Események és hírek

A büntetőeljárás digitalizációja - 2022. október 8-15., Göcek, Törökország

Nemrégiben a Bűnügyi Tudományok Intézete vendégül látta Barbara Dudzik lengyel vendégkutatót és egyetemi adjunktust, aki a lublini Maria Curie- Skłodowska Egyetemről érkezett Szegedre. Barbara kutatásai jelenleg az európai bűnügyi együttműködésre fókuszálnak, szegedi tartózkodásának egyik fő célja volt, hogy megismerkedjen az ezzel kapcsolatos magyar tapasztalatokkal, különös tekintettel az Európai Nyomozási Határozatra. Mindezen felül lehetősége nyílt találkozni az intézeti kollégákkal, illetve előadásokat is tartott hallgatóknak, amelyekben szó volt a lengyel jogállamiság kérdéséről, illetve a nemrégiben nagy port kavart abortusszal kapcsolatos jogszabály-változásokról.

Felsőoktatási stratégiai partnerség a digitalizáció és büntető igazságszolgáltatás területén a Bűnügyi Tudományok Intézete vezetésével

DCJ_v1

Joghallgatók számára „A DESIGNER-DROGOKKAL SZEMBENI JOGI FELLÉPÉS KIHÍVÁSAI – a molekulatervezéstől a rendészetig” EFOP 3.6.1. kódszámú projektben való részvételre.

Blockchain, robotok, mesterséges intelligencia, kriptovaluta, „okos szerződés”, drónok, e-kereskedelem, önvezető autók, felhő alapú megoldások, okos városok – ezen új, innovatív technológiák a jogágak legkülönbözőbb területein vetnek fel új és megválaszolásra váró jogi kérdéseket.

A Bűnügyi Tudományok Intézete „A büntetés-végrehajtás megoldásra váró problémái” címmel workshopot szervezett 2018. október 30-án.

szakmai koncepcióverseny hallgatók számára - 2018. november 28.

A Bűnügyi Tudományok Intézete „A büntetés-végrehajtás megoldásra váró problémái” címmel workshopot szervez 2018. október 30-án, amelyen a büntetés-végrehajtás aktuális kihívásairól, szerteágazó kérdéseiről és ezek társadalmi aspektusairól hallhatnak előadásokat a résztvevők.

2018. október 1-jén rendezték meg az I. Országos Pervezetési Versenyt a Szegedi Ítélőtáblán, ahol a Dél-Alföldi Régió polgári és büntető ügyszakos bírósági titkárai mérhették össze tudásukat.

A BTI jogösszehasonlító szemináriumot szervezett magyar, német és török hallgatók számára a büntető eljárásjog témakörében.

Introduction to U.S. Criminal Law and Procedure


A Bűnügyi Tudományok Intézete 2018. április 23. és 25. között vendégül látta Judge Frank J. LaBudát, New York állam bíráját és ügyvéd kollégáját, Mr. John Kellyt.2017. december 1-jén először rendezett perszimulációs versenyt a szegedi joghallgatóknak a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Bűnügyi Tudományok Intézete és a Szegedi Törvényszék. A joghallgatók vetélkedőjén elsősorban eljárásjogi szempontokat minősített a rangos szakmai zsűri.

A XXXIII. OTDK Állam- és Jogtudományi Szekciójának tagozati üléseire 2017. március 29-31. között került sor Miskolcon.


A Bűnügyi Tudományok Intézete 2016. szeptember 19-23. között rendezte meg immár második alkalommal az International Week of Criminal Law elnevezésű nemzetközi workshop-ot.

A Bűnügyi Tudományok Intézete 2016. szeptember 19-23. között nemzetközi konferenciát szervez, amelynek központi témája a jogos védelem.
A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Büntetőjogi és Büntető Eljárásjogi Tanszéke és a Szegedi Törvényszék 2016. május 19. napján a büntető igazságszolgáltatás terültetét érintő szakmai konzultáció érdekében Együttműködési Megállapodást kötött.
SZTSZ_SZTE_BJBE

Badge_Shortlisted_2015

A Justus-Liebig-Universität Gießen oktatója 2015. szeptember 21-25. között tartott kurzust a Büntetőjogi és Büntető Eljárásjogi Tanszék szervezésében.

 

nezok


 

Október 26-án Dr. habil. Karsai Krisztina és Dr. Szomora Zsolt, a Büntetőjogi és Büntető Eljárásjogi Tanszék docensei a Pekingi Egyetem Jogi Karára látogattak (Peking University Law School).

x

Negyedik alkalommal került megrendezésre 16 ország részvételével 2012. december 1-3. között Pekingben az emberi jogok védelmében szervezett nemzetközi konferencia. Ebben az évben a büntetési elméletek és a halálbüntetés eltörlése volt a téma. Az ÁJTK-t és egyúttal Magyarországot e jeles konferencián három oktató képviselte.

web

2011. október 27. és november 2. között az ÁJTK Büntetőjogi és Büntető Eljárásjogi Tanszékének két docense Dr. habil. Karsai Krisztina és Dr. Szomora Zsolt, valamint doktori ösztöndíjasa Neparáczki Anna Viktória Pekingben járt a International Forum on Crime and Criminal Law in the Global Era elnevezésű tudományos kör harmadik ülésén.

web_2

A hvg-orac gondozásában megjelent Dr. Karsai Krisztina (Büntetőjogi és Büntető Eljárásjogi Tanszék) Fogyasztóvédelem és büntetőjog című monográfiája.

A Büntetőjogi és Büntető Eljárásjogi Tanszék nagyra becsült professzora Cséka Ervin 2012. január 7-én töltötte be 90. életévét, mely évszám egyúttal oktatói tevékenységének 45. évfordulója is.


Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy életének 91. évében, június 6-áról 7-re virradó éjjel elhunyt Dr. Cséka Ervin a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának emeritus professzora.

Cseka_Ervin2