Martonyi János: Nyitás és identitás Geopolitika, világkereskedelem, Európa

KÖNYVBEMUTATÓ

Időpont: 2018. június 21. (csütörtök) 15.00 óra

Helyszín: MTA SZAB Székház, Díszterem (Szeged, Somogyi u. 7.)

Program

Köszöntőt mond: Balogh Elemér dékán
A könyvet bemutatja: Trócsányi László egyetemi tanár, igazságügyi miniszter és Nagy Csongor István egyetemi tanár


„Az identitás és a nyitás tehát korántsem egymást kizáró, nem is ellentétes, hanem sokkal inkább egymást kiegészítő fogalmak. Ahogy nincs egyéni identitás közösségi identitás nélkül, úgy a közösségi identitások is egymásra épülnek, feltételezik egymást. Így vagyunk magyarok, közép-európaiak és európaiak és így vagyunk mindannyian tagjai a legnagyobb, sokak szerint a legnagyobb veszélynek kitett közösségnek, az emberiségnek.”


Ki lehet-e hát szabadulni a bezárkózás és a nyitottság közötti kötelező választás kényszeréből? Hogyan hatnak egymásra a geopolitikai és a világgazdasági változások? Gyorsul-e vagy lassul a globalizáció, a gazdaság, a kultúra és a technológia területén? Vannak-e abszolút érvényű univerzális értékek és normák? Hogyan alakítható a jog eszközeivel a világ? Hogyan lehet érvényesíteni a világkereskedelem szabályozásában a gazdasági, a fenntarthatósági és az emberi jogi szempontokat? Hogyan állítható helyre az egyensúly az európai integráció gazdasági, politikai és kulturális dimenziói között? Hogyan kapcsolódik egymásba az állami szuverenitás, a nemzeti, és az abból levezetett alkotmányos identitás? Hogyan jelentheti az európai kulturális identitás megerősítése a kontinens demográfiai és technológiai lemaradásával szembeni fellépés legjobb útját? Mit kell és lehet tenni a többszintű európai integráció kiépítésére irányuló törekvésekkel szemben?


A kötet többek között ezekre a kérdésekre az olvasóval együtt keresi a választ.


Részvételi szándékát szíveskedjen 2018. június 18-ig a Dékáni Hivatal részére jelezni
(telefon: 62/544-197; e-mail: ajtk.dekani@juris.u-szeged.hu).

Hírek RSS

Hírek

Események

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 17. 16:45 - 21. 12:00
  III. International Week of Criminal Law / III. Internationale Woche des Strafrechts Szervező: ÁJTK Bűnügyi Tudományok Intézete. 9 külföldi partneregyetemről (görög, német, tajvani, török, szerb, spanyol, olasz, román és orosz egyetemekről) érkeznek a karra jogászprofesszorok, akik a büntetőjog válogatott kérdéseiről tartanak előadásokat, valamint egy előre meghatározott témát (a tévedés szerepe a büntetőjogban) közösen dolgoznak fel a hallgatókkal jogösszehasonlító szeminárium keretében. Az intenzív hét végén kerekasztal-beszélgetést tartunk "Európa büntetőjoga 20 év múlva" címmel. A program angol és német nyelven folyik.
 • szeptember 26.
  14:30 - 16:00
 • szeptember 27.
  09:00 - 11:00
 • szeptember 28.
  11:00 - 12:30
 • szeptember 28.
  17:00 - 21:00