműködést illetően, amelyről a Professzor is hasonlóan nyilatkozott.
DSC_986588

A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt A hazai Tudományos Diákköri műhelyek és rendezvényeik támogatása – SZTE ÁJTK Tudományos Diákköreinek támogatása (2017-2018) című, NTP-HHTDK-17-007 kódjelű pályázat (1P790-10-01) támogatásával, valamint Jean Monnet programkeretből (1F215-10-01) valósult meg.


Emberi_eroforrasok

A beszámolót készítette: Tóth Géza (állami ösztöndíjas PhD hallgató, SZTE ÁJTK DI)
Hírek RSS

Hírek

Események

Rendezvénynaptár *

 • október 30.
  14:00 - 16:00
 • november 14.
  17:00 - 19:30
  A Nemzetközi jogi és Európa-jogi Tanszék szervezésében I. alkalommal kerül megrendezésre a Nemzetközi Jogi Ki Mit Tud? Verseny. A Verseny fő célja a nemzetközi jogi érdeklődés felkeltése és a tanultak kötetlen környezetben való megmérettetése. A Versenyen a legjobb helyezést elérő csapatok a gyakorlaton ZH mentességet, így félév végi jegyet szerezhetnek (amennyiben a ZH mentességhez a félév során gyűjtött hiányzás a megengedett 2 alkalmon belül marad). A részletes versenykiírás letölthető az esemény oldaláról, vagy megtekinthető a tanszéki honlapon, a "Hírek" menüpontban. A verseny szervezői minden érdeklődőt szeretettel várnak a rendezvényre és az azt követő kötetlen beszélgetésre! Természetesen, a versenyt csak megtekinteni kívánó nézőket is szívesen látjuk a rendezvényen!
 • november 29.
  09:30 - 10:15
 • 2019. január 10.
  09:00 - 16:00