Nevtelen_terv_11

DigitLaw

A karon folyó oktató- és kutatómunka támogatása érdekében összegyűjtöttük a kari előfizetésű szakmai adatbázisokat és a Könyvtár e-forrásai közül azokat, amelyek tartalmaznak olyan forrásokat, amelyek hasznosak lehetnek az állam- és jogtudományi kutatásokhoz és a tananyagfejlesztéshez.

Tisztelt Kollégák!


A Karon folyó oktató- és kutatómunka elősegítése érdekében szíves tájékoztatásul küldöm az alábbi adatbázis listát és a források elérhetőségét.

Az Állam- és Jogtudományi Kar az EFOP-3.6.1-16-2016-00008 Intelligens élettudományi technológiák, módszertanok, alkalmazások fejlesztése és innovatív folyamatok, szolgáltatások kialakítása a szegedi tudásbázisra építve c. projekt támogatásával az alábbi digitális adatbázisokat fizeti elő:

HeinOnline - angol nyelvű jogi dokumentumok kurrens és történeti adatbázisa. Több önálló részből áll, tartalmazza többek között a legtöbbet hivatkozott több mint 2.800 jogi szakfolyóirat teljes szövegű gyűjteményét. A hozzáférés IP alapú, a Szegedi Tudományegyetem hálózatán belül bárhol, jelszó nélkül érhető el:

http://heinonline.org/HOL/Welcome

http://www.juris.u-szeged.hu/hirek-esemenyek/szte-ajtk-2020-majus/heinonline-jogi


GRUR- Geweblichher Rechtsschutz and Urheberrecht (GRUR PLUS) is elérhető az alábbi linkről közvetlenül:

https://beck-online.beck.de/Home/29641?MEINBECKONLINE=True

Elérése egyetemi IP-ről vagy a proxy (távoli elérés) szolgáltatásunkkal lehetséges.


HVG-ORAC Jogkódex - tartalmazza a teljes magyar és európai uniós hatályos joganyagot, több ezer bírósági határozatot (BH-Nagy Döntvénytár), a HVG-ORAC kiadó elektronikus könyveit és jogi folyóiratok közel 12.000 cikkét. A Jogkódexet innen <https://jogkodex.hu/letoltes/> lehet letölteni és telepíteni. Tetszés szerint telepíthető bármennyi számítógépre, offline módban is elérhető. IP- korlát jelenleg nincs beállítva.


Letölthető a Jogkódex applikáció Androidra, IOS-re és Windowsra:

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.hvgorac.jogkodex

Windows: https://www.microsoft.com/hu-hu/p/jogkodex/9nblggh2w03b

IOS: https://apps.apple.com/hu/app/jogkódex/id911706830?l=hu

Böngészőből való online használatra a https://mobil.jogkodex.hu/ oldal alkalmas.


Az adatbázist jelszóval lehet használni, ami csak a kar oktatóinak és PhD hallgatóinak áll rendelkezésére. Az adatbázis használatának befejezését követően kérjük, hogy minden esetben lépjenek ki a programból. Jelszó igényelhető a nap nagy részében a Könyvtár E-help szolgálatától: http://www.ek.szte.hu/help/

http://www.juris.u-szeged.hu/hirek-esemenyek/szte-ajtk-2020-junius/hvg-orac-lap-konyvkiado


Az Egyetemi Könyvtár e-forrásainak rendszerében elérhető tartalmak:


Cambridge University Press Journals – megközelítőleg 25 jogi témájú folyóirat teljes szövegű elérése: https://www.cambridge.org/core/browse-subjects/law


Oxford University Press Journals – megközelítőleg 45 jogi témájú folyóirat teljes szövegű elérése: https://academic.oup.com/journals/pages/law


De Gruyter Journals – benne 25 jogi témájú folyóirat teljes szöveggel

https://www.degruyter.com/subject/LA


JSTOR - több más tudományterület mellett elsősorban társadalomtudományi folyóiratcikkek teljes szövegű adatbázisa. Jelenleg 80 jogi témájú folyóiratot, és csaknem 250 könyvet tartalmaz.

https://www.jstor.org/subject/law

https://www.jstor.org/subject/criminologycriminaljustice


SpringerLink (kiegészítve a Springer eBook Law & Criminology (2017-2020) e-könyv csomaggal - a Springer Nature kiadó teljes szövegű multidiszciplináris adatbázisa hozzávetőlegesen 30 jogi témájú folyóiratot és mintegy 1300 könyvet tartalmaz.

https://link.springer.com/search?facet-discipline=%22Law%22


Arcanum Digitális Tudománytár (ADT) - több száz szakfolyóirat, közlöny, akadémiai közlemény, évkönyv, heti- és napilap, lexikon és kézikönyv található meg teljes szöveggel a magyar tartalmakat biztosító adatbázisban.

