Comparative Criminal Justice (Law) az SZTE ÁJTK BTI szervezésében

A Bűnügyi Tudományok Intézetének szervezésében 2017. szeptember 18. és szeptember 21. között a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar angol nyelvű összehasonlító büntető eljárásjogi kurzusnak adott otthont. A meghívott vendégelőadó Prof. Dr. Stephen C. Thaman a Saint Luis-i Egyetem (USA) emeritus professzora volt, aki az amerikai kontinens mellett Európában is komoly szakmai elismerésnek örvend. Az előadó Comparative Criminal Justice (Law) kurzus során célul tűzte ki, hogy a hallgatóságnak betekintést nyújtson a kutatási területét képező államok büntető eljárásjogi szabályozásába. Ezek hangsúlyosan az Amerikai Egyesült Államok, Németország, Oroszország, Spanyolország és Olaszország voltak, tekintettel azonban arra, hogy a professzor olyan országok büntetőeljárási szabályainak kodifikációja során vett részt konzulensként, mint Grúzia vagy épp Litvánia, így hazánkban kevésbé ismert szabályozási modelleket és tendenciákat is megosztotta a publikummal.


DSC_0254015

A szeminárium keretében az eljárási modellek felvázolását követően többek között olyan lényegi kérdések kibontására került sor, mint a „mérgezett fa gyümölcse” doktrína, az őrizetbe vétel vagy épp a vádalku szabályozásának hasonlóságai, illetve különbözőségei a common law és a kontinentális jogrendszer, ezen belül pedig az említett államok között. A professzor kivételesen kamatoztatta és ötvözte a védőként elsajátított gyakorlati tapasztalatait az elméletben megszerzett tudásbázisával, így hallgatóság nemcsak informáló jellegű, hanem az adott jogintézményhez kapcsolódó, szórakoztató anekdotákkal tarkított előadásokat hallhatott.

A szeminárium-sorozatot lezáró köszönetnyilvánítás során Prof. Dr. Karsai Krisztina (SZTE ÁJTK BTI intézetvezetője) reményét fejezte ki a további együttműködést illetően, amelyről a Professzor is hasonlóan nyilatkozott.
DSC_986588

A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt A hazai Tudományos Diákköri műhelyek és rendezvényeik támogatása – SZTE ÁJTK Tudományos Diákköreinek támogatása (2017-2018) című, NTP-HHTDK-17-007 kódjelű pályázat (1P790-10-01) támogatásával, valamint Jean Monnet programkeretből (1F215-10-01) valósult meg.


Emberi_eroforrasok

A beszámolót készítette: Tóth Géza (állami ösztöndíjas PhD hallgató, SZTE ÁJTK DI)
Hírek RSS

Hírek

Események

Rendezvénynaptár *

 • *
  augusztus 11. 08:00 - 15. 18:00
 • szeptember 17. - 21.
  Egész napos
  III. International Week of Criminal Law / III. Internationale Woche des Strafrechts Szervező: ÁJTK Bűnügyi Tudományok Intézete. 9 külföldi partneregyetemről (görög, német, tajvani, török, szerb, spanyol, olasz, román és orosz egyetemekről) érkeznek a karra jogászprofesszorok, akik a büntetőjog válogatott kérdéseiről tartanak előadásokat, valamint egy előre meghatározott témát (a tévedés szerepe a büntetőjogban) közösen dolgoznak fel a hallgatókkal jogösszehasonlító szeminárium keretében. Az intenzív hét végén kerekasztal-beszélgetést tartunk "Európa büntetőjoga 20 év múlva" címmel. A program angol és német nyelven folyik.
 • szeptember 26.
  14:30 - 16:00
 • szeptember 27.
  09:00 - 11:00
 • 2019. január 10.
  09:00 - 16:00