Mezei Péter „Mesterséges intelligencia és szerzői jog” című online előadása

A Társadalomtudományi Kutatóközpont Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium projektjének keretében „A mesterséges intelligencia és a jog” címmel több hónapos, különböző jogágakat és tudományterületeket megmozgató programsorozatot tart. A sorozat célja, hogy elősegítse a mesterséges intelligencia (MI) és a jog kapcsolatát érintő szakmai és tudományos diskurzust, valamint az ismeretterjesztést mind a hazai, mind a nemzetközi színtéren.

A sorozat következő állomása

Mezei Péter „Mesterséges intelligencia és szerzői jog” című online előadása.


Az MI része mindennapi életünknek, napi rendszerességgel olvashatunk, láthatunk és hallhatunk a MI által, illetve segítségével fejlesztett tartalmakat, gyakran anélkül, hogy tisztában lennénk azzal, hogy az adott tartalom „algoritmikus kreativitás” eredménye lenne. Az ily módon létrehozott tartalmak szerzői jogi úton történő védelme kiemelt elméleti és gyakorlati figyelmet kapott az elmúlt években. A jelen előadás célja, hogy összefoglalja a legfontosabb érveket arra nézve, hogy az MI területén észlelhető fejlemények miért nem teszik szükségessé a fennálló szerzői jogi keretrendszer módosítását. Ezen érvek elválaszthatatlanul összefüggenek a szerzői jog antropocentrikus (emberközpontú) nézőpontjával. Az előadás célja a vita serkentése, így MI-optimista nézőket is örömmel várunk!


Dr. Mezei Péter az SZTE ÁJTK Összehasonlító Jogi és Jogelméleti Intézetének habilitált egyetemi docense, a finnországi University of Turku címzetes egyetemi docense (dosentti). A Szerzői Jogi Szakértő Testület tagja, valamint az European Copyright Society választott tagja.


Időpont: 2021. november 11. 11:00


Helyszín: Online


Felkért hozzászóló: Grad-Gyenge Anikó (dékánhelyettes, tanszékvezető, habilitált egyetemi docens – BME GTK Üzleti Jog Tanszék)


Az előadást a Zoom alkalmazáson keresztül közvetítjük. Az esemény linkjét a regisztrált résztvevőknek egy külön e-mailben küldjük.


Az eseményen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.


Részvételi szándékát kérjük jelezze az alábbi űrlap kitöltésével:

https://forms.gle/5UKWiW8TPwff9sdT8