Alkotmánybírósági Szimulációs Verseny az Alkotmányjogi Tudományos Diákkör szervezésében

2018. május 3-án Alkotmánybírósági Szimulációs Verseny került megrendezésre az Alkotmányjogi Tudományos Diákkör szervezésében, melynek keretében karunk másodéves hallgatói mérették meg az év során szerzett alkotmányjogi ismereteiket. A szimuláció során a három fős csapatokban nevezett hallgatók az Alkotmánybíróság teljes ülésén vettek részt, melyet a testület elnöke, Sulyok Tamás vezetett.

IMG_1550

A csapatok az előre rendelkezésre bocsátott indítvány alapján az Abtv. 27.§-a szerinti valódi alkotmányjogi panaszról döntöttek, illetve készítettek határozattervezetet. A szimuláció során a zsűri (Balogh Elemér dékán, Szalay Péter alkotmánybíró, Sulyok Márton egyetemi adjunktus) döntésének meghozatalakor többek között a csapatok előre elkészített határozattervezetét, a teljes ülésen nyújtott vitakészséget és természetesen az alkotmányjogi érvelést vették alapul.

IMG_1546

A csapatok a teljes ülésen a maguk közül választott alkotmánybírók útján vettek részt, azonban őket tanácskozási joggal csapattársaik (a „stábtagok”) a verseny ideje alatt végig szakmai tanácsokkal láthatták el, mely lehetőséggel a csapatok élni is kívántak. A közel két órán tartó vitát követően a testület kimondta: az Alaptörvény magzati élet védelmét rögzítő rendelkezése nem alapozza meg a gyermektartás jogintézményének a magzatra történő kiterjesztését és az erre irányuló alkotmányjogi panaszindítványt elutasította.

 

(A verseny szervezésében és koordinálásában vállalt szerepükért köszönet az Alkotmányjogi Tudományos Diákkör tagjainak. Külön köszönet Pongó Tamás egyetemi tanársegédnek a hallgatók vitatechnikai felkészítéséért.)

Hírek RSS

Hírek

Események

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 17. - 21.
  Egész napos
  III. International Week of Criminal Law / III. Internationale Woche des Strafrechts Szervező: ÁJTK Bűnügyi Tudományok Intézete. 9 külföldi partneregyetemről (görög, német, tajvani, török, szerb, spanyol, olasz, román és orosz egyetemekről) érkeznek a karra jogászprofesszorok, akik a büntetőjog válogatott kérdéseiről tartanak előadásokat, valamint egy előre meghatározott témát (a tévedés szerepe a büntetőjogban) közösen dolgoznak fel a hallgatókkal jogösszehasonlító szeminárium keretében. Az intenzív hét végén kerekasztal-beszélgetést tartunk "Európa büntetőjoga 20 év múlva" címmel. A program angol és német nyelven folyik.
 • szeptember 26.
  14:30 - 16:00
 • szeptember 27.
  09:00 - 11:00
 • 2019. január 10.
  09:00 - 16:00