Bezár

Hírarchívum

Lemma_csapatkep_nyito

LEMMA 2023 - Leendő Magyar Matematikusok Tábora

LEMMA 2023 - Leendő Magyar Matematikusok Tábora

2023. augusztus 29.
2 perc

Matematika iránt érdeklődő tizenegyedikes gimnazistáknak szervezett tábort a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézete. Az ötnapos program során a fiatalok 22 szakmai előadást hallgattak végig, majd délután és este szervezett szabadidős programokon vettek részt. A táborba 28 gimnazista diák érkezett, akik a végére rengeteg pozitív szakmai és közösségi élménnyel távoztak. A helyszínt a szegedi Eötvös Loránd Kollégium, valamint a Bolyai Intézet biztosította.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- A tábor célja az volt, hogy a matematika iránt érdeklődő fiatalok képet kapjanak arról, hogy mit is csinál egy alkalmazott vagy kutató matematikus az egyetemen és később a munkája során, hiszen ez nagyon sokaknak csak homályosan dereng – tudtuk meg Győrffy Lajostól, a Szegedi Bolyai Intézet Matematika Tanszékcsoport munkatársai által, a közelmúltban szervezett tábor vezetőjétől.

- Az ötletet és motivációt számomra az egyetemi oktatóként végzett munkám adta. Az elsőéves informatikus és közgazdász hallgatók matematika óráit tartva ugyanis kiderült, hogy sokan nagyon szeretik a matematikát, jók is belőle, de mégsem "mertek" matematika szakra jelentkezni, mert "nem tudták", hogy mit is csinálhat egy matematikus ("egész nap számol?"). Évek óta járom a középiskolákat matematika népszerűsítő előadásokkal, ahol mindig őszintén rácsodálkoznak, hogy matematikusként mennyi helyen el lehet helyezkedni az autógyártástól az adatelemzésen, statisztikán és biztosításmatematikán át az informatikai/kiberbiztonsági és orvosi/biológiai alkalmazásokig. Szerencsére egy (alkalmazott vagy elméleti) matematikus diplomával a zsebben szinte bármilyen gondolkodást igénylő pozíció elérhető, hiszen az egyetemen elsajátított stabil matematikai alapokkal és logikus gondolkodási sémákkal felvértezve egy informatikai, mérnöki vagy közgazdász cég is tárt karokkal várja a frissen végzett matematikusokat. Már ha az illető diplomája után az iparban szeretne elhelyezkedni, és nem szippantja be addig az elméleti matematika, vagy az akadémiai szféra, a kutatói szabadság és a külföldi konferenciák világa. Ráadásul nem kevés példa akad arra is, hogy a kettőt (alkalmazott és elméleti munkát) egyszerre, egymás mellett vagy időközönként váltogatva is végzik matematikusok – tudtuk meg a táborvezetőtől.

A résztvevők többek között Vígh Viktortól hallhattak alkalmazott geometriai kérdésekről, a Morgan Stanleyről Spir Anita öregdiák mesélt; Kosztolányi József a Bolyai Intézetről; Karsai János pedig a matematika számítógépes modellezéséről tartott előadást. Röst Gergely járványkutatásról és élettörténetéről mesélt, majd egy kerekasztal beszélgetés során kérdezhettek a diákok kisebb csoportokban több helyszínen több kutató matematikustól.

A fiatalok megfordultak többek között a Móra Kollégiumban és jártak az újszegedi Csillagvizsgálóban is.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek