Bezár

Hírarchívum

Jogász Karriernap

Tartalmasan telt az első Jogász Karriernap az SZTE-n

Tartalmasan telt az első Jogász Karriernap az SZTE-n

2023. október 11.
6 perc

Óriási volt az érdeklődés a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar szervezésében megvalósult, első Jogász Karriernap iránt. Az eseménynek 2023. október 10-én a felújított főépület adott otthont. Köszöntőt mondott Prof. Dr. Görög Márta, az SZTE ÁJTK dékánja, majd bemutatkoztak a jogi kar egyes, jogász karrier életpályát támogató programjai, a legnagyobb jogászi hivatásrendek, és az egyes hivatásrendek képviselői is. A hallgatók valós képet kaptak arról, mely területeken és hogyan gyakorolhatják a jövőben hivatásukat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Azt gondolom, a mai nap kiválóan tükrözi mindazt, amit mi itt, a szegedi jogi karon a hivatásról, szakmáról gondolunk, és képviselünk. Amellett, hogy nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy az elméleti tudást megalapozott módon adjuk át a hallgatóknak, kiegészítve azt gyakorlati ismeretekkel, célunk az is, hogy hallgatóink olyan ismeretek birtokában kerüljenek ki az egyetemről, amelyek segítségével sikeres életpályát futhatnak be. Ezt a célt szolgálják rendszerint az olyan programok, amelyek segíteni próbálnak abban, hogy megtalálják azt a hivatást, amelyet egy életen át örömmel gyakorolnak. A mai nappal, attól függetlenül, hogy tanulmányaikban vagy épp megkezdett karrierjükben hol tartanak, azt gondolom, hogy mindenképp többek lesznek. Arra biztatom önöket, amire az előadásokon is szoktam: gondolkodjanak, töprenkedjenek és merjenek kérdezni – hiszen tudjuk, a diskurzus az, ami előre visz bennünket. Az együttgondolkodás, a közös értékrend és a jövőbeni célok megfogalmazása az, ami a diskurzus alapját képezheti és ez az, ami előre viszi valamennyiüket – összegezte Prof. Dr. Görög Márta, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar dékánja.


Jogász Karriernap

 Prof. Dr. Görög Márta


Ezt követően, Dr. Visontai-Szabó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Karrier Irodájának vezetője, az esemény főszervezője ismertette a program menetét, majd a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Szakmai Gyakornoki Programjairól Dr. Visontai-Szabó Katalin, a szakjogász képzésekről Prof. Dr. Szomora Zsolt, a Doktori képzésről Dr. Fejes Zsuzsanna, a külföldi munkavégzési lehetőségekről pedig Dr. Szalai Anikó ismertette a legfontosabb részleteket. Az Alma Mater Mentorprogramról Gerháth Györgyi mesélt.

 Jogász Karriernap

Már a megnyitóra is sokan voltak kíváncsiak.

Pirók Korinna és Kürti-Szabó Kíra, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar másodéves, jogász szakos hallgatói együtt érkeztek a jogi kar első karriernapjára. Bár ők még messze vannak attól, hogy specializálódjanak, a kíváncsiság már most hajtja őket.

 Jogász Karriernap

Az SZTE ÁJTK hallgatói.

– Engem személy szerint a büntetőjog érdekel a legjobban. Nyilván tisztában vagyok vele, hogy ez az előttem álló években változhat, sőt, lehet, hogy éppen ez a Karriernap lesz az, ami majd arra késztet, hogy átgondoljam az előttem álló lehetőségeket – mondta Pirók Korinna, aki Martfűről jött Szegedre tanulni és a diploma megszerzése után itt is szeretne elhelyezkedni, ha lesz rá lehetőség. Ezért nagyon örült annak, hogy több, helyi hivatásrend és ügyvédi iroda is bemutatkozott az eseményen.

Kürti-Szabó Kírát a polgári jog érdekli jobban. Ő Fábiánsebestyénről jött a szegedi jogi karra.

– Én egyelőre nem tudom, hol szeretném majd megvetni a lábam, a polgári jog érdekel, és azon belül is gazdasági vonalon szeretnék majd elhelyezkedni. Abba, hogy ez miként tud működni, ma betekintést nyerhetek, és ennek örülök – emelte ki Kíra.

Az eseményen képviselőik által bemutatkoztak a legnagyobb jogász hivatásrendek is.

 Jogász Karriernap

A hivatásrendek vezetői is jelen voltak.

