Bezár

Hírarchívum

kiemelt_IM-AJTK
Az SZTE-n adták át az Igazságügyi Minisztérium új jogászösztöndíjait

Az SZTE-n adták át az Igazságügyi Minisztérium új jogászösztöndíjait

2016. április 19.
3 perc

Több mint kétszáz szegedi jogászhallgató részesült az Igazságügyi Minisztérium 2016-ban életre hívott, a jogászképzés színvonalát emelő ösztöndíjaiban. A 2016. április 16-i ünnepségen 69 fiatal az IM Nemzeti Kiválósági Jogászösztöndíját, 169 hallgató az IM Tanulmányi Jogászösztöndíját vehette át.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalában adták át az igazságügyi tárca által a jogászképzés színvonalának emelése érdekében alapított ösztöndíjakat. Az Igazságügyi Minisztérium Nemzeti Kiválósági Jogászösztöndíjra pályázó szegedi joghallgatók több mint 70%-a, összesen 69 fiatal nyerte el a támogatást, amely havonta 50 ezer forintot jelent számukra. Az IM Tanulmányi Jogászösztöndíjat – amely az elért átlagtól függően havi 10 és 30 ezer forint körüli összeg – 169 szegedi hallgató vehette át Prof. Dr. Trócsányi László igazságügyi minisztertől és Prof. Dr. Hajdú József dékántól a Szegedi Tudományegyetem rektorának jelenlétében. Mindez azt jelenti, hogy az SZTE Állam- és Jogtudományi Karra beiratkozott jogászhallgatók 30%-a részesül jelentős mértékű támogatásban tanulmányai folytatásához ebben a félévben.


Trócsányi LászlóAz ösztöndíj átadó ünnepségen Prof. Dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter elmondta: a Minisztérium összhangban az igazságügyi politikáról szóló kormányhatározattal kutatási és oktatásfejlesztési programok, illetve jogászösztöndíjak támogatásán keresztül kíván hozzájárulni a jogászképzés színvonalának emeléséhez, a jogászi hivatás védelméhez és a jogászi identitástudat növeléséhez. Ennek kapcsán két fajta ösztöndíjat támogat a Kormány a vidéki jogi karokon: az Igazságügyi Minisztérium Nemzeti Kiválósági Jogászösztöndíjat és az Igazságügyi Minisztérium Tanulmányi Jogászösztöndíjat.


- Ez a két ösztöndíj jól jelzi, hogy a Kormány számára lényeges a jogászképzés színvonala, mivel a mai hallgatókon múlik, hogy a jövőben miként fog működni az igazságszolgáltatás. Hiszen a mai hallgatókból bírák, ügyészek, ügyvédek lesznek, vállalatoknál, önkormányzatoknál vagy állami intézményekben helyezkednek majd el – fogalmazott Trócsányi László. Hozzátette: fontosnak tartják, hogy az ösztöndíjasokból szakmai közösségek alakuljanak, hogy valóban legyenek olyan kutatási műhelyek, amelyek munkájába a Minisztérium is bekapcsolódhat. „Együttműködésre hívom Önöket, mint igazságügyi miniszter. Ez egy kapcsolat, ami most kezdődik közöttünk” – mondta.


A tárcavezető hozzátette: a mai munkaerő piaci versenyhelyzetben nagymértékben elősegíti az elhelyezkedést, ha valaki a Minisztérium nevével jelzett ösztöndíjjal bír. Összesen 250 hallgató részesült az IM Nemzeti Kiválósági Jogászösztöndíjban az 5 vidéki jogi karon: Győrben, Debrecenben, Miskolcon, Pécsett és Szegeden. Azok, pedig akik az IM Tanulmányi Jogászösztöndíjában részesültek, érezzék úgy, hogy versenyre hívják őket, hogy lehetőségük legyen bekerülni a Nemzeti Kiválósági Jogászösztöndíjba.


Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora kiemelte, hogy az egészséges felsőoktatás mindenütt a természet- és társadalomtudományok egységén alapul. A felsőoktatásban az igazán jó támogatási rendszer az, ha valaki azért kap támogatást, mert valamit felmutat, valamilyen mérhető eredményt elér. Ez az az alapvető szellem, ami a minőségi felsőoktatáshoz méltó.

– Ha valaki meg akarja állapítani, hogy mit fog érni a jövendőbeli diplomája, arra van egy elég biztos kritérium. Szinte mindegy, hogy mit tanult, amennyiben meg kellett érte dolgozni, akkor ér valamit, amit ingyen szerzett az nem ér semmit. Gyakorlatilag nincs ez alól kivétel. Az a diploma, amiért nem kell megdolgozni, az annyit is ér. Önök meg fognak dolgozni a diplomájukért, ebben a Minisztériumtól támogatást kapnak – fogalmazott a rektor.


Prof. Dr. Hajdú József, az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar dékánja elmondta: az IM Nemzeti Kiválósági Jogászösztöndíjat az SZTE ÁJTK olyan államilag finanszírozott és önköltséges hallgatóinak adja, akik kimagasló tanulmányi eredményt értek el, valamint szakmai munkájukra és egyéb tanulmányaikhoz kapcsolódó teljesítményeikre tekintettel kiemelkednek hallgatótársaik közül. Az Igazságügyi Minisztérium Tanulmányi Jogászösztöndíja elsősorban a kiemelkedő tanulmányi eredményt felmutató hallgatókat illeti. Az IM Nemzeti Kiválósági Jogászösztöndíjban 69 hallgató, az IM Tanulmányi Jogászösztöndíjban 169 fiatal részesült.


IM-AJTK_osztondij_atado
A rendezvényen készült képek itt megtekinthetőek.


Az ösztöndíjakat Prof. Dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter és Prof. Dr. Hajdú József, az Állam- és Jogtudományi Kar dékánja adták át.


A díjazottak névsora itt elérhető: díjazottak


SZTEinfo

Fotók: Erdélyi Szabolcs

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek