Bezár

Hírarchívum

Nyito_kep

Első helyen végzett Karunk polgári jogi csapata Kolozsvári Sapientia Egyetem jogesetmegoldó versenyén

Első helyen végzett Karunk polgári jogi csapata Kolozsvári Sapientia Egyetem jogesetmegoldó versenyén

2023. május 30.

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Jogtudomány Tanszéke 2023. május 5. és 7. között immáron 4. alkalommal rendezte meg a Jog a gyakorlatban - hallgatói jogesetmegoldó tábor című hallgatói versenyt Kolozsváron.

 

A versenyre minden résztvevő jogi kar két csapatot nevezhetett: egy csapatot polgári jogi, egy csapatot büntetőjogi szekcióban. Így mindösszesen 18 csapat, 54 joghallgató mérte össze polgári jogi és büntetőjogi tudását.


Osszkep


A verseny első felében a csapatoknak a helyszínen megkapott ugyanazon jogeseteket kellett írásban kidolgozniuk. A jogesetek megoldása során kizárólag a Polgári Törvénykönyvet, illetve a Büntető Törvénykönyvet használhatták a versenyzők. A Magyarországról érkező hallgatóknak a magyar jogszabályok szerint, a vendéglátó intézmény hallgatóinak pedig a romániai jog alapján kellett kialakítani álláspontjukat. A jogesetek írásos megoldására három óra állt a csapatok rendelkezésére, majd a megoldást szóban is meg kell védeniük a szekció zsűrik előtt.

Az írásbeli és szóbeli fordulók során a zsűri értékelte a jogesetekben megjelenő jogi problémák azonosítását, a megoldás kialakítása során a releváns jogszabályi rendelkezések azonosítását, a megfelelő jogi terminológia használatát, a versenyzők szóbeli kifejező- és érvelőkészségét.

 

Az egész napos verseny eredményeként polgári jogi szekcióban a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának csapata I. helyen zárta megmérettetést.


CTI


A csapat tagjai Csányi Bendegúz, Farkas Nathan és Melis Zsuzsanna IV. éves hallgatók voltak.

Felkészítő tanáruk Dr. Telegdy Gergely mesteroktató volt.

 

A büntetőjogi szekcióban karunk csapata: Gyurik Zita, Varga Benedek, Zádori Zsófia a IV. helyezést érte el, a csapat felkészítője Dr. Gál Andor, adjunktus volt.


BTI


A versenyt követően lehetőség nyílt a részvevő egyetemek hallgatóival az informális eszmecserére, a versenyen szerzett tapasztalatok megvitatására.

 

A versenyzőknek ezúton is gratulálunk!


A Spientia híradását itt olvashatják.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek