Uniós hálózatok ismerkedtek Csongrád-Csanád megyével és az egyetemmel

2022. március 9-10-én Szeged adott otthont a magyar Europe Direct és az Európai Dokumentációs Központok éves nemzeti találkozójának. Az eseményt az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete (a hálózatok koordinálásáért felelős szervezet) és a Szegedi Tudományegyetemen működő Europe Direct Szeged iroda szervezte.


A rendezvény egyik célja az volt, hogy az ország minden részéből érkező mintegy negyven, az Európai Unióval kapcsolatos kommunikációs tevékenységgel foglalkozó szakértő közelebbről is megismerkedhessen Csongrád-Csanád megyével, az itt már sikeresen megvalósított uniós fejlesztésekkel, a jövőre vonatkozó további fejlesztési tervekkel.


A rendezvény nyitó előadását Dr. Polner Eörs a Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés alelnöke tartotta, melynek keretében a hallgatóság részletes tájékoztatást kapott a megyei önkormányzat feladatairól, pályázati tevékenységéről, a TOP és TOP PLUSZ pályázatokról.


1
Dr. Polner Eörs


2
Prof. Dr. Kónya Zoltán

A közönség ezt követően „A Szegedi Tudományegyetem mint a régió innovációs központja” címmel hallhatta Prof. Dr. Kónya Zoltán, az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettesének előadását, mely magában foglalta az egyetem átfogó bemutatását is.


3


Az SZTE GTK képviseletében Dr. Pelle Anita egyetemi docens az Európai Unió előtt álló kihívásokat elemezte közgazdaságtani szempontból. Előadásában azt vizsgálta, hogyan lehetséges a gazdasági kormányzás a mai kritikus időszakban (Covid-helyzet, ukrán háború).

 

Szekeres Ildikó, a Europe Direct Szeged irodavezetője bemutatta a résztvevőknek az SZTE-n működő információs iroda főbb tevékenységeit és eredményeit. Beszámolt az Állam- és Jogtudományi Karon jelenleg folyamatban lévő felújítási munkálatokról, valamint az ED Szeged életében az elmúlt 15 év legkiemelkedőbb eseményeiről. A szegedi információs iroda 2007 márciusában kezdte meg működését az egyetemen, az évfordulót a jelenlévők együtt meg is ünnepelték.


4
Lővei Andrea, Zupkó Gábor, Szekeres Ildikó, Richard Kuehnel


A vendégek az ELI-ALPS Kutatóközpontban zárták a március 9-i programot, ahová elkísérte őket Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője, Richard Kuehnel úr, az Európai Bizottság Kommunikációs Főigazgatóságának igazgatója, valamint az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának vezetője, Lővei Andrea is. A delegációt az ELI-ben Prof. Dr. Szabó Gábor elnök úr köszöntötte. A csoport előadást hallhatott a régió legkiemelkedőbb, uniós forrásból megvalósult K+F fejlesztéséről, majd bejárták az objektum látogatók által megtekinthető részeit.


Szekeres Ildikó