2020. augusztus 14., péntek

Hogyan szabadult ki a szellem a palackból? 1956 Szegeden

„Életem meghatározó helyszíne Szeged: vagy azért, mert erre voltam büszke, vagy azért, mert emiatt kellett befognom a számat.”
„Az orosz nyelv fakultatív oktatása érdekében bojkottra szólított föl egy Budapestről érkező felhívás.(…) Nekem Lejtényi András barátom mutatta meg október 13-án. (…) De ahogy beszélgettünk a következő mondatom már az volt: Te, Andris! Rendben van, ne menjünk oroszórára. De ez kevés. Alakítsunk egy diákszervezetet! (…) S három nap alatt Szeged összes egyetemi hallgatója arról beszélt, hogy csinálni kéne valamit…” (Részletek egy Kiss Tamással készült interjúból, Újszászi Ilona A szabadság pillangója c. könyvéből)

Az 1956-os forradalom 60. évfordulójára tekintettel karunk egy egész napos előadássorozatot szervez, melyből a Pro Jure Egyesület is saját programmal veszi ki a részét. Ennek keretén belül dr. Kiss Tamással, egykori szegedi joghallgatóval, a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetségének (MEFESZ) egyik alapítójával beszélgetünk arról, hogyan is indultak ki az 56-os események városunkból,
milyen szerepe volt ebben a MEFESZ-nek, illetve az ő forradalom utáni sorsával is megismerkedhetünk.

Mit üzennek nekünk '56 hallgatói, és mit kezdhetünk mi, a XXI. század fiataljai ezzel az örökséggel?
Tarts velünk!