Bezár

Hírek

Global_Conference_in_Ljubljana

Mesterséges intelligencia és az emberi jogok: Karunk képviselői a ljubljanai globális konferencián

Mesterséges intelligencia és az emberi jogok: Karunk képviselői a ljubljanai globális konferencián

2024. június 20.
2 perc

Karunkat négyen képviselték a Ljubljanai Egyetem Jogi Kara által, 2024. június 13-14. között megrendezett, a mesterséges intelligenciáról és az emberi jogokról szóló globális konferencián, amelynek középpontjában a mesterséges intelligencia és az élethez való jog állt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A konferencián mintegy 250 résztvevő volt jelen, köztük 70 előadó és 25 poszterbemutató. A rendezvényen az emberi jogokat veszélyeztető mesterséges intelligencia-rendszerek különböző alkalmazásairól és azok jogi megfontolásairól zajlott intenzív diskurzus.

3


Karunk valamennyi oktatója egyben előadó is volt a rendezvényen, és előadásaikban a saját szakterületükhöz tartozó különböző szempontokra összpontosítottak. Dr. Szalai Anikó az online gyűlöletbeszédről tartott előadást, különös tekintettel arra, hogyan egyensúlyozhatók ki az emberi jogok, a mesterséges intelligencia segítségével, fegyveres konfliktusok idején. Dr. Sziebig Johanna Orsolya a környezeti jogokra és a mesterséges intelligenciára összpontosított, különösen arra, hogyan segítheti vagy éppen hátráltathatja a mesterséges intelligencia a zöld demokráciák építését. Dr. Gültekin-Várkonyi Gizem a Ljubljanai Egyetem Jozef Stefan Intézetének mérnök kollégájával együtt, az arcfelismerő technológiák jogi vonatkozásait mutatta be. Végül Mengxhuan Chen, karunk doktorandusz hallgatója ismertette európai megfigyeléseit a méltóság védelméről, az idősek robot gondozásában. A konferencia egyedülálló lehetőség volt arra, hogy összehozza a terület szakértőit, és elősegítette az innovatív ötletek és meglátások cseréjét. Emellett felbecsülhetetlen értékű platformot biztosított a hálózatépítéshez, lehetővé téve a résztvevők számára, hogy tartalmas kapcsolatokat építsenek ki, és feltárják a jövőbeli projektekhez szükséges lehetséges partnerségeket.


2


Sziebig Orsolya Johanna és Szalai Anikó részvételét a Szegedi Tudományegyetem Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs Kiválósági Központ (IKIKK) Humán és Társadalomtudományi Klaszterének IKT és Társadalmi Kihívások Kompetenciaközpontja támogatta. Várkonyi-Gültekin Gizem részvételét a Szegedi Tudományegyetem, Állam-és Jogtudomány Kar, Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézet támogatta.

Dr. Gültekin-Várkonyi Gizem & Dr. Sziebig Johanna Orsolya

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek