Barátok határok nélkül – Ben Davis professzor ünnepi konferenciája

Benjamin Davis professzor, a Toledói Egyetem Jogi Karának oktatója 2020-ban nyugdíjba vonult.


Event_2


Évtizedes oktatói elkötelezettségét megtisztelve a toledói jogi kar búcsúkonferenciát szervezett a részére, amelyre Karunk több oktatója is meghívást kapott. Badó Attila professzor és Mezei Péter egyetemi docens a magyar, úgynevezett "korlátozott precedensjogi rendszer" hazai tapasztalatairól tartottak előadást.


7D7D0BAA-05E1-498D-A1B4-C4004A1BFD97


A 2020 áprilisában hatályba lépett törvény alapján a magyar bíróságoknak a jogszabályok mellett a Kúria jogértelmezését is kötelezően alkalmazniuk kell ítéleteikben, és ez utóbbitól csak nyomós indokok alapján térhetnek el. Sulyok Márton adjunktus úr is a meghívottak között szerepelt. Sulyok Márton az európai uniós emberi jogvédelem ügynökségi modelljéről tartott előadást.


1E695CE0-9DF8-4264-9FC3-02ED7E54316D


Ahogy az USA is alkalmazza az alapjogvédelem ügynökségi modelljét, úgy az EU is – decentralizált intézményeken keresztül, amelyek különböző tagállamokból működnek. Az Alapjogi Ügynökség (FRA) Bécsből látja el tevékenységét és igyekszik a tagállamok gyakorlatára fókuszálva értelmezni a multilaterális emberijog-védelmi rendszer hozadékát. Az előadás az intézménnyel, annak felelősségével és tevékenységeivel (monitoring és adatgyűjtés, tagállamokkal való kapcsolattartás, tanácsadás az uniós döntéshozók számára) foglalkozott, valamint az ún. Fundamental Rights Report (Alapjogi Jelentés) összeállításával és fontosságával is, amely céljában és üzenetében hasonló az amerikai Elidegeníthetetlen Jogok Bizottsága által elfogadott jelentéshez.