Alkotmánybírósági Szimulációs Verseny az Alkotmányjogi Tudományos Diákkör szervezésében

2018. május 3-án Alkotmánybírósági Szimulációs Verseny került megrendezésre az Alkotmányjogi Tudományos Diákkör szervezésében, melynek keretében karunk másodéves hallgatói mérették meg az év során szerzett alkotmányjogi ismereteiket. A szimuláció során a három fős csapatokban nevezett hallgatók az Alkotmánybíróság teljes ülésén vettek részt, melyet a testület elnöke, Sulyok Tamás vezetett.

IMG_1550

A csapatok az előre rendelkezésre bocsátott indítvány alapján az Abtv. 27.§-a szerinti valódi alkotmányjogi panaszról döntöttek, illetve készítettek határozattervezetet. A szimuláció során a zsűri (Balogh Elemér dékán, Szalay Péter alkotmánybíró, Sulyok Márton egyetemi adjunktus) döntésének meghozatalakor többek között a csapatok előre elkészített határozattervezetét, a teljes ülésen nyújtott vitakészséget és természetesen az alkotmányjogi érvelést vették alapul.

IMG_1546

A csapatok a teljes ülésen a maguk közül választott alkotmánybírók útján vettek részt, azonban őket tanácskozási joggal csapattársaik (a „stábtagok”) a verseny ideje alatt végig szakmai tanácsokkal láthatták el, mely lehetőséggel a csapatok élni is kívántak. A közel két órán tartó vitát követően a testület kimondta: az Alaptörvény magzati élet védelmét rögzítő rendelkezése nem alapozza meg a gyermektartás jogintézményének a magzatra történő kiterjesztését és az erre irányuló alkotmányjogi panaszindítványt elutasította.

 

(A verseny szervezésében és koordinálásában vállalt szerepükért köszönet az Alkotmányjogi Tudományos Diákkör tagjainak. Külön köszönet Pongó Tamás egyetemi tanársegédnek a hallgatók vitatechnikai felkészítéséért.)

Hírek RSS

Hírek

Események

Rendezvénynaptár *

 • október 16.
  18:00 - 20:00
  A Bűnügyi Tudományok Intézete 2018. október 16-án 18:00-tól tartja következő TDK ülését, amelynek keretében a BTI oktatója, meghívott előadója, Dr. Urbán Zoltán dandártábornok, Jász-Nagykun-Szolnok megye rendőrfőkapitánya, valamint Prof. Dr. Karsai Krisztina, a BTI intézetvezető egyetemi tanára tart előadást, kerekasztal-beszélgetést a következő témában: "Designer drogok elleni küzdelem - tényleg büntetőjogi kérdés?" A BTI szeretettel vár minden érdeklődőt!
 • október 17.
  13:00 - 15:00
  Az Üzleti Jogi Intézet szervezésében a La Sapienza Egyetem oktatója és kutatója, Maria Romana Allegri professzor angol nyelvű előadása
 • október 18.
  09:00 - 16:30
 • október 18.
  10:00 - 12:00
  Az Üzleti Jogi Intézet szervezésében a La Sapienza Egyetem oktatója és kutatója, Maria Romana Allegri professzor angol nyelvű előadása
 • november 14.
  17:00 - 19:30
  A Nemzetközi jogi és Európa-jogi Tanszék szervezésében I. alkalommal kerül megrendezésre a Nemzetközi Jogi Ki Mit Tud? Verseny. A Verseny fő célja a nemzetközi jogi érdeklődés felkeltése és a tanultak kötetlen környezetben való megmérettetése. A Versenyen a legjobb helyezést elérő csapatok a gyakorlaton ZH mentességet, így félév végi jegyet szerezhetnek (amennyiben a ZH mentességhez a félév során gyűjtött hiányzás a megengedett 2 alkalmon belül marad). A részletes versenykiírás letölthető az esemény oldaláról, vagy megtekinthető a tanszéki honlapon, a "Hírek" menüpontban. A verseny szervezői minden érdeklődőt szeretettel várnak a rendezvényre és az azt követő kötetlen beszélgetésre! Természetesen, a versenyt csak megtekinteni kívánó nézőket is szívesen látjuk a rendezvényen!