jogaszbal_2

Bállal zárta a jogásznapot a Magyar Jogász Egylet Csongrád-Csanád Vármegyei Szervezete

2023. január 20-án, 29. alkalommal rendezte meg jogásznapját a Magyar Jogász Egylet Csongrád-Csanád Vármegyei Szervezete. A jogásznap tudományos előadásokkal vette kezdetét, majd egy hagyományos jogászbállal ért véget, ahol köszöntőt mondott Prof. Dr. Görög Márta, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar dékánja, egyben a Magyar Jogász Egylet Csongrád-Csanád Vármegyei Szervezetének elnöke. A bált Prof. Dr. Trócsányi László, a Magyar Jogász Egylet elnöke nyitotta meg.

A tudományos előadásoknak a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottsága adott otthont: Dr. Csák Zsolt, a Kúria Büntető Kollégiumának vezetője „A tisztességes eljárás értelmezése a terhelt távolléte esetén” témában, Dr. Orosz Árpád, a Kúria Polgári Kollégiumának vezetője „A korlátozott precedensrendszer a polgári perekben; érvényesülése a vagyoni elégtétel iránt nemperes eljárásban” témában adott elő.

 

A jogászbált a szegedi Hungest Hotel Forrásban rendezték meg, az eseményen résztvevőket Prof. Dr. Görög Márta, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar dékánja, egyben a Magyar Jogász Egylet Csongrád-Csanád Vármegyei Szervezetének elnöke köszöntötte.

 

jogaszbal_3


– Minden egyes közösséget célok tartanak össze. A Magyar Jogász Egylet Csongrád-Csanád Vármegyei Szervezetének célja a tudás koncentráció, a tudásmegosztás. Ennek jegyében szervezzük szakmai rendezvényeinket, melyek sikeressége abban is megmutatkozik, hogy milyen az egyes jogász hivatásrendek közötti párbeszéd, melyek azok a közös pontok, amelyekben egymás partnerei tudunk lenni. A mai nap azt mutatja, hogy ez a közösség jól pulzál együtt a szakmai kérdésekben, és jól pulzál együtt akkor is, amikor közösségi rendezvényeket tartunk. Ez Önöknek, a hivatásrendek képviselőinek, vezetőinek köszönhető. Bízom abban, hogy kitartásuk a jövőre nézve is fennmarad. Mert, ha vannak célok, azok csak úgy érik el rendeltetésüket, ha van készség és képesség is mögöttük. A mi értékrendünk, itt a dél-alföldi régióban azonos: elkötelezettek vagyunk a jog, a hivatásrendünk, a tudás és a közösség összetartása iránt – kezdte gondolatait Prof. Dr. Görög Márta.

 

Külön köszöntötte Prof. Dr. Trócsányi Lászlót, a Magyar Jogász Egylet elnökét és Dr. Nyilas Mihályt, a Vajdasági Magyar Jogász Egylet elnökét.

 

jogaszbal_4


– Prof. Dr. Trócsányi Lászlónak, a Magyar Jogász Egylet elnökének és Dr. Nyilas Mihálynak, a Vajdasági Magyar Jogász Egylet elnökének személye jól mutatja jelenünket és jövőnket, azt, hogy egyrészt szerves részét képezzük a Magyar Jogász Egyletnek, másrészt, hogy elkötelezettek vagyunk a határon túli jogász szervezetekkel való együttműködésben – mondta a Magyar Jogász Egylet Csongrád-Csanád Vármegyei Szervezetének elnöke.

 

Ezt követően a bált Prof. Dr. Trócsányi László, a Magyar Jogász Egylet elnöke nyitotta meg, aki összegezte az egylet múltját és kiemelte mennyire büszke, hogy maga is tagja, elnöke az egyletnek.

 

– 1879-ben néhány jogász összeült, és arról kezdtek el beszélgetni, hogy az osztrák jog helyett, hogyan lehetne Magyarországon a magyar jogot előtérbe helyezni, majd elhatározták, hogy megalapítják a Magyar Jogász Egyletet, ami 2024-ben ünnepli majd fennállásának 150. évfordulóját. Az elmúlt több mint 100 év eredményei a jogrendszer területén tehát többek között az egylet tagjainak, bíróknak, ügyészeknek, ügyvédeknek, jogászoknak és az egyetemi vezetőknek köszönhetők. A Magyar Jogász Egylet Európában egyfajta unicum, vezetői rendszerint a magyar jogtudomány remek emberei voltak. Ilyen volt Király Tibor, vagy Sárközy Tamás. Zárásként engedjék meg, hogy elmondjam, mennyire büszke vagyok, hogy az egylet tagja, elnöke lehetek, hogy olyan vezetőkkel tudok együtt dolgozni a Vármegyei Szervezeteknél, akik hivatásukat a jog iránti szeretetükkel gyakorolják, a jog szolgálatában állnak és a magyar jogot, mint kultúrát képviselik – emelte ki Prof. Dr. Trócsányi László.

 

jogaszbal_1


A rendezvény színvonalát, Légli Ottó, az Év Bortermelője, a Borászok Borásza korábbi díjazottja, jelenleg a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnökének borbemutatója, illetve Kónya Krisztina és Cseh Antal operaénekesek, valamint Rákai András zongoraművész előadása emelte. A jó hangulatról a Zsomboys gondoskodott.


Pósa Tamara