Bezár

Tudományos és szakmai munka

Beszámoló az Üzleti Jogi Intézet Tudományos Diákköri Üléséről

Beszámoló az Üzleti Jogi Intézet Tudományos Diákköri Üléséről

2021. április 26.
2 perc


Dr. Nyakas Levente a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatudományi Intézet intézetvezetője "Az AVMS irányelv az európai szabályozási kihívások tükrében" címmel tartott előadást az Üzleti Jogi Intézet 2020. november 18-i Tudományos Diákköri Ülésén.



Az előadás az audiovizuális médiaszolgáltatási irányelvről szólt, bemutatva azt az európai szabályozási kihívások tükrében. Megismerhették a hallgatók az irányelv főbb rendelkezéseit gyakorlati példákkal szemléltetve. Majd a dezinformáció visszaszorítását célzó gyakorlati kódex is bemutatásra került. Fontos része volt az előadásnak a felelősség kérdése, azaz az aktivitási felelősség és az átláthatósági kérdések. Intézetvezető úr bemutatta az AVMS irányelv 2018-as módosításának főbb elemeit, többek között tárgyi hatályának megújítását is. A módosítás a digitalizáció és az általa generált konvergencia hatására az audiovizuális média piacán bekövetkező változásokra reagált. A 2018-as módosítás különlegessége, hogy egy olyan folyamatra reagált, amelyben eredetileg ’médiumnak/médiatevékenységnek nem minősülő’ szereplőket terelt be a médiaszabályozás körébe, mivel azok fokozatosan jelentek meg az audiovizuális piacon, és váltak egyre jelentősebb tényezővé. A tárgyi hatályban bekövetkező változás, hogy egy elkülönítő jellemzőre került a hangsúly. A 2018-as módosítás esetében a videómegosztó-platformok az uniós audiovizuális médiaszabályozás alá történő bevonásával egy olyan szolgáltatás került a médiaszabályozás hatálya alá, mely a lekérhető médiaszolgáltatásokhoz nagyon hasonló tevékenységnek minősül: mindkettő információs társadalmi szolgáltatás és videókhoz való hozzáférést biztosít. A jogalkotó ugyanakkor nem erre helyezi a hangsúlyt, hanem a különbözőségre. Megjelenik a közösségi médiaszolgáltatás fogalma is, mely ugyanakkor meghatározásra nem került. A tárgyi hatályban bekövetkező meghatározó változtatásokon túl a 2018-as irányelv-módosítás a médiaigazgatás terén is hozott jelentős változást. Természetesen a kiemelt változásokon túl számos további újdonság, illetve a meglévő szabályozás továbbfejlesztése is megjelent az AVMS irányelv 2018-as módosításában, ami az előadáson részletes kifejtésre került, például a kiskorúak védelmére vonatkozó szabályok egységesítése, a gyűlöletbeszéd és a terrorista bűncselekmények elkövetésére való nyilvános uszításra vonatkozó szabályok szigorítása és egységesítése, a fogyatékkal élőknek az audiovizuális médiaszolgáltatásokhoz való hozzáférést biztosító szabályok bevezetése vagy éppen a reklámszabályok egyszerűsítése/továbbfejlesztése.


 

Dr. Nyakas Levente a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság, Médiatudományi Intézet, intézetvezetője tartott előadást. A konferenciát a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Üzleti Jogi Intézete szervezte.



"A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt A hazai Tudományos Diákköri műhelyek és rendezvényeik támogatása – SZTE ÁJTK Tudományos Diákköreinek támogatása (2019-2020) című, NTP-HHTDK-19-0035 kódjelű pályázat támogatásával valósult meg.”


Aktuális események

Kapcsolódó hírek