herba_medica_2021

Tanulmányi versenyt rendez középiskolások számára az SZTE Gyógyszerésztudományi Kara

Herba Medica címmel immáron negyedik alkalommal szervez tanulmányi versenyt a kémia és biológia iránt érdeklődő középiskolásoknak az SZTE Gyógyszerésztudományi Kara.

A verseny célja az egészség- és gyógyszerésztudományok népszerűsítése mellett a versenyzők természettudományos kompetenciáinak és készségeinek, valamint egészségtudatos szemléletének fejlesztése, továbbá a felelős és tudatos fogyasztói hozzáállás kialakítása. Az elsősorban biológiai és kémiai ismeretekre épülő, egészség- és gyógyszerésztudományokat érintő komplex feladatok révén a versenyzők megismerkedhetnek a tudományos ismeretek egymásra épülésével, a kutatómunka alapvető lépéseivel és a gyógyszerészi hivatással. A feladatok a középiskolai tananyag ismeretére építve valós gyógyszerkémiai, gyógyszerhatástani, gyógynövényismereti és gyógyszertechnológiai témákat dolgoznak fel, ezáltal bemutatva a gyógyszerésztudományok multidiszciplinaritását.

 

A három fordulóból álló versenyre hazai és határon túli középiskolások egyaránt nevezhetnek 2021. november 5-ig. A regisztráció és részvétel ingyenes. A megmérettetés két online fordulóból és egy szóbeli döntőből áll. A regisztrált versenyzők e-mailben kapják meg az online feladatokat, amelyet elektronikusan kell 2021. december 5-ig, illetve 2022. január 23-ig beküldeni. A két fordulóban legjobb eredményt elért diákok meghívást kapnak a 2022. április 2-án Szegeden megrendezésre kerülő szóbeli döntőre. Az egyes fordulók feladatainak megoldása a biológia és kémia órák tananyagának ismeretén túl a középiskolás korú tanulóktól elvárható, önálló ismeretszerzést és kutatómunkát is igényel. A döntőben előre kiadott tematika alapján egyszerű laboratóriumi feladatokat is kapnak a versenyzők, illetve egy általuk választott témáról kell előadást tartaniuk, amelynek során kreativitásukat és vitakészségüket is bizonyíthatják. A döntő résztvevőinek ebédet és szállást is biztosítanak a szervezők.

 

A Herba Medica tanulmányi verseny sikerességét bizonyítja, hogy évről-évre nő a résztvevők száma. A három eddigi versenyre 160 hazai és 15 határon túli középiskolából összesen közel 500 diák nevezett be. A résztvevő tanulók minden alkalommal érdekesnek és különlegesnek ítélték a feladatokat, felkészítőtanáraik pedig kiemelték, hogy a komplex feladatok és az önálló kutatómunka révén diákjaik rendkívül sokoldalú ismeretekre tehettek szert és kibontakoztathatták egyéniségüket.


SZTEinfo


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Balogh_RamonaBalogh Ramóna - TKK, magyar-, média-, mozgókép-, és kommunikációtanár

Ezzel a képzéssel a későbbiek során nagyobb esélyem van a munkaerőpiacon való elhelyezkedésre, és szerintem a kommunikáció bármely munkaterületen kifizetődő. Azért ezt a szakot választottam, mert kisgyermekkorom óta szerelmese vagyok a magyar nyelvnek, a magyar irodalomnak, és ehhez a kommunikáció mint olyan, elválaszthatatlan dolog.




kartali_tunde_felveteliKartali Tünde - TTIK, biológia PhD

Újvidéken, szerb nyelven fejeztem be a mesterképzést. De mindig is szerettem volna az anyanyelvemen továbbtanulni, mikrobiológiával foglalkozni. Ezért jelentkeztem az SZTE Biológia Doktori Iskolájába. Szegedet mindig is szerettem. Régóta tisztában vagyok azzal is, hogy az itteni egyetem minőségi képzést biztosít, az SZTE Mikrobiológiai Tanszékéről csak jót hallottam. Ezért választottam a Szegedi Tudományegyetem doktori képzését.




További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.