Előadások Londonban és Oxfordban

A University of West London Ealing városrészben található, idillikus környezetben. A filmekből is jól ismert kockás házak között meghúzódik egy méretre és modernitásra egyaránt rendkívüli épület, amely egyszerre ad otthont az egyetem valamennyi karának. A jogi karon Mezei Péter január 16-án a Brexit angol szellemi tulajdonvédelmi rendszerre, annak is különösen a szerzői jogi részére vonatkozó hatásairól tartott eszmecserét az egybegyűltekkel. Elhangzott, hogy milyen jogintézményeket “kellett” az angoloknak átemelni az EU jogból, amelyek mások voltak előtte a nemzeti jogukban (például az eredetiség követelménye, a korlátozások és kivételek szabályai, a belső piac logikáját adó áruk/szolgáltatások szabad áramlása, az alapvető jogok egyensúlyozása, a védelmi idő), vagy amelyek nem is voltak előtte (árva művek, követőjog).

Ealing_Law_School

Ezen felül maradtak olyan eldöntendő kérdések is, mint hogy mi legyen az EUB joggyakorlat sorsa a Brexit után, avagy az, hogy mi legyen a rendeleti úton az angol jogba került szabályokkal (joghatósági kérdések, bírósági határozatok kölcsönös elismerése és végrehajtása, hordozhatóság).

 Oxford_Law_School

Január 18-án nagy megtiszteltetésként előadást tarthatott Mezei Péter az Oxfordi Egyetem St. Hilda’s College épületében egy nagyon lelkes és kiváló csoportnak. Az előadás Mezei Péter jogkimerülésről szóló, napokon belül megjelenő könyvéről szólt. Ismertetésre került annak szerkezete és különösen a digitális jogkimerülésre vonatkozó részei. Az előadás után számos olyan észrevételt kapott Mezei Péter a résztvevőktől, amelyek sokban segíthetik Mezei Pétert a további munkájában. Nem csak a nagyhírű egyetem jelentette presztízs, de a begyűjtött kiváló szakmai tapasztalatok miatt is elégedett tért haza Mezei Péter ebből a részben ódon, részben mégis modern egyetemi városból.

Hírek RSS

Hírek

Események

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 17. - 21.
  Egész napos
  III. International Week of Criminal Law / III. Internationale Woche des Strafrechts Szervező: ÁJTK Bűnügyi Tudományok Intézete. 9 külföldi partneregyetemről (görög, német, tajvani, török, szerb, spanyol, olasz, román és orosz egyetemekről) érkeznek a karra jogászprofesszorok, akik a büntetőjog válogatott kérdéseiről tartanak előadásokat, valamint egy előre meghatározott témát (a tévedés szerepe a büntetőjogban) közösen dolgoznak fel a hallgatókkal jogösszehasonlító szeminárium keretében. Az intenzív hét végén kerekasztal-beszélgetést tartunk "Európa büntetőjoga 20 év múlva" címmel. A program angol és német nyelven folyik.
 • szeptember 26.
  14:30 - 16:00
 • szeptember 27.
  09:00 - 11:00
 • 2019. január 10.
  09:00 - 16:00