A hozzáférés IP alapú, a Szegedi Tudományegyetem hálózatán bárhol, jelszó nélkül érhető el:

https://adtplus.arcanum.hu/hu/collections/?tag=JOG


MeRSZ (Magyar Elektronikus Referenszművek) - az Akadémiai Kiadó online okoskönyvtára több száz magyar nyelvű kézikönyvet, szakkönyvet, felsőoktatási tankönyvet, jegyzetet tartalmaz teljes szöveggel, kereshető, jegyzetelhető, hivatkozható formában. Az Akadémiai Kiadó kiadványai mellett itt megtalálhatjuk a Wolters Kluwer kiadó fontosabb jogi szakkönyveit is.

A hozzáférés IP alapú, a Szegedi Tudományegyetem hálózatán bárhol, jelszó nélkül érhető el:

https://mersz.hu/mod/konyvespolc/kategoria/16/


Szaktárs (Szakkiadók Társulása) – az Arcanum Adatbáziskiadó Kft. által működtetett portál egy közös felületen gyűjti össze a legfontosabb magyar szakkönyvkiadók műveit, teljes szöveggel és egységesen kereshető formában.


A Szaktárs adatbázis platformon jelenleg a következő kiadók művei érhetőek el: Akadémiai Digitális Archívum, Attraktor, Balassi, Gondolat, L'Harmattan, Kalligram, Kortárs, Kriterion, Kronosz, Mentor, Múlt és Jövő, Napvilág, Osiris, Szaktudás Kiadó Ház, Szent István Társulat, Tinta

- Az oldalon nem szerepel az adott kiadó összes könyve, hanem egy meghatározott, a felsőoktatási intézmények profiljára szabott gyűjteményből lehet válogatni.

- Az adott kiadó nevére, majd az oldal alján „jogtudomány” szóra kattintva találhatjuk a jogi témájú e-könyveket.

- A hozzáférés IP alapú, a Szegedi Tudományegyetem hálózatán bárhol, jelszó nélkül érhető el: https://www.szaktars.hu/


Általános tudnivalók az Egyetemi Könyvtár adatbázisainak használatához:


Az Egyetemi Könyvtár katalógusában és honlapján tematikusan és cím szerint is visszakereshető minden elektronikus forrás:

http://www.ek.szte.hu/online-forrasok/


A katalógusban az adatbázison belüli egyes dokumentumokat is lehet keresni:

http://qulto.bibl.u-szeged.hu/


Egy másik "katalógus" verzió teljes szövegű, vagy ahhoz nagyon közeli keresést teszi lehetővé a kutatónak az előfizetett külföldi adatbázisok vonatkozásában:

http://search.ebscohost.com/login.aspx?authtype=ip,cookie,guest&custid=s6185934&groupid=main&profile=eds


Ezek a keresők legegyszerűbben a http://www.ek.szte.hu/ oldal közepén, kiemelve érhetőek el.


Az otthoni, egyetemi hálózaton kívüli használatra fejlesztette ki a Könyvtár a Proxy (távoli elérés) szolgáltatását, illetve a források többségénél az idei évre sikerült beállítani az eduID alapú távoli hozzáférést is:

http://www.ek.szte.hu/online-forrasok-otthonrol/


Az online források másik otthoni elérési módja lehet az eduID-s bejelentkezés. Azon szolgáltatók esetében, akik már csatlakoztak az eduID-hez, nincs szükség a távoli eléréshez proxybeállításra, hiszen az eduID-s bejelentkezéssel a szolgáltató felismeri, hogy SZTE-s felhasználó szeretné használni az adatbázisát, így az előfizetett full-text anyagok azonnal elérhetővé válnak. Sajnos még nem minden szolgáltató csatlakozott az eduID-hez, ezért ez a lehetőség nem minden esetben működik.


Jelenleg eduID-val elérhető adatbázisok (a linkre kattintva vagy azonnal megjelenik az eduID-s bejelentkezési felület, vagy az intézménynév (Szegedi Tudományegyetem) kiválasztása után):Együttújra a kutatásban is!


Tisztelettel:


Prof. Dr. Görög Márta

dékán, egyetemi tanár