kiemelt_AJTK_toroknagykovet

A török nagykövet az ÁJTK-ra látogatott

2018. február 28-án a jogi kar vendége volt Ahmet Akif Oktay Törökország új budapesti nagykövete, aki 2018-ban kezdte meg tevékenységét hazánkban.

A kar oktatóival való találkozóján elmondta, több egyetemi városban járt már, de Szeged az első állomás, ahol hivatalos program keretében előadást is tart. Prof. dr. Karsai Krisztina oktatási rektorhelyettes aszony, valamint Prof. Dr. Trócsányi László és dr. Sulyok Márton az Egyetem nemzetköziesítési stratégiájának részeként a jogi kar angol nyelvű jogi és nemzetközi tanulmányok képzéseit mutatták be.

A nagykövet biztosította karunkat és az Egyetemet, hogy török részről szándék mutatkozik az oktatási együttműködés erősítésére, amelyet eddig is aktív Erasmus kapcsolataink híven példáznak.

 

AJTK_torok_nagykovet


A délutáni látogatás további részében a nagykövet a Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézet keretében koordinált angol nyelvű nemzetközi tanulmányok mesterképzési szak (MIR) tudományos előadássorozatának (Academic Lecture Series) keretében Törökország külkapcsolatainak fejlődéséről beszélt. Az előadásban kifejtette, hogy történelmi fejlődésen keresztül a török külpolitika hogyan vált lokálisból regionálissá, majd pedig globálissá.
2018-03-05-PHOTO-00000527
Oktay nagykövet úr a történelmi példákon kívül gazdasági mutatókon és a török nemzetközi szerepvállalás folyamatos multilaterális fokozódásán keresztül beszélt az ország helyzetéről.

 

AJTK_torok_nagykovet2


A nagykövet előadását Prof. Dr. Trócsányi László, a jogi kar egyetemi tanára, jelenlegi igazságügyi miniszter moderálta, aki Magyarország volt párizsi illetve brüsszeli nagyköveteként ismeri és követi a nemzetközi diplomácia eseményeit.

IMG_0255

Trócsányi Törökország geopolitikai helyzetével kapcsolatban tett fel kérdéseket a nagykövetnek, valamint az EU-val való viszonyról és az EU török megítéléséről. A hallgatók Törökország migrációs politikájával és a menekülthelyzettel kapcsolatban érdeklődtek. A kérdések között helyet kapott Ciprus kérdése és Törökország szerepvállalása a NATO-ban is.

 

AJTK_torok_nagykovet3


A program megszervezéséért külön köszönet a Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézet munkatársainak, különösen Várkonyi Gültekin Gizemnek, aki a Master in International Relations (MIR) program koordinációs asszisztense.

 

Dr. Sulyok Márton

Fotók: Béres Sándor és Bárdos Mónika

Hírek RSS

Hírek

Események

Rendezvénynaptár *

 • október 16.
  18:00 - 20:00
  A Bűnügyi Tudományok Intézete 2018. október 16-án 18:00-tól tartja következő TDK ülését, amelynek keretében a BTI oktatója, meghívott előadója, Dr. Urbán Zoltán dandártábornok, Jász-Nagykun-Szolnok megye rendőrfőkapitánya, valamint Prof. Dr. Karsai Krisztina, a BTI intézetvezető egyetemi tanára tart előadást, kerekasztal-beszélgetést a következő témában: "Designer drogok elleni küzdelem - tényleg büntetőjogi kérdés?" A BTI szeretettel vár minden érdeklődőt!
 • október 17.
  13:00 - 15:00
  Az Üzleti Jogi Intézet szervezésében a La Sapienza Egyetem oktatója és kutatója, Maria Romana Allegri professzor angol nyelvű előadása
 • október 18.
  09:00 - 16:30
 • október 18.
  10:00 - 12:00
  Az Üzleti Jogi Intézet szervezésében a La Sapienza Egyetem oktatója és kutatója, Maria Romana Allegri professzor angol nyelvű előadása
 • november 14.
  17:00 - 19:30
  A Nemzetközi jogi és Európa-jogi Tanszék szervezésében I. alkalommal kerül megrendezésre a Nemzetközi Jogi Ki Mit Tud? Verseny. A Verseny fő célja a nemzetközi jogi érdeklődés felkeltése és a tanultak kötetlen környezetben való megmérettetése. A Versenyen a legjobb helyezést elérő csapatok a gyakorlaton ZH mentességet, így félév végi jegyet szerezhetnek (amennyiben a ZH mentességhez a félév során gyűjtött hiányzás a megengedett 2 alkalmon belül marad). A részletes versenykiírás letölthető az esemény oldaláról, vagy megtekinthető a tanszéki honlapon, a "Hírek" menüpontban. A verseny szervezői minden érdeklődőt szeretettel várnak a rendezvényre és az azt követő kötetlen beszélgetésre! Természetesen, a versenyt csak megtekinteni kívánó nézőket is szívesen látjuk a rendezvényen!