P1480596

‘Contemporary Issues of Public Administration’ címmel tartott konferenciát a Közigazgatási Jogi TDK

A szakmai összejövetelek fontosságából kiindulva idén már másodjára rendezett konferenciát a Közigazgatási Jogi Tanszék a közigazgatás aktuális kérdéseiről, ezúttal a Közigazgatási Jogi TDK keretében. A rendezvény apropóját ismét egy lengyel vendég szolgáltatta: Dr. Maria Karcz-Kaczmarek adjunktus asszony a Lódzi Egyetem Jogi és Közigazgatási Karának Közigazgatási Jogi és Közigazgatás-tudományi Tanszékéről érkezett hozzánk Erasmus oktatói mobilitás keretén belül. Tartózkodása során tanszékünk oktatási és tudományos tevékenységébe is bekapcsolódott, melynek keretében a tehetséggondozás is teret nyert, hiszen konferenciánkon az oktató kollégák mellett PhD hallgatónk is előadást tartott, demonstrátoraink is hasznos tapasztalatot szereztek.

Szeptember 20-án délután a tudományos érdeklődési körünkbe tartozó témákat, legfrissebb kutatási eredményeinket ismertettük meg egymással és az érdeklődőkkel egy szűkebb körű konferencia keretén belül, TDK rendezvényünkön.

Az első panel a közigazgatási struktúra jelenkor kihívásaira fókuszált; ennek keretén belül tartott előadást Vendégünk a lengyel viszonyokról (‘Structure of Territorial Administration in Poland. New Trends and Prospects of Development’), majd Csatlós Erzsébet (adjunktus, Közigazgatási Jogi Tanszék) beszélt az európai közigazgatás egy speciális ágazatának az alakuló szervezetrendszeréről (‘Vertical Cooperation of Authorities and Consular Protection Procedure in Third States’).

21930778_10208489153141007_2021965161_o

A második panelban a közigazgatási szerződések kerültek terítékre, ahol Hajdu Szabolcs (PhD -hallgató, Közigazgatási Jogi Tanszék) vezetett be minket a közigazgatási szerződések világába (‘The Administrative Contract in the Hungarian Law’), Sádt Nóra (PhD-hallgató, Civilisztikai Tudományok Intézete) a PPP szerződésekébe (‘PPP contracts in Hungary’), végül pedig Siket Judit (tanársegéd, Közigazgatási Jogi Tanszék) osztott meg érdekes részleteket a közigazgatási szerződések helyi közszolgáltatások nyújtásában játszott szerepéről (‘Legal Aspects of Local Public Services: Procedures Leading to the Conclusion of Public Service Contracts’).

A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt A hazai Tudományos Diákköri műhelyek és rendezvényeik támogatása – SZTE ÁJTK Tudományos Diákköreinek támogatása (2017-2018) című, NTP-HHTDK-17-007 kódjelű pályázat támogatásával valósult meg.

Ezúton mondunk köszönetet Dékánunk, Prof. Dr. Balogh Elemér fővédnökségéért, valamint Barna Mónikának és Aradszky Csillának, karunk jogász szakos hallgatóinak, egyben tanszékünk demonstrátorainak a rendezvény lebonyolításához nyújtott segítségükért.

A TDK rendezvényen elhangzott előadások szerkesztett formában kiadványunkban hamarosan olvashatók lesznek.


Emberi_eroforrasok


Csatlós Erzsébet

Siket Judit

adjunktus


Közigazgatási Jogi Tanszék

Hírek RSS

Hírek

Események

Rendezvénynaptár *

 • február 20.
  16:00 - 17:00
 • február 21.
  14:00 - 16:00
 • február 22.
  15:00 - 17:00
 • február 28.
  17:55 - 19:30
  Szalai Anikó, az SZTE ÁJTK adjunktusa Hétköznapi nemzetközi jog című előadásában kifejti: általában az emberek úgy gondolják, hogy a nemzetközi jog egy elvont szelete a jognak, amely a külföldiekre, másokra vonatkozik, de a mi hétköznapjainkat biztosan nem érinti. A nemzetközi jog azóta létezik, amióta államok vannak. Ez a jogterület eredetileg az államok közötti kapcsolatok rendezését szolgálta, azonban a technikai és társadalmi fejlődés elvezetett a nemzetközi jog kiszélesedéséhez. Kibővült a nemzetközi jog alanyainak köre, így az államok és nemzetközi szervezetek mellett ide soroljuk az embereket, sőt mostanában már a gazdasági társaságokat is. A nemzetközi jog áthatja a mindennapi életünket, onnantól kezdve, hogy bekapcsoljuk reggel a telefonunkat, megesszük a banánunkat és munkába megyünk, odáig, hogy este megnézzük a híreket.

Legolvasottabb