Határtalan Politikatudomány – Konferencia és Könyvünnep

2018. november 30-án Határtalan Politikatudomány címmel rendezett tudományos konferenciát és könyvbemutatót a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának Politológiai Tanszéke a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Területi Bizottságának dísztermében. A könyvünneppel egybekötött rendezvényt Balogh Elemér, a SZTE ÁJTK dékánja nyitotta meg, majd a Politológiai Tanszék munkatársai, Juhász Krisztina, Löffler Tibor és Majsa József beszélgettek a tanszék múltjáról, jelenéről és jövőjéről, valamint bemutatták azt az emlékkötetet, amely a tanszék fennállásának első 25 éve előtt tiszteleg. A Juhász Krisztina szerkesztette kötet, Az első 25 év. A szegedi Politológiai Tanszék jubileumi tanulmánykötete képet fest a tanszéken folyó kutatások sokszínűségéről. A választáspolitológián túl, többek között politikaelméleti, politikatörténeti, titkosszolgálati, európai és nemzetközi politika, valamint politikai kommunikáció témakörökben születtek tanulmányok.

DSC05432_2

Az esemény, a sokszínűség és multidiszciplinaritás jegyében tudományos konferenciaként folytatódott, ahol a doktoranduszok mellett mester- és végzős alapszakos hallgatók is ismertethették legfrissebb kutatási eredményeiket. Az első szekcióban választáspolitológiával kapcsolatos előadások hangoztak el, amelyek a magyar választási rendszer működésétől a népszavazások jelentőségéig változatos témákat dolgoztak fel. Ezt követően a politikai kommunikáció témaköre játszotta a főszerepet, középpontban a politika közösségi média platformokon betöltött szerepével és a 2018-as parlamenti választási kampányra gyakorolt hatásával. A politikai szocializáció lehetséges vizsgálatának áttekintése után az utolsó szekcióban az Európai Unió kül- és biztonságpolitikájának olyan aktualitásai voltak terítéken, mint a Brexit katonai jelentősége és a macedón csatlakozás időpontja.

DSC05387_3

Tisztelegve a közelmúltban elhunyt Kovács László Imre egyetemi docens emlékének, a következő év tavaszára választástudományi emlékkonferencia megszervezését jelentette be a Politológiai Tanszék. A késő délutánba nyúló rendezvény nem titkolt céljai közé tartozott, hogy népszerűsítse a politológia és a nemzetközi tanulmányok képzéseket a középiskolások körében. Ezért számukra a tavaszi konferenciához kapcsolódó poszterversenyt hirdettek a szervezők, amelynek részleteiről a tanszék honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.