Doktori képzés egyéni felkészüléssel

A komolyabb tudományos előélettel, teljesítménnyel rendelkező diplomás szakemberek, akik a PhD értekezésük témájában korábban már kutatásokat folytattak, a doktori képzés 5. félévére (a kutatási-disszertációs szakaszra) jelentkezhetnek. A doktori képzés e formája önköltséges. A speciális szabályok közül a következőket érdemes kiemelni.

 

1. A felvételi kérelmet a felvételi időszakban kell benyújtani az SZTE Doktori Intézet honlapján meghatározott eljárás szerint (a jelentkezési határidő rendszerint május és december hónapokban).

 

2. A jelentkezőnek igazolnia kell a kutatási témában elért tudományos teljesítményeit (pl. tudományos publikációk, konferencián előadások). E tudományos teljesítménynek legalább 65 kutatási kredit értékűnek kell lennie a Doktori Iskola működési szabályzatában meghatározottak szerint, hogy a felvételizőt a DI komplex vizsgára bocsáthassa. A jelentkező a tudományos teljesítményét az alábbi, a jelentkezés anyagához csatolandó űrlap I. pontjában mutatja be:

Űrlap egyéni felkészülő megelőző tudományos teljesítményének kimutatásához

 

3. A jelentkezési laphoz csatolandóak az alábbi mellékletek:

 • kutatási beszámoló (a kutatási témában eddig végzett tudományos tevékenységről, és előrehaladásról)
 • kutatási terv (kétéves időszakra, melyet felvétel esetén követ a hallgató)
 • felvétel esetén a témavezetést vállaló oktató nyilatkozata a témavezetés vállalásáról, a kutatási téma valamint a kutatási terv elfogadásáról
 • kitöltött űrlap az egyéni felkészülő megelőző tudományos teljesítményének kimutatásához, valamint az igazoló mellékletek

 

4. A jelentkezés alapján a Doktori Iskola vezetése értékeli a jelentkező tudományos előéletét, és javaslatot tesz a Doktori Iskola Tanácsának a komplex vizsgára bocsátással kapcsolatban.

 

5. A Doktori Iskola Tanácsa állást foglal arról, hogy a jelentkező komplex vizsgára bocsátható-e.

 

6. Az SZTE Társadalomtudományi Doktori Tanácsa a Doktori Iskola Tanácsának javaslatára dönt arról, hogy a jelentkező komplex vizsgára bocsátható-e, és annak sikerétől függően felvételt nyer a doktori képzésre. A TTDT egyben kijelöli a vizsgabizottságot.

 

7. A Doktori Iskola vezetője kitűzi a komplex vizsga időpontját és helyét. (Ez vagy szeptember, vagy február hónap). A komplex vizsgáról információt talál a Doktori Iskola honlapján.

 

8. A felvételiző komplex vizsgát tesz. A vizsga teljesítésével doktori hallgatói jogviszonya keletkezik, és megkezdheti a doktori képzés 5. félévét. A komplex vizsga teljesítése egyben 45 tanulmányi és 65 kutatási kredit elismerését jelenti.

 

9. A felvételi kérelemben igazolt tudományos teljesítmény alapján a Doktori Iskola további kutatási és egyéb kreditet is elismerhet azzal, hogy legalább 80 kreditet a doktori képzés során (5-8. félévek) nyújtott teljesítménnyel kell megszerezni. További kreditek elismerésének kérelmét ugyancsak a fent említett űrlap tartalmazza. A felvételi eljáráson kívül (a képzés későbbi szakaszában) korábbi tudományos teljesítmény kredittel nem ismerhető el a doktori képzésben.

 

10. A jelöltre a doktori képzésben ezután az általános szabályok vonatkoznak: így például 240 kredit birtokában szerezhet abszolutóriumot, és a komplex vizsgát követő három éven belül be kell nyújtania a doktori értekezését.

Hírek RSS

Hírek

Események

Rendezvénynaptár *

 • május 30.
  14:00 - 15:30
 • június 16.
  10:00 - 18:00
  Az SZTE alumni szervezete 2018. június 16-án (szombaton) immáron tizenkettedik alkalommal rendezi meg hagyományos családi és sportnapját, az SZTE Alma Mater Weekendet. Egy aktív és felhőtlen kikapcsolódást ígérő napra hívjuk az SZTE volt és jelenlegi dolgozóit, hallgatóit. Az Alma Mater Weekend Családi és Sportnap a mozgáson és a szórakozáson kívül ismét az ízekről is szól majd, hiszen idén is pörköltfőző versenyre invitáljuk a karokat és az egyetemi egységeket.
 • július 8.
  09:00 - 17:00