SZTE Info

KE_nyito

Több, mint 300 programmal és saját applikációval várja az SZTE az érdeklődőket a Kutatók Éjszakáján

Idén szeptember 24-én és 25-én lehet bepillantani a különböző tudományterületek titkaiba. A Kutatók Éjszakája alkalmából a Szegedi Tudományegyetem erre 334 lehetőséget kínál. Az Európa-szerte megrendezett, ingyenes eseménysorozat a tudományt és a kutatói életpályát népszerűsíti.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Kutatók Éjszakáját 2005 óta rendezik meg, idén szeptember 24-én és 25-én. A Szegedi Tudományegyetem szeptember 24-én, 334 programot kínál az érdeklődők számára.

 

Szórakoztató, inspiráló előadásokon, kísérleteken, laborbejárásokon és további játékos programokon keresztül minden korosztály megismerkedhet a tudományos kutatás számos új eredményével. Az Európai Unió Bizottságának Marie Skłodowska-Curie Akciói által kezdeményezett rendezvény legfontosabb célja, hogy a kutatók és fejlesztők sokszínű munkája vonzóvá váljon a fiatalok számára – fiúknak és lányoknak egyaránt.

 

Az egyetemalapítás 440. és a kolozsvári magyar tudományegyetem szegedi befogadásának 100. évfordulóját ünneplő SZTE, szinte minden Kara bekapcsolódik, így Szent-Györgyi Albert egyeteme, a Nobel-díjashoz méltó módon, a tudományterületek legtöbbjét be tudja mutatni, ráadásul érdekes, izgalmas módon.

 

A karok mellett a Füvészkert és a Klebelsberg Könyvtár is kínál egyetemi vonatkozású programokat: utóbbiban az SZTE legismertebb oktatójának és hallgatójának különleges életébe lehet bepillantani, a Szent-Györgyi Albert kalandos napjai Stockholmban és a Karikó Katalin virtuális kiállításokon. Az SZTE Mezőgazdasági Kara is bekapcsolódik, így nemcsak Szegeden, hanem Hódmezővásárhelyen is várják az érdeklődőket az SZTE kutatói.

 

A drónok világától a 3D nyomtatásig, az ókori történetírás játékszabályaitól a Covid-járvány turizmusra gyakorolt hatásáig, nagyon színes az SZTE kínálata, mindenki találhat olyan témakört, ami felkeltheti az érdeklődését. A Szegedi Tudományegyem programjai elérhetők itt.

 

A Kutatók Éjszakájához kapcsolódóan az SZTE saját fejlesztésű applikációt hozott létre, amely segít eligazodni a lehetőségek között és egyszerűen használható Androidon és IOS-en is.

 

Egyes programoknál a szervezők védettségi igazolvány meglétéhez, illetve regisztrációhoz kötik a részvételt, ezekről érdemes tájékozódni a központi honlapon.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. október 11.

Ot_evet_laktam_varosodban_nyito

Hol tanult és hol lakott Radnóti Miklós szegedi egyetemistaként? Mely versei kötődnek Szegedhez? Ezekre a kérdésekre is választ kapott, aki részt vett az SZTE 25. Őszi Kulturális Fesztivál Radnóti emléksétáján. A program az alábbi „útmutatás” alapján megismételhető.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.