Faluvégi Enikő

A 2012-2014. közötti tanévben a Szegedi Tudományegyetem Jogi asszisztens felsőfokú szakképesítésére iratkozott be tanítványom. Enikőnek mindkét keze sérült. Ez idáig egyáltalán nem tanult gépírni. Mindig az egyéni sajátosságokhoz megfelelően próbálom kialakítani azt a módszert, amellyel talán a leghatékonyabban tanulhatják meg a tízujjas vakírást. Enikő vállból magasra kell, hogy emelje a kezét ahhoz, hogy „aláforduló” ujjaival le tudja ütni a billentyűket. Azt találtam ki, hogy az alsó ujjperceivel, a külső köröm részével üti a billentyűket, és így szépen folyamatosan, vakon, szabályosan tudja kezelni azokat. Olyan ügyesen, fegyelmezetten, szabályosan dolgozott, hogy már a 2013. évi Teöreök Aladár Országos Gépírás Versenyen magyar nyelven az V. helyezést érte el, 10 perc alatt 1211 leütés 3 hibával. Ugyanezen év novemberében magyar nyelven 1519 leütés 1 hibával IV. helyezést, angol nyelven 1236 leütés 0 hibával II. helyezést, míg német nyelven 1042 leütés 0 hibával az országos I. helyet szerezte meg. 2014-ben is újra indult a Teöreök Aladár Országos Gépírás Versenyen, ahol a 6. helyet szerezte meg 1519 leütéses 0 hibás munkájával.

Faluvegi_Eniko

Enikő nagyon szorgalmas, igyekvő, az egészségesek elé példaként állítható, nagyon kedves lány, akinek kitartásából, akaraterejéből példát meríthet bárki. Kiválóan szerkeszti a leveleket, iratokat is. Ügyesen, teljesen önállóan, segítség nélkül dolgozik. Sőt, nem is engedi, hogy segítsenek neki, mindent szeret maga megoldani.

Arthrogryposis multiplex congenita nevű betegsége van, amelynek jellemzője, hogy a felső végtagi ízületi kontúrok elmosódottak, könyök flexiós helyzetben, ujjak hypoplasiásak, flexiós helyzetben, a kezek sajátos helyzetben.

Története azért is példa értékű, hogy mások előtt is megmutassuk, hogy ha az ember valamit szeretne elérni, azt el is éri. A kitartás, a szorgalom mindig meghozza a gyümölcsét. A munkaerőpiacon kiválóan megállja a helyét. Megnyerő személyiségével, kedvességével egy jó csapat tagjává válhat.

Én nagyon szeretem és tisztelem a tanítványaimat. Úgy érzem szívvel, lélekkel tanítok. Igyekszem maximálisan felkelteni a tanulók érdeklődését az általam tanított tárgyak iránt. Azt próbálom elérni, hogy tudásukat egész életükön át hasznosítani tudják, mindig szívesen emlékezzenek vissza az együtt töltött tanítási órákra.

Kissné Álmosdi Márta

szaktanár