kutatok_ejszakaja_2017

Mobil app, újraélesztés, geoláda-keresés - 302 program a Kutatók Éjszakáján az SZTE szervezésében

Mind a 302 program ingyenesen látogatható a Kutatók Éjszakáján, szeptember 29-én az SZTE hódmezővásárhelyi és szegedi intézményeiben. A látogatók mobil applikáció segítségével tervezhetik meg estéjüket. Az érdeklődőket a két városban több mint 350 oktató, kutató és egyetemi hallgató várja izgalmas programokkal kora délutántól éjfélig.

A magyar tanulás rejtelmei, csillagászati bemutató, hulladékszobrászat autógumiból, inspiráló informatikusok Neumann Jánostól Steve Jobs-ig; szegedi boszorkányok, coaching, perszimuláció, a felfedezés öröme, kottakalózok, orvoslás távolról okostelefonnal, büfé a paprika jegyében, lovasíjászok, a stroke következtében kialakuló beszédzavar rejtelmei, kódok és jelképek régi könyvek címlapjain, skandináv krimi és orosz krimiíró szupersztárok, demográfiai tél, kitalált nyelvek az eszperantótól a naviig, etno-mozi, táncbemutató és táncház, tárlatvezetés a régészeti tanszék kiállításában, játszóház kis régészeknek, divatszociológia, Szeged Studies, Athén ostroma, egy császári futár halálesetének tanulságai, babatörténeti előadás a Barbie-tól a Monster High babáig, vércsoport-meghatározás, szociopoly, élő könyvtár és újraélesztés-oktatás, fogászati előadások, a Marvel Univerzum szuperhősei, vásárlói szokások, illóolajok parfümériája, gyógyszertablettázás, csoki kúp és marcipánpirula-készítés; varázslatos kísérletek léggömbökkel, 11 méteres Toricelli-cső; a cincérek csodálatos világa, barangolás a mechatronika játszóterén LEGO robotokkal és 3D nyomtatással, régészeti genetika, növénybiológus játszóház, bemutató a szegedi nagy árvízről, matematika az iparban és az innovációban, fényevő és tudatmódosító növények, geoláda-keresés, számítógépes földrajzi szoftverek, alkalmazott kórbonctan és lézeres lövészet, a tej útja a tehéntől az asztalig, dísznövény-szaporítás - a teljesség igénye nélkül csak néhány program a több százból a Szegedi Tudományegyetem vásárhelyi és szegedi oktatóitól, kutatóitól és hallgatóitól.


Szeptember 29-én, pénteken, a kutatást népszerűsítő napon máskor nem látogatható helyszínek nyílnak meg, a látogatók a természettudomány, a társadalomtudomány, a bölcsészettudomány, az élettudományok érdekes területeibe tekinthetnek be. Egyes programokra regisztrálni kell, amelyet a Kutatók Éjszakája központi honlapján tehetnek meg az érdeklődők.


A szegedi egyetem fejlesztői elkészítették a Kutatók Éjszakája mobil applikációt, amely az esemény digitális programfüzete. A programok alapvető információi mellett (leírások, időpontok, helyszín, előadók) az alkalmazás lehetőséget nyújt az érdekesnek talált előadások külön listába való rögzítésére is. A térkép segítségével a rendezvény helyszínei és az ahhoz tartozó programok tekinthetők át, a kereső funkció pedig még könnyebbé teszi a böngészést. Az applikáció a 4.4-nél magasabb verziószámú Android rendszerekre a szerdai nap folyamán válik elérhetővé, és „SZTE Kutatók Éjszakája” néven a Google Play áruházból ingyenesen letölthető.

 

A szegedi programok és a hódmezővásárhelyi kínálat egyaránt megtalálhatóak a honlapon, ahogyan a szegedi és vásárhelyi főszereplők – kutatók, oktatók, hallgatók – bemutatkozói is. Az esemény szervezői folyamatosan jelentkeznek friss hírekkel a Facebookon.


A Kutatók Éjszakája a kutatók ünnepe: az Európai Unió Bizottsága több mint egy évtizede indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás. A programok látogatásához tudományos előképzettség nem szükséges.


A Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatósága idén is nyomtatott programfüzettel népszerűsíti a programot, a kiadványt a szegedi és hódmezővásárhelyi általános- és középiskolákba juttatták el. A Kutatók Éjszakáján minden program ingyenes.


ACULATI_ELEMinfoblokk_kedv_final_CMYK__ESZAA program az Európai Unió támogatásával az EFOP-3.4.4-16-2016-00015 számú A felsőoktatásba való bekerülést elősegítő készségfejlesztő és kommunikációs programok megvalósítása, valamint az MTMI szakok népszerűsítése a felsőoktatásban című projekt keretében valósul meg.


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Frech DánielFrech Dániel – ÁJTK – jog

Úgy gondolom, hogy az egyetemen nagyon családias a légkör, nagyon közvetlenek és segítőkészek az oktatók. Nem is meglepő, hogy mindig előkelő helyeken szerepelünk az országos megmérettetéseken. Ugyanakkor Szeged miatt is érdemes ide jönni tanulni, hiszen nagyon szép, tiszta és rendezett ez a város.






Momen BadarnaMomen Badarna – ÁJTK – international relation

Elsősorban az egyetem nyújtotta ösztöndíj miatt jöttem Szegedre Palesztinából. Miután jobban utánanéztem a képzésnek, megtaláltam, hogy a Szegedi Tudományegyetem világviszonylatban is a legjobb 100 egyetem között van. Ezután nem volt kérdés, hogy én is itt szeretnék tanulni. A város is nagyon szép és igazán diákbarát.




További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.