Előadások Londonban és Oxfordban

A University of West London Ealing városrészben található, idillikus környezetben. A filmekből is jól ismert kockás házak között meghúzódik egy méretre és modernitásra egyaránt rendkívüli épület, amely egyszerre ad otthont az egyetem valamennyi karának. A jogi karon Mezei Péter január 16-án a Brexit angol szellemi tulajdonvédelmi rendszerre, annak is különösen a szerzői jogi részére vonatkozó hatásairól tartott eszmecserét az egybegyűltekkel. Elhangzott, hogy milyen jogintézményeket “kellett” az angoloknak átemelni az EU jogból, amelyek mások voltak előtte a nemzeti jogukban (például az eredetiség követelménye, a korlátozások és kivételek szabályai, a belső piac logikáját adó áruk/szolgáltatások szabad áramlása, az alapvető jogok egyensúlyozása, a védelmi idő), vagy amelyek nem is voltak előtte (árva művek, követőjog).

Ealing_Law_School

Ezen felül maradtak olyan eldöntendő kérdések is, mint hogy mi legyen az EUB joggyakorlat sorsa a Brexit után, avagy az, hogy mi legyen a rendeleti úton az angol jogba került szabályokkal (joghatósági kérdések, bírósági határozatok kölcsönös elismerése és végrehajtása, hordozhatóság).

 Oxford_Law_School

Január 18-án nagy megtiszteltetésként előadást tarthatott Mezei Péter az Oxfordi Egyetem St. Hilda’s College épületében egy nagyon lelkes és kiváló csoportnak. Az előadás Mezei Péter jogkimerülésről szóló, napokon belül megjelenő könyvéről szólt. Ismertetésre került annak szerkezete és különösen a digitális jogkimerülésre vonatkozó részei. Az előadás után számos olyan észrevételt kapott Mezei Péter a résztvevőktől, amelyek sokban segíthetik Mezei Pétert a további munkájában. Nem csak a nagyhírű egyetem jelentette presztízs, de a begyűjtött kiváló szakmai tapasztalatok miatt is elégedett tért haza Mezei Péter ebből a részben ódon, részben mégis modern egyetemi városból.

Hírek RSS

Hírek

Események

Rendezvénynaptár *

 • február 21.
  14:00 - 16:00
 • február 22.
  15:00 - 17:00
 • február 28.
  17:55 - 19:30
  Szalai Anikó, az SZTE ÁJTK adjunktusa Hétköznapi nemzetközi jog című előadásában kifejti: általában az emberek úgy gondolják, hogy a nemzetközi jog egy elvont szelete a jognak, amely a külföldiekre, másokra vonatkozik, de a mi hétköznapjainkat biztosan nem érinti. A nemzetközi jog azóta létezik, amióta államok vannak. Ez a jogterület eredetileg az államok közötti kapcsolatok rendezését szolgálta, azonban a technikai és társadalmi fejlődés elvezetett a nemzetközi jog kiszélesedéséhez. Kibővült a nemzetközi jog alanyainak köre, így az államok és nemzetközi szervezetek mellett ide soroljuk az embereket, sőt mostanában már a gazdasági társaságokat is. A nemzetközi jog áthatja a mindennapi életünket, onnantól kezdve, hogy bekapcsoljuk reggel a telefonunkat, megesszük a banánunkat és munkába megyünk, odáig, hogy este megnézzük a híreket.

Legolvasottabb