Szegedi győzelemmel zárult a X. Országos Polgári Jogi Jogesetmegoldó és Polgári Jogi Activity Verseny

2018. április 13-án került megrendezésre a X. Országos Polgári Jogi Jogesetmegoldó és Polgári Jogi Activity Verseny Győrben. Az esemény házigazdája a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kara volt. A versenyen az ország 8 jogi karából 7 kar képviseltette magát, továbbá a Nemzeti Közszolgálati Egyetem is delegált versenyzőket. A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar 5 hallgatója indulhatott az országos megmérettetésen, akik kvalifikációjukat a kari fordulón elért eredményük alapján szerezték meg. A jogesetmegoldó versenyen Árvai Gergő és Balázs Bence egyéniben, az Activity versenyen Gézárt Fanni, Őri Zsanett és Prikkel Petra csapatban igyekeztek bizonyítani a szegedi joghallgatók rátermettségét.

02585855555_horz

A verseny megnyitóján először Dr. Szalai Péter, a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karának docense, az esemény szervezője köszöntötte a résztvevőket. Őt Dr. Kecskés Gábor, a Kar dékánhelyettese követte a köszöntők sorában, majd Prof. Dr. Lenkovics Barnabás szavai után kisorsolásra került jogesetmegoldó verseny beosztása.

A versenyzők 48 perc felkészülési időt kaptak, amely alatt csupán a Ptk. szövegét használhatták. A perszimuláció során mind a kereset, mind az ellenkérelem/viszontkereset előadására 7-7 perc állt rendelkezésre, továbbá 1-1 perc a viszontválaszokra. A sorsolás folytán mindkét szegedi versenyző alperesi pozícióba került. Az izgalmas versenyt követően a szakmai zsűri döntése alapján Árvai Gergő 2. helyezettként, Balázs Bence 3. helyezettként zárta a napot, a versenyzőket Dr. Telegdy Gergely, mesteroktató készítette fel.

image3-horz

A Jogesetmegoldó versenyt az Activity verseny követte, ahol a játék szabályai szerint polgári jogi fogalmakat kellett rajz, illetve mutogatás alapján kitalálni a versenyzőknek. A szegedi csapat rutinosan oldotta meg a feladványokat, hiszen egy évvel korábban már sikerült elnyerniük az országos 2. helyezést. A szoros küzdelem végén kis különbséggel sikerült megelőzni a házigazda csapatot és elhozni az 1. helyezetteknek járó díjat. A győztes csapat tagjai Gézárt Fanni, Őri Zsanett és Prikkel Petra voltak.

A két verseny eredményét összesítve az első helyen zárt a Szegedi Tudományegyetem, így jövőre ismét Szeged adhat otthont az országos versenynek.

 

Árvai Gergő

Hírek RSS

Hírek

Események

Rendezvénynaptár *

 • október 16.
  18:00 - 20:00
  A Bűnügyi Tudományok Intézete 2018. október 16-án 18:00-tól tartja következő TDK ülését, amelynek keretében a BTI oktatója, meghívott előadója, Dr. Urbán Zoltán dandártábornok, Jász-Nagykun-Szolnok megye rendőrfőkapitánya, valamint Prof. Dr. Karsai Krisztina, a BTI intézetvezető egyetemi tanára tart előadást, kerekasztal-beszélgetést a következő témában: "Designer drogok elleni küzdelem - tényleg büntetőjogi kérdés?" A BTI szeretettel vár minden érdeklődőt!
 • október 17.
  13:00 - 15:00
  Az Üzleti Jogi Intézet szervezésében a La Sapienza Egyetem oktatója és kutatója, Maria Romana Allegri professzor angol nyelvű előadása
 • október 18.
  09:00 - 16:30
 • október 18.
  10:00 - 12:00
  Az Üzleti Jogi Intézet szervezésében a La Sapienza Egyetem oktatója és kutatója, Maria Romana Allegri professzor angol nyelvű előadása
 • november 14.
  17:00 - 19:30
  A Nemzetközi jogi és Európa-jogi Tanszék szervezésében I. alkalommal kerül megrendezésre a Nemzetközi Jogi Ki Mit Tud? Verseny. A Verseny fő célja a nemzetközi jogi érdeklődés felkeltése és a tanultak kötetlen környezetben való megmérettetése. A Versenyen a legjobb helyezést elérő csapatok a gyakorlaton ZH mentességet, így félév végi jegyet szerezhetnek (amennyiben a ZH mentességhez a félév során gyűjtött hiányzás a megengedett 2 alkalmon belül marad). A részletes versenykiírás letölthető az esemény oldaláról, vagy megtekinthető a tanszéki honlapon, a "Hírek" menüpontban. A verseny szervezői minden érdeklődőt szeretettel várnak a rendezvényre és az azt követő kötetlen beszélgetésre! Természetesen, a versenyt csak megtekinteni kívánó nézőket is szívesen látjuk a rendezvényen!