Idén is Nyelvi Kavalkád az SZTE IKI-ben

Angol, német, francia, olasz, orosz, spanyol, román, magyar mint idegen nyelv, latin. Ez a kínálat az SZTE Idegennyelvi és Kommunikációs Intézet programjain. A 2017. október 5-i Nyelvi Kavalkád résztvevői számíthatnak a hagyományosan jól bevált társas- és csapatjátékokra, a próbavizsgára, az önkéntes külföldi hallgatók nyelvi segítségére.

– Egész napos programsorozatunkon előadásokkal, workshopokkal, próbavizsga lehetőséggel és szintfelméréssel, valamint nyelvi játékokkal, versenyekkel és kvízekkel várjuk a nyelvtanulás iránt érdeklődőket. Minden programunk ingyenes, ám a 2017. október 5-i Nyelvi Kavalkádon adományokat gyűjtünk a Gemma Szociális Szolgáltató Központ és Fejlesztő Iskola javára – mondta Lévai Judit, az SZTE Idegennyelvi és Kommunikációs Intézet vezetője.

Immár negyedik éve rendezi meg a Szegedi Tudományegyetem nyelvi iskolája az idegen ajkúakkal való kommunikációt, a nyelvvizsgára való felkészülést is támogató rendezvényét. Az SZTE Idegennyelvi Kommunikációs Intézet e kezdeményezése Európai Nyelvi Díjat kapott a Tempus Közalapítványtól. A 2017. október 5-én, csütörtökön 8-18 óra közötti programokat az egyetem nyelviskolája épületének (Szegeden, a Honvéd tér 6. szám) földszintjén rendezik.

Az általunk oktatott nyelvek mindegyikét, azaz az angolt, a németet, a franciát, az olaszt, az oroszt, a spanyolt, a románt, a magyart mint idegen nyelvet, a latint érintik a különböző programok. Lesznek társasjátékok. Így például a nagyon népszerű Scrabble, a Dixit, a keresztrejtvényfejtés és egyéb országismereti és nyelvismereti társasjátékok között válogathatnak az érdeklődők. Csapatversenyeket is rendezünk: a sport mellett az országismereti kvízekben is kipróbálhatják magukat az idegen nyelven tanulók – sorolta az egyetemi nyelviskola vezetője.

Hagyomány, hogy idegen nyelvhez kötődő zenei program színesíti az SZTE IKI rendezvényét. Az SZTE Zeneművészeti Kar Fricsay-koncertteremben 19 órakor kezdődő koncerten a magánének szakos hallgatók és mestereik idegen nyelvű műveket énekelnek. A belépés ingyenes, de a koncert idején adományokat gyűjtenek a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány javára.

– A két alapítványhoz személyes érintettség fűz egy-egy kollégát, ezért adódott, hogy segítsük őket adománygyűjtéssel azon a programunkon, amelynek nagyon fontos része a külföldi hallgatók jelenléte. Ugyanis egymásra épülő előadások-csevegések színesítik a palettát – magyarázta a nyelvtanárok vezetője.

Újdonság, hogy angol és német nyelvű filmeket vetítenek magyar felirattal az IKI szervezésében, a Grand Caféban október 5-én 18 és 20 óra között, ingyen.

– Folyamatos növekszik az érdeklődők száma: a tavalyi 300-400 látogatóhoz hasonlatosan most is több száz vendéget várunk. A visszatérő hallgatók is tapasztalhatják: a kevésbé népszerű programokat elhagyjuk, és igyekszünk újakat beépíteni – összegezte a hagyományokhoz és az újításokhoz való viszonyát Lévai Judit. – A szakmai előadások egyik része mindig új témát feszeget, másik részét pedig attól függően fejlesztjük, hogy milyen érdeklődés mutatkozott, vagy milyen új témákat vetett fel a hallgatóság


SZTEinfo – Ú. I.


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták

Csaszar_Dorina-kicsiCsászár Dorina – BTK, kommunikáció-és médiatudomány MA

Szegediként evidens választás volt a Szegedi Tudományegyetem, mivel erősen kötődök a városhoz. Itt él a családom, a barátaim, a párom. Nem mellesleg az SZTE-nek olyan hírneve, képzési kínálata van, ami miatt megéri ide jelentkezni. Számomra itt van a legjobb specializáció a Kommunikáció-és médiatudomány szakon a többi egyetemhez képest, ezért is választottam az SZTE-t.


Sokacz_ZsofiaSokacz Zsófia - SZTE-BBMK

Kiskoromban nagyon szerettem a zenét, zongorázni kezdtem, majd kilenc évesen eldöntöttem, hogy zongorista leszek. Egy zenei táborban ismerkedtem meg az akkori tanárommal, általa pedig a jelenlegi zongoratanárnőmmel. Nekik köszönhetem, hogy felvettek a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karra. Szeged mindig is vonzott, hisz gyönyörű város és több barátom is tanul itt. Zenepedagógia és zenepszichológia mellett, tanításgyakorlatunk is van, így általános és középiskolásokat oktathatunk. Az itt töltött éveim alatt szenvedélyemmé vált a tanítás. A jövőben, zeneiskolában szeretnék dolgozni.


További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.