Amerikai vendégelőadók a Bűnügyi Tudományok Intézetében

Introduction to U.S. Criminal Law and Procedure


A Bűnügyi Tudományok Intézete 2018. április 23. és 25. között vendégül látta Judge Frank J. LaBudát, New York állam bíráját és ügyvéd kollégáját, Mr. John Kellyt.


Vendégeink az itt töltött három nap során a büntis portfólió részeként előadásokat tartottak magyar és - Gateway és Erasmus programokban résztvevő – külföldi joghallgatók, valamint doktoranduszok számára Introduction to U.S. Criminal Law and Procedure címmel.


IMG_5350


Hétfő délelőtt bevezetésként az amerikai büntető igazságszolgáltatási rendszer legfontosabb sajátosságait, jogforrásait és jogintézményeit ismertették. Ezt követően az esküdtszéki tárgyalás szabályai, valamint a bizonyítási eljárás legújabb kihívásai kerültek sorra. A program különlegességéhez hozzájárult, hogy az egyes jogi problémákat és azok megoldási lehetőségeit különböző nézőpontokból is megismerhették az érdeklődők. Az ügyészi-bírói oldalt Mr. LaBuda - aki a bírói kinevezése előtt ügyészként dolgozott – képviselte, meglátásait védői szemszögből Mr. Kelly egészítette ki.


image5image4image8


Szerda délután az előadók a hazai jogászi hivatásrendek képviselőivel (Laczi Beáta és Kakuja Tamás - Csongrád Megyei Főügyészség; Czédli Gergő – Szegedi Járásbíróság; Börcsök Rita - Börcsök-Ragány-Visontai Ügyvédi Iroda) találkoztak, akikkel közös kerekasztal-beszélgetésen vettek részt. A rendezvény témái – a jogintézmény amerikai gyakorlatára, valamint az új büntetőeljárási törvény közelgő hatálybalépésére is figyelemmel – a vádalku, illetve az egyezség voltak.


IMG_5405


Az este folyamán búcsúzóul Karsai Krisztina, a BTI vezetője kötetlen beszélgetés keretében egyeztett vendégeinkkel a jövőbeli szakmai együttműködés lehetőségéről. A résztvevők mindannyian kifejezték abbéli reményüket, hogy ez megvalósul és így hozzájárul Karunk széleskörű nemzetközi kapcsolatainak további bővítéséhez.


A program koordinációját a BTI részéről Fantoly Zsanett és Lichtenstein András látták el.


Lichtenstein András

PhD hallgató

Hírek RSS

Hírek

Események

Rendezvénynaptár *

 • május 30.
  14:00 - 15:30
 • június 16.
  10:00 - 18:00
  Az SZTE alumni szervezete 2018. június 16-án (szombaton) immáron tizenkettedik alkalommal rendezi meg hagyományos családi és sportnapját, az SZTE Alma Mater Weekendet. Egy aktív és felhőtlen kikapcsolódást ígérő napra hívjuk az SZTE volt és jelenlegi dolgozóit, hallgatóit. Az Alma Mater Weekend Családi és Sportnap a mozgáson és a szórakozáson kívül ismét az ízekről is szól majd, hiszen idén is pörköltfőző versenyre invitáljuk a karokat és az egyetemi egységeket.
 • július 8.
  09:00 - 17:00