ELTE_BTK_-_SZTE_BTK

Tovább erősítik a bölcsészet- és társadalomtudományi területek összefogását a Szegedi Tudományegyetemen

A Magyar Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kamara, amely az elnevezésben is említett területek összefogásáért jött létre, február 16-i közgyűlésén új elnököt választott, s az alapító intézményeken felül új tagokkal bővült, amely által a társadalomtudománnyal foglalkozó karok reprezentációja is erősödött a szervezetben. A Kamara elnökének dr. Bartus Dávidot, az ELTE Bölcsészettudományi Karának dékánját nevezték ki, az alelnöki pozícióban pedig, már a megalakulás óta, az SZTE BTK dékánja, dr. Gyenge Zoltán áll.

Az új elnök dr. Sonkoly Gábort váltotta a tisztségben, a szervezet alelnöke továbbra is dr. Gyenge Zoltán, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar dékánja maradt. A Kamara, amelynek alapvető céljai közé tartozik a bölcsészet- és társadalomtudományi kutatás és oktatás előmozdítása, valamint az ezeken a területeken érintett kutatási és oktatási intézmények, a politikai és gazdasági döntéshozók, szakértők és a civil társadalom képviselőinek összekapcsolása, új tagokkal bővült.

Az alapító tagokhoz csatlakozott az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Kara és az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Társadalomtudományi Kutatóközpontja, valamint csatlakozási szándékát jelezte a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara. Az újonnan csatlakozott tagokkal a társadalomtudományi területek reprezentációja erősödött a Kamarában, ami a European Alliance for Social Sciences and Humanities európai érdekvédelmi szervezethez történő csatlakozási folyamatban is fontos szerepet játszik.

A Magyar Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kamara hat egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, illetve a Miskolci, a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetemek Bölcsészettudományi Karai és a Bölcsészettudományi Kutatóközpont összefogásaként jött létre 2020-ban.

A szervezet megalakulása azért volt fontos, mert bár a bölcsészet- és társadalomtudományok népszerűek a felsőoktatási területek között és az itt végzettek körében a diplomás munkanélküliség aránya alacsony, a két tudományterület hasznosságáról még ma is vita folyik. A szervezet célja, hogy a nagy egyetemek bölcsészkarainak összefogásával érdekképviseletet lásson el, emellett fontos szerepet tölt be a tudománynépszerűsítésben és legfőbb feladatának tekinti a két tudományterületben rejlő lehetőségek láthatóvá tételét. A Kamara az európai egyetemeket összefogó szervezethez való csatlakozásával az európai értékek közvetítése mellett a jövőben a kutatási források kiaknázására is törekedne.

SZTEinfo

Forrás és fotó: SZTE-BTK


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Mikula_AndreaMikula Andrea - ÁJTK, jogász

Elsősorban azért választottam az SZTE ÁJTK-t, mert itt lakom Szegeden, és úgy hallottam, hogy a szegedi jogi képzés nagyon jó. Ez az évek során be is bizonyosodott. Másrészt utánanéztem néhány felmérésnek, és úgy értesültem, hogy a Szegedi Tudományegyetem legalább olyan magas szintű képzést nyújt, mint más hasonlóan nívós egyetemek az országban. A jogi karon nagymértékű tudásra és talpraesettségre tettem szert az évek során, amit nem csak a munkaerőpiacra kilépve fogok tudni kamatoztatni.




Frech DánielFrech Dániel – ÁJTK – jog

Úgy gondolom, hogy az egyetemen nagyon családias a légkör, nagyon közvetlenek és segítőkészek az oktatók. Nem is meglepő, hogy mindig előkelő helyeken szerepelünk az országos megmérettetéseken. Ugyanakkor Szeged miatt is érdemes ide jönni tanulni, hiszen nagyon szép, tiszta és rendezett ez a város.





További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.