Bezár

Rendezvények/Konferenciák

Beszámoló a II. Ember-Gép-Jog Koncepcióversenyről

Beszámoló a II. Ember-Gép-Jog Koncepcióversenyről

2018. december 18.
3 perc

Blockchain, robotok, mesterséges intelligencia, kriptovaluta, „okos szerződés”, drónok, e-kereskedelem, önvezető autók, felhő alapú megoldások, okos városok – ezen új, innovatív technológiák a jogágak legkülönbözőbb területein vetnek fel új és megválaszolásra váró jogi kérdéseket.

Kepernyofoto_2018-12-10_-_14.44.43_2

 

Az Alkotmányjogi Tanszék, a Bűnügyi Tudományok Intézete, a Civilisztikai Tudományok Intézete és az Összehasonlító Jogi és Jogelméleti Intézet szervezésében, továbbá a Pólay Elemér Alapítvány, a MTA SZAB - Jogi Szakbizottság és a BEKO támogatásával immáron második alkalommal került megrendezésre az Ember-Gép-Jog Koncepcióverseny, mely ezen témakörök egy-egy jogilag releváns és a jogalkotó, jogalkalmazó számára kihívást jelentő jogi probléma bemutatását várta a versenyre jelentkező hallgatóktól.

 

DSC_6641

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A jogászi szakma környezete is állandó változást mutat, mely környezetben állandó lépést kell tartania a technológiai, a gazdasági és társadalmi élet fejlődésével, Ennek megfelelően a szervező a jelentkezők számára a prezentációs technikák egyik legritmusosabb válfaját, a PechaKucha-t jelölte meg. A PechaKucha húsz diában engedi bemutatni a választott témakör sajátosságait, azzal, hogy minden dia bemutatására húsz másodpercet enged a versenyzőnek.

 

2018-ban több jelentkező fantáziáját a pár évvel ezelőtt még sci-fi-nek számító mesterséges intelligencia vizionalizált térnyerésével felmerülő jogi problémák mibenléte fogta meg. A több aspektusból is bemutatott terület számos érdekes jogi kérdés mellett az is megmutatta, hogy jelenleg az alapfogalmak pontos tartalmában sincs konszenzus, például, hogy mit értünk “intelligencia” alatt (Az információ Big Data elemző mechanizmusának egy mikéntje az, amit mi intelligenciának nevezünk - a szerk.). A jelentkezett versenyzők másik csoportja előadásában az autonóm és félautonóm eszközök működésével kapcsolatos jogi problémák jelen jogrendszerben történő beillesztésének minkéntjére próbált adekvált választ adni. Ezen témakör képviselői közül került ki az első két helyezett is, mely köszönhető egyrészt felkészültségüknek, továbbá a témakör fokozottabb dogmatikai beágyazottságának.

 

DSC_6782

 

A zsűrinek nem volt könnyű dolga a maguk nemében egytől egyig kiváló prezentációk értékelésénél. A hagyományos szempontok mellett vizsgálta, hogy a bemutatott jogi probléma valódi kihívás elé állítja-e a jogalkotót, jogalkalmazót, befolyásolja-e a jogászi munkát, továbbá a prezentált koncepcióban megjelölt kihívás a közeli vagy a távoli jövő jogi kihívásai közé tartozik-e?

Ezen szempontoknak megfelelően a zsűri az alábbi három koncepciót díjazta:

 

  1. Zsurzsa Zsolt - A drónrepüléssel kapcsolatos jogi kérdések - különös tekintettel a magánjogi igényekre
  2. Szabó Lívia - “Forma vagy tartalom”? - avagy a szoftverek jogi védelmének problematikája
  3. Frank Máté - Az önvezető gépjárművek büntetőjogi felelősségi rendszerünkre gyakorolt hatásai

 

Idén első alkalommal a hallgatóságnak is lehetősége nyílt online szavazó felületen keresztül az általa vélt legjobb koncepcióra voksolni. A közönségszavazás eredményeként kiosztott Közönségdíjat Zsurzsa Zsolt előadása nyerte el.

 

Az eseményen készült további képek megtekinthetők a BTI facebook oldalán:

https://www.facebook.com/304848396547482/posts/758946304471020/

Aktuális események

Kapcsolódó hírek