Esküvőszimuláció a Civilisztikai TDK-n

Szeptember 28. napján a Civilisztikai Tudományok Intézete nem a megszokott formában rendezte meg Tudományos Diákköri ülését. A rendezvény középpontjában a házasság mint családjogi intézmény állt, ami két rendhagyó programnak teremtett lehetőséget.


IMG_1253

A TDK ülés első felében Dr. Nagy Sándor, Elek város jegyzője és anyakönyvvezetője előadását hallgathatta meg a közönség, aki a házasságkötéssel kapcsolatos eljárást, annak szabályait, formai és eljárási követelményeit ismertette. Az anyakönyvek és azok rendszerének, valamint történeti előzményeinek áttekintését követően a „hagyományos” feladatok és eljárás mellett Jegyző úr elsősorban az elektronikus anyakönyvi rendszert mutatta be. Ennek alkalmával betekintést nyújtott annak működésébe, az anyakönyvvezetők feladataiba az elektronikus anyakönyvi eljárás alatt, a rendelkezésre álló kapcsolódó rendszerekbe és adatbázisokba, amik az eljárás folyamán annak lefolytatásához szükséges információkat biztosítják. Külön kiemelte, hogy melyek azok a kérdések, amikre az anyakönyvvezetőnek rendkívül oda kell figyelnie. Előadását olyan érdekességekkel tette szemléletesebbé, mint például a második világháború alatti távházasságok lehetősége.

IMG_1257

IMG_1265

Az előadást követően pedig egy házasságkötési szimulációra került sor Jegyző úr levezetése mellett, amely során a korábban elhangzottak részletekbe menő gyakorlati bemutatása is megtörtént és természetesen a menyasszonyi csokor eldobásával végződött. Ez szintén nagy sikert aratott az érdeklődők körében.

IMG_1285

A rendezvény záró akkordjaként egy Kahoot teszt keretében egy rögtönzött verseny került megrendezésre, aminek feladványai elsősorban az előadás tartalma köré épültek, de ugyanakkor megjelentek a hatályos családjogi szabályokkal kapcsolatos kérdések, valamint a történeti előzmények sem maradtak ki a sorból.

Screenshot_2023-01-26_at_11.32.25

Hírek RSS

Hírek

Események

Rendezvénynaptár *

Legolvasottabb

2015. március 05.
2019. március 25.