Bemutatkozó előadást tartott: Dr. Fazekas Sándor, az Országos Bírósági Hivatal főosztályvezetője, Dr. Vida-Sós Tünde, a Szegedi Törvényszék elnöke, Dr. Kopasz Zsolt, a Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészség főügyésze, Dr. Török Béla, a Szegedi Ügyvédi Kamara elnöke, Dr. Zsarnai Ferenc, a Szegedi Közjegyzői Kamara elnöke, Dr. Salgó László, a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal főispánja, valamint Palicz András, rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos, bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes.

 Jogász Karriernap

A hallgatók lehetőségként tekintettek az eseményre.

Dr. Vida-Sós Tünde, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar alumnája 2003-ban kezdte meg munkáját a Szegedi Városi Bíróságon fogalmazóként, majd 2012. március 1-jétől bíróként végezte ítélkező tevékenységét, előbb a Szegedi Járásbíróságon, majd 2017 februárjától a Szegedi Törvényszéken. 2017. május 22-től a Szegedi Járásbíróság elnökévé nevezték ki, 2020. június 18. napjától pedig a Szegedi Törvényszék megbízott elnöke.

 Jogász Karriernap

Vida-Sós Tünde

Előadásában ismertette: a Szegedi Törvényszéket az egyik legnagyobb vidéki bíróságok között tartják számon, öt járásbíróság tartozik hozzá: a szegedi, a makói, a hódmezővásárhelyi, a szentesi és a csongrádi. Mint elmondta, 23.305 ügy érkezett be 2023 első felében a Szegedi Törvényszékre, ezzel a harmadik legtöbb üggyel foglalkozó Törvényszékké vált az országban.

 Jogász Karriernap

A résztvevők betekintést nyerhettek a Törvényszék működésébe.

Járásbírósági szinteken polgári perekkel foglalkoznak a legtöbbet, a büntető perek aránya ehhez képest kevesebb, a legcsekélyebb pedig a gazdasági perek száma. A polgári perek kapcsán a házasság felbontást, vagy a kiskorú gyermekekkel kapcsolatos ügyeket, a büntető pereknél az embercsempészéssel kapcsolatos ügyeket emelte ki. És magas számban vannak jelen a soron kívüli ügyek is.

 Jogász Karriernap

Várják a hallgatókat gyakornoknak és munkavállalónak is egyaránt.

– Aki a szegedi jogi karon tanul, majd gyakornokként később pedig munkavállalóként is megállja a helyét a Tisza-parti városban, azon belül is a Szegedi Törvényszéken, kis túlzással ugyan, de elmondható, hogy mindenhol helyt áll. A Szegedi Törvényszék munkája ugyanis nagyon sokrétű. Ezt jól bizonyítják talán az említett ügyek, illetve az is, hogy jelenleg 462 főt alkalmazunk: 111 bírót, 351 fő igazságügyi alkalmazottat, 38 titkárt, 7 bírósági fogalmazót, és 24 bírósági ügyintézőt. A Szegedi Törvényszék két alkalommal is elnyerte a Családbarát Munkahely címet, ami azt is mutatja, hogy rugalmasak, kompromisszumkészek vagyunk. A munkaidő kiszámítható, lehetőség van a folyamatos szakmai fejlődésre, valamint hazai és nemzetközi továbbképzéseken való részvételre is lehetőség van – emelte ki többek között előadásában Vida-Sós Tünde, a Szegedi Törvényszék elnöke, az SZTE ÁJTK alumnája.

 Jogász Karriernap

Sokan voltak jelen a rendezvényen.

Délután az önéletrajz és motivációs levél megírásában, illetve az állásinterjúra való felkészülésben kaptak segítséget az érdeklődő hallgatók. Emellett egy karrier coaching workshopon is részt vehettek és meghallgathatták, hogy miként hasznosítható a TDK-tevékenység a karrierépítésben.

 Jogász Karriernap

A hallgatók sok hasznos ismerettel mentek haza a nap végén.

Ezzel párhuzamosan a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Bocskai épületében is zajlottak egyéni karrier choachingok. Séra Attila, a Szegedi Tudományegyetem Business Coach Szakirányú továbbképzés Mester Coacha és Merkovity Norbert, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar egyetemi docense, dékánhelyettese, aki egyben coach is, vezetésével valamint a Coach School coach-ai foglalkoztak a hallgatókkal.

Később több ügyvédi iroda is ismertette, miként zajlik náluk a munkavégzés, hogy milyen ügyekre vannak specializálódva és azt is, hogy milyen végzettséggel lehet hozzájuk bekerülni.

Pósa Tamara

Borítókép: Tartalmasan telt az első Jogász Karriernap az SZTE-n.

Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek