Alkotmánybírósági Szimulációs Verseny az Alkotmányjogi Tudományos Diákkör szervezésében

2018. május 3-án Alkotmánybírósági Szimulációs Verseny került megrendezésre az Alkotmányjogi Tudományos Diákkör szervezésében, melynek keretében karunk másodéves hallgatói mérették meg az év során szerzett alkotmányjogi ismereteiket. A szimuláció során a három fős csapatokban nevezett hallgatók az Alkotmánybíróság teljes ülésén vettek részt, melyet a testület elnöke, Sulyok Tamás vezetett.

IMG_1550

A csapatok az előre rendelkezésre bocsátott indítvány alapján az Abtv. 27.§-a szerinti valódi alkotmányjogi panaszról döntöttek, illetve készítettek határozattervezetet. A szimuláció során a zsűri (Balogh Elemér dékán, Szalay Péter alkotmánybíró, Sulyok Márton egyetemi adjunktus) döntésének meghozatalakor többek között a csapatok előre elkészített határozattervezetét, a teljes ülésen nyújtott vitakészséget és természetesen az alkotmányjogi érvelést vették alapul.

IMG_1546

A csapatok a teljes ülésen a maguk közül választott alkotmánybírók útján vettek részt, azonban őket tanácskozási joggal csapattársaik (a „stábtagok”) a verseny ideje alatt végig szakmai tanácsokkal láthatták el, mely lehetőséggel a csapatok élni is kívántak. A közel két órán tartó vitát követően a testület kimondta: az Alaptörvény magzati élet védelmét rögzítő rendelkezése nem alapozza meg a gyermektartás jogintézményének a magzatra történő kiterjesztését és az erre irányuló alkotmányjogi panaszindítványt elutasította.

 

(A verseny szervezésében és koordinálásában vállalt szerepükért köszönet az Alkotmányjogi Tudományos Diákkör tagjainak. Külön köszönet Pongó Tamás egyetemi tanársegédnek a hallgatók vitatechnikai felkészítéséért.)

Hírek RSS

Hírek

Események

Rendezvénynaptár *

 • május 30.
  14:00 - 15:30
 • június 16.
  10:00 - 18:00
  Az SZTE alumni szervezete 2018. június 16-án (szombaton) immáron tizenkettedik alkalommal rendezi meg hagyományos családi és sportnapját, az SZTE Alma Mater Weekendet. Egy aktív és felhőtlen kikapcsolódást ígérő napra hívjuk az SZTE volt és jelenlegi dolgozóit, hallgatóit. Az Alma Mater Weekend Családi és Sportnap a mozgáson és a szórakozáson kívül ismét az ízekről is szól majd, hiszen idén is pörköltfőző versenyre invitáljuk a karokat és az egyetemi egységeket.
 • július 8.
  09:00 - 17:00