Schönherr CEE Essay Competition 2008.

Schönherr CEE Essay Competition – SCEEEEC- esszé pályázata

 

Deilinger Viktória a Jogbölcseleti és Jogszociológiai tanszék doktorandusz hallgatója az MTA fiataloknak szóló tudományos honlapján, a the-online.hu-n bukkant rá egy pályázati felhívásra, ami egy nemzetközi esszépályázat, amit a Schönherr bécsi székhelyű nemzetközi ügyvédi iroda rendezett meg.

Egyből el is határozta, hogy elkészíti saját pályaművét. Ahogyan fogalmazott: „Amellett, hogy ez a verseny egy újabb szakmai kihívást nyújtott és egy újabb tudományos munkát készíthettem el, a verseny 5.000 eurós fődíja is nagy motiváló erőként hatott. A verseny témáját meglehetősen tágan határozták meg, ugyanis a nemzetközi kereskedelmi jog egy aktuális problémájáról, érdekes kérdéséről („hot topic”) kellett esszét írni. A kereskedelmi jog egyik periférikus, de aktuális kérdéséről írtam: az intézményesített PPP-kről (Institutionalised Public – Private Partnerships) A dolgozatomat Dr. Papp Tekla nézte át – ezúton is köszönöm a segítségét.A verseny írásbeli fordulóját követően, októberben értesítették, hogy megnyerte a magyarországi fordulót, és így két napot tölthet Bécsben a szóbeli fordulón. Itt a különböző országokból érkezett győztesek egyenként előadták a pályamunkájukat, majd a zsűri kérdéseket intézett a versenyzőkhöz, nagyon érdekes „szakmai viták” alakultak ki. Természetesen mindez angolul zajlott. A nyertes Szerbiából érkezett, Alexksandar Milosevic; „Securitisation comes to Serbia“ címmel tartott előadást.

Viktória így értékelte a versenyt: Fontosnak tartom, hogy a hallgatók versenyképes tudással rendelkezzenek és ezt a lehető legtöbb fórumon be is mutassák, kamatoztassák; nem utolsó sorban ezzel öregbítsék egyetemünk hírnevét. Arra szeretnék mindenkit buzdítani, hogy vegyen részt hasonló megmérettetéseken, hiszen nem csak örök emléket szereznek ezzel és fejlesztik saját képességeiket, hanem az önéletrajzukat is értékes elemekkel bővítik, amit később a munkaerőpiacon garantáltan figyelembe vesznek

Mint volt általános iskolás osztálytársamnak és egyetemi hallgatótársamnak kívánok Neki még több ilyen szép eredményt!

 

Petró Annamari

(A cikk a Magyar Közöny 2009. év januári számában jelent meg - 8. old.)