Francia jogi és szakfordítói szakjogász

szakirányú továbbképzés

 Képzési terv


képzés célja

 A szakirányú továbbképzés résztvevői elsősorban a francia jogrendszerrel, annak legfontosabb jogágaival és azok európai uniós vonatkozásaival ismerkedhetnek meg, elméleti és gyakorlati tapasztalatokat szerezve. Ebben kiemelkedő segítséget nyújtanak a francia partneregyetemekről (Université Jean Moulin-Lyon III., Montpellier I., François Rabelais-Tours) érkező külföldi vendégprofesszorok, illetve a francia-magyar minisztériumi megállapodás alapján egyetemünkön oktató anyanyelvi vendégtanárok és lektorok. A képzés részét képezi a francia és magyar jogrendszer összehasonlító elemzése és ennek a francia nyelvről, illetve nyelvre történő fordításban való megjelenése is.

A résztvevők emellett intenzív nyelvi oktatásban és szakfordítói képzésben is részesülnek, elsajátítva a francia nyelvről, illetve nyelvre történő fordítás elméleti és gyakorlati alapjait, valamint szókincsét, biztosítva ezzel, hogy az alapozó szakmai tárgyak során megszerzett szókincsüket hatékonyan alkalmazhassák a munkájukban.

A szakirányú továbbképzés résztvevői számára olyan munkalehetőségek nyílnak meg, amelyek az idegen nyelv (szakfordítói képességek) használatát igénylik.

A képzés szakmai vezetője:

Prof. Dr. Badó Attila intézetvezető, egyetemi tanár

Oklevélben szereplő végzettség

Francia jogi és szakfordítói szakjogász

A képzési idő

4 félév

Képzés jellemzője

levelező tagozatú képzés, őszi-tavaszi féléves rendszerben,

a képzési hely: Szeged

a tanórák időpontja félévente kb. 7-8 hétvége, jellemzően péntek délután és szombat délelőtt.

Költségtérítés jelenlegi összege

I., II., III. félév: 120.000.- Ft/félév. Iv. félév: 60.000 Ft/félév.

A részvétel feltétele

Állam- és jogtudományi oklevél, jogász szakképzettség.

államilag elismert „C” típusú nyelvvizsga-bizonyítvánnyal igazolt, minimum középfokú francia nyelvismeret.

Jelentkezési határidő

Jelentkezés módja

A képzés kezdete

2018. augusztus 31.

az intézmény honlapján

2018. szeptember 14.

Csatolandó dokumentumok

oklevélmásolat, valamint nyelvvizsga-bizonyítvány

Kapcsolattartó/szakfelelős

SZTE ÁJTK Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézet
Kapcsolattartó: Dr. Kruzslicz Péter, Novákné Silay Tünde
Szakfelelős: Prof. Dr. Badó Attila intézetvezető, egyetemi tanár

6720 Szeged, Tisza Lajos krt. 54.
tel./fax.: 36/62/546 - 700

e-mail: novakne.tunde@irsi.u-szeged.hu

Egyéb információk

A képzés 4. félévében a költségtérítés összege: 60.000 Ft.

Jelentkezés

 Elektronikus jelentkezésHírek RSS

Hírek

Események

Rendezvénynaptár *

 • október 16.
  18:00 - 20:00
  A Bűnügyi Tudományok Intézete 2018. október 16-án 18:00-tól tartja következő TDK ülését, amelynek keretében a BTI oktatója, meghívott előadója, Dr. Urbán Zoltán dandártábornok, Jász-Nagykun-Szolnok megye rendőrfőkapitánya, valamint Prof. Dr. Karsai Krisztina, a BTI intézetvezető egyetemi tanára tart előadást, kerekasztal-beszélgetést a következő témában: "Designer drogok elleni küzdelem - tényleg büntetőjogi kérdés?" A BTI szeretettel vár minden érdeklődőt!
 • október 17.
  13:00 - 15:00
  Az Üzleti Jogi Intézet szervezésében a La Sapienza Egyetem oktatója és kutatója, Maria Romana Allegri professzor angol nyelvű előadása
 • október 18.
  09:00 - 16:30
 • október 18.
  10:00 - 12:00
  Az Üzleti Jogi Intézet szervezésében a La Sapienza Egyetem oktatója és kutatója, Maria Romana Allegri professzor angol nyelvű előadása
 • november 14.
  17:00 - 19:30
  A Nemzetközi jogi és Európa-jogi Tanszék szervezésében I. alkalommal kerül megrendezésre a Nemzetközi Jogi Ki Mit Tud? Verseny. A Verseny fő célja a nemzetközi jogi érdeklődés felkeltése és a tanultak kötetlen környezetben való megmérettetése. A Versenyen a legjobb helyezést elérő csapatok a gyakorlaton ZH mentességet, így félév végi jegyet szerezhetnek (amennyiben a ZH mentességhez a félév során gyűjtött hiányzás a megengedett 2 alkalmon belül marad). A részletes versenykiírás letölthető az esemény oldaláról, vagy megtekinthető a tanszéki honlapon, a "Hírek" menüpontban. A verseny szervezői minden érdeklődőt szeretettel várnak a rendezvényre és az azt követő kötetlen beszélgetésre! Természetesen, a versenyt csak megtekinteni kívánó nézőket is szívesen látjuk a rendezvényen!