Chongqing_15_cover

Látogatás a Délnyugati Jogi és Politikatudományi Egyetemen Csungkingban

2018. április 7-14. között Kína egyik vezető jogi és politikatudományi egyetemére látogattam. A jogágak szerint tagolt egyetemen hat jogi kar és egy, a nemzetközi hallgatók képzését végző további karból áll. Meghívóm és helyi kapcsolattartó, Qin Jie professzor az Magánjogi és Üzleti Jogi Kar professzora, egyben a nemzetközi képzésért felelős kar dékánja. Kutatási területe a szellemi tulajdonvédelem, és ennek keretében az e félévben meghirdetett Nemzetközi szerzői jogi kurzusára, valamint egy PhD kurzusra hívott vendégelőadónak. A nemzetközi szerzői jogi kurzust két karról választó 51 hallgatót számláló csoport kiváló felkészültségéről adott tanúbizonyságot az egész héten. Az idegen jogesetek, illetve az európai és az egyesült államokbeli szerzői jogi logika mind kihívást jelentettek számukra, ám e kihívásnak alázattal és határtalan lelkesedéssel tettek eleget. Az órák alatt, a szünetekben és a foglalkozásokat követően is kiváló kérdésekkel fordultak hozzám, illetve saját kínai joganyagukat is örömmel megismertették velem.

Chongqing_01

Az oktatási feladatokon kívül kiemelt figyelmet kapott a két intézmény közötti hivatalos együttműködés lehetősége. Ennek részeként megbeszéléseket folytattam az Magánjogi és Üzleti Jogi Kar dékánjával, Zhao Wanyi-val, és dékán-helyettesével, Li Zhaoyu-val, valamint Qin Jie professzor asszonnyal. A hallgatói és oktatói mobilitáson túl közös kutatási programok és közös PhD képzés iránt is nyitott kínai kollégák ígéretet tettek egy nyári szegedi látogatásra is. További érdekes szakmai programként ellátogattam egy védjegyoltalom igénylésére és kapcsolódó szolgáltatások nyújtására szakosodott internetes céghez, amelynek működéséről, portfóliójáról és globális terveiről is részletes tájékoztatást kaptam.

Chongqing_02

Mindezeken felül minden nap hosszú órákon keresztül kulturális és történelmi helyszíneket látogattam vendéglátóimmal (Yuan Bo Yuan skanzen, a pandáknak otthont adó állatkert, a „Három Szurdok Múzeum, a People’s Square, a bevásárlóközpontként is eladható, történeti épületekből álló Ci Qikou óváros). Megismerkedtem továbbá a helyi ételkülönlegességekkel (bármilyen csípősek is voltak), valamint a kínai nyelv, történelem és filozófia tanításait hallgattam.

Chongqing_03

Amikor pedig csak lehetett, és is megosztottam vendéglátóimmal a saját kultúrám érdekességeit. Az pedig már csak hab volt a tortán, amikor az egész heti előadások zárásaként a diákok tai chi előadást, illetve karaoke show-t tartottak nekem.

Hírek RSS

Hírek

Események

Rendezvénynaptár *

 • október 16.
  18:00 - 20:00
  A Bűnügyi Tudományok Intézete 2018. október 16-án 18:00-tól tartja következő TDK ülését, amelynek keretében a BTI oktatója, meghívott előadója, Dr. Urbán Zoltán dandártábornok, Jász-Nagykun-Szolnok megye rendőrfőkapitánya, valamint Prof. Dr. Karsai Krisztina, a BTI intézetvezető egyetemi tanára tart előadást, kerekasztal-beszélgetést a következő témában: "Designer drogok elleni küzdelem - tényleg büntetőjogi kérdés?" A BTI szeretettel vár minden érdeklődőt!
 • október 17.
  13:00 - 15:00
  Az Üzleti Jogi Intézet szervezésében a La Sapienza Egyetem oktatója és kutatója, Maria Romana Allegri professzor angol nyelvű előadása
 • október 18.
  09:00 - 16:30
 • október 18.
  10:00 - 12:00
  Az Üzleti Jogi Intézet szervezésében a La Sapienza Egyetem oktatója és kutatója, Maria Romana Allegri professzor angol nyelvű előadása
 • november 14.
  17:00 - 19:30
  A Nemzetközi jogi és Európa-jogi Tanszék szervezésében I. alkalommal kerül megrendezésre a Nemzetközi Jogi Ki Mit Tud? Verseny. A Verseny fő célja a nemzetközi jogi érdeklődés felkeltése és a tanultak kötetlen környezetben való megmérettetése. A Versenyen a legjobb helyezést elérő csapatok a gyakorlaton ZH mentességet, így félév végi jegyet szerezhetnek (amennyiben a ZH mentességhez a félév során gyűjtött hiányzás a megengedett 2 alkalmon belül marad). A részletes versenykiírás letölthető az esemény oldaláról, vagy megtekinthető a tanszéki honlapon, a "Hírek" menüpontban. A verseny szervezői minden érdeklődőt szeretettel várnak a rendezvényre és az azt követő kötetlen beszélgetésre! Természetesen, a versenyt csak megtekinteni kívánó nézőket is szívesen látjuk a rendezvényen!