Amerikai vendégelőadók a Bűnügyi Tudományok Intézetében

Introduction to U.S. Criminal Law and Procedure


A Bűnügyi Tudományok Intézete 2018. április 23. és 25. között vendégül látta Judge Frank J. LaBudát, New York állam bíráját és ügyvéd kollégáját, Mr. John Kellyt.


Vendégeink az itt töltött három nap során a büntis portfólió részeként előadásokat tartottak magyar és - Gateway és Erasmus programokban résztvevő – külföldi joghallgatók, valamint doktoranduszok számára Introduction to U.S. Criminal Law and Procedure címmel.


IMG_5350


Hétfő délelőtt bevezetésként az amerikai büntető igazságszolgáltatási rendszer legfontosabb sajátosságait, jogforrásait és jogintézményeit ismertették. Ezt követően az esküdtszéki tárgyalás szabályai, valamint a bizonyítási eljárás legújabb kihívásai kerültek sorra. A program különlegességéhez hozzájárult, hogy az egyes jogi problémákat és azok megoldási lehetőségeit különböző nézőpontokból is megismerhették az érdeklődők. Az ügyészi-bírói oldalt Mr. LaBuda - aki a bírói kinevezése előtt ügyészként dolgozott – képviselte, meglátásait védői szemszögből Mr. Kelly egészítette ki.


image5image4image8


Szerda délután az előadók a hazai jogászi hivatásrendek képviselőivel (Laczi Beáta és Kakuja Tamás - Csongrád Megyei Főügyészség; Czédli Gergő – Szegedi Járásbíróság; Börcsök Rita - Börcsök-Ragány-Visontai Ügyvédi Iroda) találkoztak, akikkel közös kerekasztal-beszélgetésen vettek részt. A rendezvény témái – a jogintézmény amerikai gyakorlatára, valamint az új büntetőeljárási törvény közelgő hatálybalépésére is figyelemmel – a vádalku, illetve az egyezség voltak.


IMG_5405


Az este folyamán búcsúzóul Karsai Krisztina, a BTI vezetője kötetlen beszélgetés keretében egyeztett vendégeinkkel a jövőbeli szakmai együttműködés lehetőségéről. A résztvevők mindannyian kifejezték abbéli reményüket, hogy ez megvalósul és így hozzájárul Karunk széleskörű nemzetközi kapcsolatainak további bővítéséhez.


A program koordinációját a BTI részéről Fantoly Zsanett és Lichtenstein András látták el.


Lichtenstein András

PhD hallgató

Hírek RSS

Hírek

Események

Rendezvénynaptár *

 • október 16.
  18:00 - 20:00
  A Bűnügyi Tudományok Intézete 2018. október 16-án 18:00-tól tartja következő TDK ülését, amelynek keretében a BTI oktatója, meghívott előadója, Dr. Urbán Zoltán dandártábornok, Jász-Nagykun-Szolnok megye rendőrfőkapitánya, valamint Prof. Dr. Karsai Krisztina, a BTI intézetvezető egyetemi tanára tart előadást, kerekasztal-beszélgetést a következő témában: "Designer drogok elleni küzdelem - tényleg büntetőjogi kérdés?" A BTI szeretettel vár minden érdeklődőt!
 • október 17.
  13:00 - 15:00
  Az Üzleti Jogi Intézet szervezésében a La Sapienza Egyetem oktatója és kutatója, Maria Romana Allegri professzor angol nyelvű előadása
 • október 18.
  09:00 - 16:30
 • október 18.
  10:00 - 12:00
  Az Üzleti Jogi Intézet szervezésében a La Sapienza Egyetem oktatója és kutatója, Maria Romana Allegri professzor angol nyelvű előadása
 • november 14.
  17:00 - 19:30
  A Nemzetközi jogi és Európa-jogi Tanszék szervezésében I. alkalommal kerül megrendezésre a Nemzetközi Jogi Ki Mit Tud? Verseny. A Verseny fő célja a nemzetközi jogi érdeklődés felkeltése és a tanultak kötetlen környezetben való megmérettetése. A Versenyen a legjobb helyezést elérő csapatok a gyakorlaton ZH mentességet, így félév végi jegyet szerezhetnek (amennyiben a ZH mentességhez a félév során gyűjtött hiányzás a megengedett 2 alkalmon belül marad). A részletes versenykiírás letölthető az esemény oldaláról, vagy megtekinthető a tanszéki honlapon, a "Hírek" menüpontban. A verseny szervezői minden érdeklődőt szeretettel várnak a rendezvényre és az azt követő kötetlen beszélgetésre! Természetesen, a versenyt csak megtekinteni kívánó nézőket is szívesen látjuk a rendezvényen!