Bezár

Hírek

DSC_1062

28. Politológus Vándorgyűlés Szegeden

28. Politológus Vándorgyűlés Szegeden

2023. június 01.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Magyar Politikatudományi Társaság 2023. május 25–26-án, immáron negyedik alkalommal tartotta meg Szegeden Vándorgyűlését, amelynek szervezője a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának Politológiai Tanszéke volt. A rendezvénynek az Állam- és Jogtudományi Kar frissen felújított főépülete adott otthont. Merkovity Norbertnek, a Politológiai Tanszék vezetőjének üdvözlő szavai után Görög Márta, a Jogtudományi Kar dékánja Bibó István szavaival köszöntette az egybegyűlteket. Beszédében az egyetem korábbi legendás oktatójának az 1946 szeptemberében elmondott professzori székfoglalójából idézett, miszerint a társadalomtudósnak egyszerre kell óvakodni a dolgok lapos leegyszerűsítésétől és azok felesleges túlbonyolításától. Ezek a gondolatok a konferencia szellemiségének tömör és lényegre törő összefoglalójaként is szolgáltak.


DSC_1061-min


Görög Mártát követően Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány Kuratóriumának elnöke és Dobos Gábor a Magyar Politikatudományi Társaság főtitkára üdvözölte a mintegy 140 fő politológust. A konferencia nyitóelőadását Kováts Eszter, a Bécsi Egyetem oktatója tartotta a gender fogalma körüli viták politikai és tudományos tétjeiről, miután átvette a témában írott könyvéért neki ítélt 2023. évi rangos Kolnai-díjat. Ezt követően a Vándorgyűlés vezérszónokának, Deborah Avantnak, a Denveri Egyetem professzorának a Between Probability and Possibility: Productive Scholarly Research in the Shadow of War című előadását hallgatta meg a konferencia plénuma, amelyben a tudományos kutatás és publikálás kihívásokkal teli változóinak szövevényes összefüggéseit járta körül az előadó.


DSC_1086-min


Idén, a XXVIII. Politológus Vándorgyűlés témája a Politika és politikatudomány a háború árnyékában volt. A konferencia két napja alatt összesen 28 panelben megközelítőleg 140 előadás hangzott el magyar, amerikai, lengyel, spanyol, szlovén, szerb, mongol, japán és török előadóktól. Az idei szervezés innovációja, hogy – a vándorgyűlések történetében először – külföldi kutatók is színesítették a konferencia angol nyelvű paneljeit.


DSC_1053-min


A panelek tematikájukban elsősorban Oroszország 2022. február 24-én Ukrajna ellen indított háborúját, annak okait, következményeit, valamint a rájuk adott válaszokat járták körül nemzetközi, uniós, nemzeti és szubnacionális szintek vonatkozásában egyaránt, a politikatudomány minden rész- és határterületét lefedve ezzel. A demokrácia- és politikaelmélet, politikai kommunikáció, választások, választói magatartás, önkormányzatiság és civil szervezetek, politikai rezsimek és politikai vezetés, pártok és pártrendszerek, közpolitikai folyamatok és trendek, a nemzetközi politika és biztonság, az európai uniós szakpolitikák és döntéshozatal témakörökben egyaránt hallhattak előadásokat a konferencia résztvevői. Külön panelekben számoltak be a konferencián a Szegedi Tudományegyetem Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs Kiválósági Központ (IKIKK) Humán és Társadalomtudományi Klaszterének IKT és Társadalmi Kihívások Kompetenciaközpontjának egyes kutatócsoportjai is, betekintést nyújtva ezzel az adott kutatócsoportokban zajló tudományos munkába. Különösen parázs szakmai viták alakultak ki a résztvevők között a háborút közvetlenül érintő témakörökkel kapcsolatban, ami szemléletesen illusztrálja a konferencia előadói által körüljárt társadalmi-politikai kérdések fontosságát, aktualitását. Képviseltették magukat a konferencián továbbá a European Election Monitoring Center (EEMC), európai parlamenti választásokat monitorozó nemzetközi kutatócsoport tagjai, illetve a világ számos országának politikatudományi műhelyeit tömörítő International Political Science Association (IPSA) képviselői is.

A részvevőket az első nap végén a Vármúzeumban rendezett fogadáson Szeged város önkormányzata képviseletében – úgyis mint a rendezvény egyik fő szponzora – Mihálik Edvin, a Zöld város programért felelős tanácsnok mondott pohárköszöntőt.

A második napon a konferencia záróülésén ünnepélyes keretek között átadták a Politológiai Tanszék éves poszterversenyén első, második és harmadik helyezést elért hallgatóknak járó elismerő oklevelek. Harmadik helyezést ért el Csendes Zsófia és Hajdu Gergő Borisz, harmadéves politikatudományok alapszakos hallgatók posztere, amelyben az orosz Wagner-csoport afrikai jelenlétével foglalkoztak, a második helyezettnek járó okleveleket Kozák Ákos és Márton Richárd, másodéves politikatudományok alapszakos hallgatók vehették át a NATO hazai megítélésével foglalkozó munkájukért, az első helyezettnek járó díjat pedig Biró Roland, elsőéves jogász szakos hallgató vihette haza, akinek posztere a háború nemzetközi politikára való hatását és az orosz-ukrán konfliktusra adott nemzetközi reakciókat vizsgálta.

A konferencia absztraktkötete ezen a linken érhető el.Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek