gyertyalang_moatsz_Ruszoly

Dr. Dr. h.c. Ruszoly József professor emeritus, a Kar nyugalmazott egyetemi tanára, életének 78. évében váratlanul elhunyt.

 

A Szegedi Tudományegyetem, valamint annak Állam- és Jogtudományi Kara

mély fájdalommal tudatja, hogy

 

 

DR. RUSZOLY JÓZSEF,

 

 

a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának nyugalmazott egyetemi tanára, professor emeritus

2017. szeptember 24-én, életének 78. évében váratlanul elhunyt. Oktatói és tudományos munkássága Szegeden indult, itt bontakozott ki, és szerzett országos és nemzetközi hírnevet. Kutatási területe az alkotmány- és közigazgatás-történetre, kitekintéssel az európai intézménytörténetre, a parlamenti választójog, választási rendszerek, választási bíráskodás és helyhatósági önkormányzatok történetére koncentrálódott, és helytörténeti kutatásokat is folytatott. Kiemelkedő tudományos munkásságát és szakmai érdemeit legutóbb a Magyar Tudományos Akadémia Iuris Consulto Excellentissimo-díjjal ismerte el.

 

Ruszoly József a szegedi egyetem megbecsült, köztiszteletben álló professzoraként jogászok generációit nevelte az igényes jogi gondolkodásra, a következetes érvelésre. Tizenhét éven át tanszékvezetőként irányította a Jogtörténeti Tanszéket.


A Kar közössége mély fájdalommal fogadta halála hírét.

Ruszoly József professzor urat a Szegedi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem saját halottjának tekinti.

 

Búcsúztatása 2017. október 9-én, hétfőn 13 órakor lesz az Újszegedi Temetőben (6726 Szeged, Szőregi út 85.).

 

Ruszoly József Prof. Dr. In memoriam


NYUGODJÉK BÉKÉBEN!

 

Hírek RSS

Hírek

Események

Rendezvénynaptár *

 • február 21.
  14:00 - 16:00
 • február 22.
  15:00 - 17:00
 • február 28.
  17:55 - 19:30
  Szalai Anikó, az SZTE ÁJTK adjunktusa Hétköznapi nemzetközi jog című előadásában kifejti: általában az emberek úgy gondolják, hogy a nemzetközi jog egy elvont szelete a jognak, amely a külföldiekre, másokra vonatkozik, de a mi hétköznapjainkat biztosan nem érinti. A nemzetközi jog azóta létezik, amióta államok vannak. Ez a jogterület eredetileg az államok közötti kapcsolatok rendezését szolgálta, azonban a technikai és társadalmi fejlődés elvezetett a nemzetközi jog kiszélesedéséhez. Kibővült a nemzetközi jog alanyainak köre, így az államok és nemzetközi szervezetek mellett ide soroljuk az embereket, sőt mostanában már a gazdasági társaságokat is. A nemzetközi jog áthatja a mindennapi életünket, onnantól kezdve, hogy bekapcsoljuk reggel a telefonunkat, megesszük a banánunkat és munkába megyünk, odáig, hogy este megnézzük a híreket.

Legolvasottabb