A Jogklinika múltja

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának „Jogklinika” elnevezésű kezdeményezése 2005-ben indult, felbuzdulva az ilyen és ehhez hasonló kezdeményezések nemzetközi sikerén, felismerve az ebben rejlő lehetőségeket. Jogklinikánk elsődleges célja jogsegély-nyújtás a rászorulóknak, illetve kapcsolat-tartás a helyi érdek-csoportok és civil szerveztek képviselőivel és tagjaival. Tutor oktatóink (ügyvéd-tanárok) állnak az érdeklődők és a hallgatók rendelkezésére.

 

A szegedi jogászképzésben részt vevő hallgatók számára is lehetőség nyílik a Jogklinika munkájába való bekapcsolódásba, hiszen választható tárgyként felvehetőek a Jogklinika foglalkozásai. Az érdeklődők számára kis csoportos keretek között, felügyelőtanár vezetésével zajlanak a foglalkozások, amelyek keretében diszkriminációval kapcsolatos ügyek megbeszélése és elemzése, illetve ügyfelekkel való tényleges kapcsolatfelvétel folyik, így színesítve a Jogklinika tevékenységében segíteni vágyó hallgatók jogi szemléletmódját, illetve megismertetve őket a gyakorlati élet kihívásaival.

Hírek RSS

Hírek

Események

Rendezvénynaptár *

 • február 20.
  16:00 - 17:00
 • február 21.
  14:00 - 16:00
 • február 22.
  15:00 - 17:00
 • február 28.
  17:55 - 19:30
  Szalai Anikó, az SZTE ÁJTK adjunktusa Hétköznapi nemzetközi jog című előadásában kifejti: általában az emberek úgy gondolják, hogy a nemzetközi jog egy elvont szelete a jognak, amely a külföldiekre, másokra vonatkozik, de a mi hétköznapjainkat biztosan nem érinti. A nemzetközi jog azóta létezik, amióta államok vannak. Ez a jogterület eredetileg az államok közötti kapcsolatok rendezését szolgálta, azonban a technikai és társadalmi fejlődés elvezetett a nemzetközi jog kiszélesedéséhez. Kibővült a nemzetközi jog alanyainak köre, így az államok és nemzetközi szervezetek mellett ide soroljuk az embereket, sőt mostanában már a gazdasági társaságokat is. A nemzetközi jog áthatja a mindennapi életünket, onnantól kezdve, hogy bekapcsoljuk reggel a telefonunkat, megesszük a banánunkat és munkába megyünk, odáig, hogy este megnézzük a híreket.

Legolvasottabb