Hallgatóink az Európai Közjogi Szervezet (EPLO) által szervezett migrációs nyári egyetemen vettek részt

Karunk hallgatói az Európai Közjogi Szervezettel (European Public Law Organisation – EPLO) fennálló együttműködés keretében idén nyáron másodízben vehettek részt az EPLO nyári programsorozatának keretében szervezett Migrációs Nyári Egyetemen július 22. és 27. között. (A 2018-as programról készült beszámoló az alábbi linken érhető el.)


A Migrációs Nyári Egyetem egyike a számos, az EPLO által a nyári időszakban szervezett akadémiai programnak, amelyeket 2017-óta szerveznek a görögországi Sounióban. A nyári egyetem minden évben meghatározott téma köré szerveződik, így idén a „Moving Beyond Crisis? – From exclusion to integration of migrants and refugees in Europe” címet viselte.


A 2019-es nyári egyetemen Karunkat Tuğçe Kılıç Ph.D. hallgató és Frolyó Karolina nemzetközi kapcsolatok alapszakos hallgató képviselte.


5656858585


Az egyhetes program keretében a résztvevők számos előadást hallgathattak a téma európai szakértőitől többek között a Bristoli, a Párizsi, illetve a Nyugat-Attikai Egyetem kötelékéből. Ezen felül előadást tartott a Nemzetközi Migrációs Szervezet igazgatójának megbízottja, illetve Athén város önkormányzatának migrációs ügyekért felelős alpolgármestere.


9858585555


A nyári egyetem programjának keretében karunk hallgatói tanulmányutakon is részt vehettek a két legfontosabb görögországi menekült táborba (Athén és Thiva), ahol lehetőségük nyílt arra, hogy közelebbről megismerjék a táborban élő menekültek mindennapi életét, illetve bepillantást nyerhettek a civil szféra által szervezett támogató tevékenységekbe, amely tanulmányutak értékes információval szolgáltak a témában kutatásokat folytató hallgatóink számára

.

A témában Ph.D. kutatásokat folytató Tuğçe Kılıç hallgatónk rámutatott: a nyári egyetem kiválóan összefoglalta a menekültek integrációjával kapcsolatos kérdéseket, megoldandó problémákat és az elhangzottak alkalmasak arra, hogy megismerhetővé váljanak a migrációs problémák (azok okai és következményei) az európai, különösen is a görög társadalom számára. Ph.D. hallgatónk számáa lehetőség nyílt arra is, hogy kutatásait PhD szeminárium keretében bemutassa, illetve arról a jelenlévő szakmai közönségtől visszajelzést és konstruktív javaslatokat kapjon.


4585855


Összefoglalóan karunk mindkét hallgatója pozitív szakmai és kapcsolati tapasztalatokkal tért vissza az EPLO nyári egyeteméről, ezzel is tovább erősítve a baráti és akadémiai kapcsolatot a Kar és az EPLO között.