IMG_0392_cover

Jogi akadálymentesítés a Visegrádi Országok között

2018. április 17-én a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézete és a Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-európai Segítő Szolgálata (CESCI) közös szervezésében került megrendezésre a Visegrádi Országok közötti jogi akadálymentesítést célzó projekt nyitó konferenciája.

A konferenciát Mezei Péter, a SZTE ÁJTK nemzetközi ügyekért felelős dékánhelyettese nyitotta meg, aki a tudományos nemzetközi együttműködés szerepét és jelentőségét hangsúlyozta a V4 országok között. Elmondta, hogy a projekt célja Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország között a személyek szabad áramlását kiegészítendő illetve megkönnyítendő, annak jogi akadálymentesítését célzó megoldások kidolgozása.

DSC_012530

A dékánhelyettesi köszöntőt Nemessányi Zoltán, az Igazságügyi Minisztérium nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős helyettes államtitkárának nyitó beszéde követte, aki kiemelte, hogy a Jogi akadálymentesítés a CESCI projektjeként indult el 2016-ban. Az Igazságügyi Minisztérium által támogatott projekt célja a magyar határok mentén meglévő jogi és adminisztratív természetű akadályok beazonosítása volt, valamint megoldási javaslatok kidolgozása – európai jó gyakorlatok tapasztalatai alapján. Az egyedi projekt fokozatosan vált átfogó kezdeményezéssé, amihez hozzájárult a CESCI projektjével párhuzamosan futó Cross-Border Review projekt, amelyet az Európai Bizottság indított el, 2015-ben.

A belső határok átjárhatóságát célzó V4-es szintű együttműködés kereteiről szóló panel első előadója Varjú Krisztina, Magyarország 2017-2018. évi V4 elnökségének lebonyolításáért felelős miniszteri biztosa a V4-es magyar elnökség prioritásait ismertette és annak eddigi eredményeiről beszélt.


DSC_012526

Ricardo Ferreira, az Európai Bizottság EU Regionális- és Várospolitikai Főigazgatóságának képviselője részletesen ismertette a Bizottság Cross-Border Review dokumentumát, és bemutatta a „Boosting Growth and Cohesion in EU Border Regions” c. közlemény legfontosabb részleteit és lehetséges jövőbeli hatásait.
Fejes Zsuzsanna, a SZTE ÁJTK Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézetének igazgató-helyettes docense a határon átnyúló együttműködések nemzetközi jogi és uniós jogi kereteiről nyújtott áttekintő előadást. Ennek során kiemelte, hogy a DG Regio által koordinált Cross-border Review mellett figyelemre méltó a 2015-ös luxemburgi elnökség által kezdeményezett új jogi megoldás, amely egy European Cross-Border Convention (ECBC) létrehozását célozza.
A konferencia második panelje a határon átnyúló együttműködések nemzeti szabályozási kereteit vizsgálta. Ennek során Katarína Mihaľová, a Szlovák Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium határ menti programokért felelős igazgatója beszélt a jogi akadályokról és a szlovákiai határ menti együttműködési programok tanulságairól.


DSC_012527


Katarzyna Kos, a Lengyel Kormány Jogalkotói Központjának jogásza a lengyel jogalkotási folyamatokban felmerülő, határon átnyúló kérdések problémáit ismertette.

Michal Sindelar és Milan Jeřábek, a Masaryk Egyetem kutatói pedig a cseh határtérségek együttműködéseit mutatták be.

DSC_012528A konferenciát Ocskay Gyula, a CESCI főtitkára zárta a Jogi akadálymentesítés kezdeményezés és a határon átnyúló szabad mozgás V4-es platformja c. előadásával. Ennek során arról beszélt, hogy a meglévő akadályok véletlenszerű kezelése helyett célszerű volna kialakítani olyan állandó mechanizmusokat, amelyek segíthetik a döntéshozók munkáját, és folyamatosan reflektálni tudnak a kialakult problémákra.
Ehhez a megoldást a visegrádi országok szintjén létrehozandó, az Északi Tanács megoldásához hasonló platform jelenthetné, amely a négy visegrádi ország állampolgárainak szabad mozgását segítő körülmények kialakításán dolgozna. Ennek értelmében a projekt elvárt eredménye a skandináv államok együttműködését, illetve a Benelux államok kooperációját megvizsgálva, tanulmányutak segítségével, a munka-, az oktatás és a hétköznapok minden aspektusának figyelembe vételével egy kézikönyv kidolgozása, amelyben a projekt résztvevői a V4-ek Mobilitási Tanácsának felállítására, annak felépítésére, működésére tesznek javaslatot.


DSC_012529


A rendezvény 2018. április 18-án szűkebb körű, szakmai munkamegbeszéléssel és a feladatok ütemezésének kialakításával folytatódott, amelyen a szervezők mellett részt vettek a CESCI Carpathia képviselői Szlovákiából, a Masaryk Egyetem kutatói Csehországból, illetve a Varsói Egyetem Európai Regionális és Lokális Tanulmányok Intézetének képviselői Lengyelországból.
A 2017. február 1. és 2019, július 31. között zajló projekt szakmai megvalósításában a SZTE ÁJTK részéről Fejes Zsuzsanna, az NRTI igazgató-helyettes egyetemi docense; Soós Edit, a Politológiai Tanszék habilitált docense; Szőke-Kis Bernadett, PhD hallgató; Vixaty Phompanya PhD hallgató, valamint Gombos Jarmo Juhani, az angol nyelvű nemzetközi tanulmányok MA képzés hallgatója vesz részt.


DSC_012525

Hírek RSS

Hírek

Események

Rendezvénynaptár *

 • május 30.
  14:00 - 15:30
 • június 16.
  10:00 - 18:00
  Az SZTE alumni szervezete 2018. június 16-án (szombaton) immáron tizenkettedik alkalommal rendezi meg hagyományos családi és sportnapját, az SZTE Alma Mater Weekendet. Egy aktív és felhőtlen kikapcsolódást ígérő napra hívjuk az SZTE volt és jelenlegi dolgozóit, hallgatóit. Az Alma Mater Weekend Családi és Sportnap a mozgáson és a szórakozáson kívül ismét az ízekről is szól majd, hiszen idén is pörköltfőző versenyre invitáljuk a karokat és az egyetemi egységeket.
 • július 8.
  09:00 - 17:00